28.4.12
Μετά τα ενεχυροδανειστήρια... στα παλαιοπωλεία ελέω κρίσης ...
Μετά τα χρυσαφικά που ξεπουλάει ο κόσμος σε ενεχυροδανειστήρια προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστό για να καλύψει τις ανάγκες του, σειρά παίρνει οτιδήποτε βρίσκεται μέσα σε ένα σπίτι.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ... τον τελευταίο καιρό σημαντική είναι η αύξηση της προσέλευσης στα παλαιοπωλεία της Θεσσαλονίκης «προμηθευτών», απλών πολιτών που θέλουν να πουλήσουν αντικείμενα μικρότερης ή μεγαλύτερης αξίας. Οικογενειάρχες άνθρωποι, νοικοκυρές και φοιτητές προσέρχονται στα παλαιοπωλεία του Μπιτ Μπαζάρ, προκειμένου να πουλήσουν από φλυτζανάκια του καφέ και βιβλία μέχρι ρούχα. «Έχει αλλάξει το προφίλ των προμηθευτών μας, έρχονται άνθρωποι που παλαιότερα θα πετούσαν κάποια πράγματά τους, ενώ τώρα έρχονται να πουλήσουν οτιδήποτε που μπορεί να τους φέρει κάποιο οικονομικό αντίτιμο» είπε στη Voria.gr, ο πρόεδρος του Σωματείου Παλαιοπωλών Καταστηματαρχών Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Κοτίδης.
Σύμφωνα με τους παλαιοπώλες, όλοι όσοι προσέρχονται στα καταστήματά τους προσπαθούν να κρατήσουν την αξιοπρέπειά τους, χωρίς να αναφέρουν κάτι για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. «Λόγω εμπειρίας ξέρουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα έρχονταν στα παλαιοπωλεία για να πουλήσουν αντικείμενα αλλά για να αγοράσουν, τώρα μια κυρία μου έφερε ακόμα και ένα τζιν παντελόνι για λίγα ευρώ», ανέφερε ο κ. Κοτίδης, περιγράφοντας την πρωτόγνωρη κατάσταση που πλέον αντιμετωπίζουν στα καταστήματά τους.
Όπως αναφέρουν, πάντως, οι παλαιοπώλες οι περισσότεροι από αυτούς που προσέρχονται στην αγορά, υπερεκτιμούν τα αντικείμενά τους, είτε λόγω συναισθηματικής φόρτισης είτε λανθασμένης αντίληψης περί παλαιότητας. «Για παράδειγμα, παλιές ραπτομηχανές του ‘70, που λειτουργούν πωλούνται από τους παλαιοπώλες προς 30 ευρώ η μία, ενώ όσοι θέλουν να τις πουλήσουν ζητούν τουλάχιστον 50 ευρώ. Άλλα έχουν στο μυαλό τους και όταν τους λέμε την τιμή πέφτουν από τα σύννεφα» είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Παλαιοπωλών Καταστηματαρχών Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο, παρά την αύξηση των προμηθευτών στα παλαιοπωλεία και δεδομένης της οικονομικής κρίσης και αναζήτησης φθηνών προϊόντων, καταγράφεται πτώση στην κίνηση των παλαιοπωλείων τα τελευταία δυο χρόνια που φτάνει ακόμα και το 40%. «Ενώ θα έπρεπε να έχει αυξηθεί η κίνηση, εμείς πάμε χάλια», τόνισε ο κ. Κοτίδης, αναφέροντας, μάλιστα, ότι μόνο το τελευταίο εξάμηνο έχουν κλείσει στην περιοχή του Μπιτ Μπαζάρ πέντε-έξι καταστήματα.
Στην καρδιά της πόλης, στην περιοχή Μπιτ Παζάρ λειτουργούν από το 1928 παλαιοπωλεία με εκατοντάδες αντικείμενα μιας άλλης εποχής.
voria.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου