2.4.12
Αέρας δημοκρατίας στις συμπληρωματικές εκλογές...
Με ολονύχτιους πανηγυρισμούς στους δρόμους της πόλης Ρανγκούν, που είναι έδρα της Εθνικής Ένωσης για τη Δημοκρατία (NLD) και γενέτειρα της αρχηγού της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, γιόρτασαν οι οπαδοί της τη θριαμβευτική νίκη της στο δεύτερο γύρο των συμπληρωματικών εκλογών που διεξήχθη χθες στη Μιανμάρ.
Η... μεγάλη κυρία της βιρμανικής δημοκρατίας, μετά από μια θυελλώδη πορεία στην πολιτική σκηνή της χώρας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και πολλές διώξεις, κατάφερε να λάβει με ένα συντριπτικό ποσοστό μια σημαντική έδρα στο βιρμανικό κοινοβούλιο. H εντυπωσιακή νίκη της ηγέτιδας του αντικαθεστωτικού κόμματος, με την κατάκτηση 44 βουλευτικών εδρών από τις 45 που είχαν τεθεί υπό διεκδίκηση στις συμπληρωματικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, αυξάνει τις ελπίδες για μια ουσιαστική δημοκρατική αντιπολίτευση στο ακόμη στρατοκρατούμενο πολιτικό τοπίο της χώρας.
Ο δρόμος προς μια δημοκρατική αλλαγή
Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες μέρες, αν και η κατοχύρωση των παραπάνω κοινοβουλευτικών εδρών θεωρείται δεδομένη. Παρά το γεγονός ότι οι έδρες αυτές ανταποκρίνονται μόλις στο 10% των συνολικών εδρών του κοινοβουλίου, με το κυβερνών ολοκληρωτικό κόμμα της Ένωσης Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης (USDP) να κατέχει 664 έδρες, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως βαθμιαία η δημοκρατία θα εδραιωθεί καλύτερα και σε θεσμικό επίπεδο.
Μέλη του κόμματος της Σούου Κίι δήλωσαν χθες πως η πολιτική αυτή νίκη έχει μεγάλη συμβολική σημασία αφού εκφράζει τη βούληση του λαού της Βιρμανίας για μια πραγματική δημοκρατική διακυβέρνηση. Τυλιγμένοι με τις κόκκινες σημαίες της δημοκρατικής παράταξης οι υποστηρικτές της Σούου Κίι ζητωκραύγαζαν πανευτυχείς έξω από τα γραφεία του κόμματος. «Επιτέλους η χώρα διαθέτει μια καλύτερη πολιτικό. Τώρα πλέον όλα είναι διαφορετικά», ανέφερε ο Τάου Ντα Τουν, μέλος της Έθνικής Ένωσης για τη Δημοκρατία.
Ο νέος κοινοβουλευτικός ρόλος της Σούου Κίι, μετά από πολλά χρόνια κατ' οίκον περιορισμού, παρακολούθησης και διώξεων εις βάρος της ίδιας και της οικογένειάς της, έχει εξαιρετικές απαιτήσεις. Η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα κι έτσι η ανάγκη ενός σοβαρού αντιπολιτευτικού λόγου για την εξεύρεση λύσεων για την ανεργία, τη φτώχεια, τον αναλφαβητισμό, την προστασία των εθνικών μειονοτήτων αλλά και την απελευθέρωση των χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Οι διεθνείς αντιδράσεις
Η νίκη της Σούου Κίι χαιρετίστηκε ένθερμα από Ευρώπη και Αμερική. Η εντεταλμένη της ΕΕ για την παρακολούθηση της διενέργειας των εκλογών, Μ.Βασιλέφσκα, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ως «ένα ελπιδοφόρο μήνυμα». Ωστόσο υπάρχουν ακόμη σοβαρές υπόνοιες για νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος καθώς και για άλλες παρατυπίες, κάτι που σημείωσε σε ανακοίνωσή του ήδη και το κόμμα της Σούου Κίι.
Και η Χίλαρι Κλίντον από την Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται σε συνομιλίες για την κατάσταση στη Συρία σχολίασε χαρακτηριστικά: «Αν και τα τελικά αποτέλεσματα δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, οι Η.Π.Α συγχαίρουν τους πολίτες της Μιανμάρ που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής, μια και για πολλούς ήταν και η πρώτη φορά που ψήφιζαν». Η Ουάσιγκτον βλέπει θετικά την εκλογή της Σούου Κίι ως ένα πρώτο βήμα προς τον εκδημοκρατισμό της χώρας, διατηρεί βέβαια επιφυλάξεις ως προς το ανόθευτο των εκλογών αλλά και τη συνέχιση των δημοκρατικών διεργασιών εντός πλέον του νέου κοινοβουλίου...
skai.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου