16.4.12
Αποχαιρετισμός στα όπλα...
Γράφει: Genghis Khan
«Αυτό το δάχτυλο θα δείχνει το νότο για πάντα» Με αυτά τα λόγια και ένα τεράστιο πανό αποχαιρέτισαν οι οπαδοί της Λάτσιο τον Τζόρτζιο Κινάλια την περασμένη Κυριακή (8/04) στον αγώνα με την Νάπολι.
Ένα ίνδαλμα των Λατσιάλι από την δεκαετία του ’70 που συνδύασε το όνομά του με το ...
πρώτο πρωτάθλημα της ομάδας της Ρώμης. Ο Κινάλια πήγε πιτσιρίκος στην Ουαλία, καθώς ο πατέρας του μετανάστευσε εκεί για να βρει δουλειά μια που η Ιταλία μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο δεν ήταν σε καλή κατάσταση.
Από μικρός έδειξε ότι είχε έφεση στον αθλητισμό και ασχολήθηκε τόσο με το ράγκμπι, όσο και με το ποδόσφαιρο. Ο πατέρας του όμως του είπε ότι το ράγμπι είναι για τους Άγγλους και αυτός είναι Ιταλός και έτσι αφοσιώθηκε στο ποδόσφαιρο. Η Κάρντιφ δεν δέχτηκε να τον πάρει χωρίς δοκιμή και στη Σουόνσι δεν πείστηκαν ιδιαίτερα. Ο πρόεδρός της μάλιστα είχε πει ότι δεν θα γινόταν ποτέ επαγγελματίας. Όταν ο επιστάτης του γηπέδου τον έβαλε να βάψει τον τοίχο σε μια από τις κερκίδες, αυτός πέταξε την μπογιά στις εξέδρες. Ο Τζόρτζιο έπαιξε τελικά στη Σουόνσι, αλλά δεν ήταν ευχαριστημένοι από αυτόν καθώς έπινε, τζόγαρε, αργούσε στις προπονήσεις και γενικά μόνο υπόδειγμα δεν ήταν.
Όπως δήλωσε ο ίδιος, η ζωή του άλλαξε όταν επέστρεψε στην Ιταλία για την στρατιωτική του θητεία. Εκεί έγινε πιο πειθαρχημένος και βελτίωσε το παιχνίδι του στην ομάδα του στρατού. Καθώς είχε μείνει ελεύθερος ξεκίνησε την καριέρα του στην πατρίδα του, μόνο που έπρεπε να περιμένει τρία χρόνια για να παίξει σε επαγγελματική ομάδα αφού είχε αγωνιστεί επαγγελματικά εκτός Ιταλίας. Έτσι ξεκίνησε από τα χαμηλά και έγραψε τη δική του ιστορία στην Μασέζε και την Ιντερνάπολι.
Η Λάτσιο ήταν η ομάδα που του έδωσε την ευκαιρία παρά τις συνεχώς κακές εντυπώσεις που προκαλούσε. Ο Ομάρ Σίβορι είχε πει γι’ αυτόν ότι δεν κάνει για την Α’ Εθνική γιατί είναι σαν ένας ελέφαντας μέσα σε μαγαζί με πορσελάνες. Παρά όμως τις αρνητικές κριτικές, ο Κινάλια με τη δύναμή του και το σκοράρισμά του έκανε μια σημαντική καριέρα στην Λάτσιο και γρήγορα έγινε ο αγαπημένος των οπαδών που τον φώναζαν «Long John» καθώς θύμιζε τον θρυλικό Ουαλλό φορ της Γιουβέντους Τζων Τσαρλς. Η πολύ καλή του σχέση με τον προπονητή Τομάσο Μαεστρέλλι τον βοήθησε πολύ. Ο Κινάλια τον είχε σαν δεύτερο πατέρα και μάλιστα συχνά έμενε στο σπίτι του. Μετά την πολύ καλή του σεζόν το 1971 όπου και η Λάτσιο ανέβηκε στην Σέριε Α, η Γιουβέντους ενδιαφέρθηκε γι’ αυτόν, αλλά ο Μαεστρέλλι τον κράτησε στην Λάτσιο. Το 1974 η Λάτσιο κατακτάει το πρωτάθλημα και ο Κινάλια σκοράρει 24 φορές, μια από αυτές το πέναλτι που έδωσε το πρωτάθλημα κόντρα στη Φότζια. Το όνομά του είναι στα χείλη όλων των οπαδών της Λάτσιο.
Η καριέρα του βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, αλλά συχνά σε παίκτες τέτοιου επιπέδου η πτώση έρχεται γρήγορα. Μετά την αλλαγή του σε αγώνα της Σκουάντρα Ατζούρα στο Μουντιάλ του 1974 κόντρα στην Αϊτή ο Κινάλια πηγαίνει στα αποδυτήρια μές τα νεύρα, σπάει 8 μπουκάλια με νερό και προκαλεί ζημιές και εκεί κάπου τελειώνει τη διεθνή του καριέρα. Παρόμοια πράγματα όμως γίνονται και στην Λάτσιο. Η ομάδα περισσότερο για γούρι πηγαίνει σινεμά κάθε Σάββατο. Σε μια τέτοια έξοδο, ένας οπαδός της Ρόμα τον αναγνωρίζει και τον βρίζει. Ο Κινάλια δεν αντιδρά. Μόλις τα φώτα σβήνουν και η ταινία αρχίζει, ο Κινάλια του επιτίθεται και τον γρονθοκοπά.
Αλλά τα νεύρα υπάρχουν και μέσα στην ομάδα. Τα αποδυτήρια είναι χωρισμένα σε δυο κλίκες, αυτή του Κινάλια και αυτή του άσπονδου φίλου του Τζίτζι Μαρτίνι. Οι φήμες λένε ότι τα εσωτερικά διπλά της Λάτσιο τις Πέμπτες θυμίζουν πόλεμο και ο Μαεστρέλλι με έναν μαγικό τρόπο τα έφερνε πάντα στο Χ ώστε να κρατάει τα αποδυτήρια. Η φυγή του το 1976 πιθανότατα δεν δυσαρέστησε τους διοικούντες της ομάδας. Η γυναίκα του και το παιδί του φεύγουν μόνιμα στις ΗΠΑ και ο Κινάλια τους ακολούθησε γλιτώνοντας την Λάτσιο από ένα βαρύ συμβόλαιο και έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Ο Λονγκ Τζων όμως δεν πήγε απλά για τα ένσημα στους Νιου Γιορκ Κόσμος, καθώς ήταν σε μια πολύ καλή ηλικία. Ούτε πτοήθηκε από το γεγονός ότι βρήκε τον μεγάλο Πελέ εκεί. Είναι χαρακτηριστική η ατάκα σε ερώτηση χρόνια μετά αν είναι αλήθεια ότι έπαιξε με τον Πελέ. Ο Τζόρτζιο απάντησε: «Όχι, ο Πελέ έπαιξε μαζί μου». Ο Κινάλια σκόραρε κατά ριπάς στην Αμερική και δεν φοβόταν να κριτικάρει τον Πελέ για την κακή του φυσική κατάσταση. Ένας πραγματικός σταρ με τεράστιο «εγώ». Όταν διαμαρτυρήθηκε μια φορά ότι δεν τροφοδοτείται σωστά, ο Πελέ αντέδρασε λέγοντας ότι δεν παίρνει σωστές θέσεις και ότι σουτάρει από όπου βρεθεί. Ο Κινάλια απάντησε αφοπλιστικά:
«Είμαι ο Κινάλια. Αν σουτάρω από κάποια θέση, είναι γιατί ο Κινάλια μπορεί να σκοράρει από εκείνη τη θέση».
Η ιστορία λέει ότι ο Πελέ έφυγε κλαίγοντας από τα αποδυτήρια μετά από αυτό το γεγονός. Στις ΗΠΑ ο Κινάλια βγήκε αρκετές φορές MVP, βγήκε πρώτος σκόρερ και μπήκε και στο Hall of Fame. Μετά το τέλος της καριέρας του έμεινε εκεί, μέχρι που αποφάσισε να γυρίσει πίσω το 1983 για να αναλάβει πρόεδρος στην Λάτσιο σε μια κακή περίοδο για το σωματείο. Αφού τιμωρήθηκε γιατί κυνηγούσε έναν διαιτητή με μια ομπρέλα στο Ολίμπικο, κατάλαβε ότι ο ρόλος του προέδρου είναι άλλος και τα παράτησε. Δυο φορές ακόμα προσπάθησε να μπλέξει με αγοραπωλησίες ομάδων, κατηγορήθηκε για ξέπλυμα χρήματος και τελικά επέστρεψε στις ΗΠΑ όπου και πέθανε πριν μια βδομάδα.
Αν όμως όλα αυτά είναι μερικά από τα κατορθώματα του Λονγκ Τζων, ο μεγαλύτερος λόγος που αγαπήθηκε τόσο από τους οπαδούς της Λάτσιο και η μικρή ιστορία πίσω από το πανό και την φωτογραφία είναι η σχέση μίσους που είχε χτίσει με τη Ρόμα και τους οπαδούς της και σημάδεψε για χρόνια τα ντέρμπυ της Ρώμης. Το ιστορικό γκολ του Κινάλια σε έναν αγώνα κυπέλλου το οποίο πήγε και πανηγύρισε προκλητικά μπροστά στο νότιο πέταλο του Ολίμπικο, το μέρος όπου κάθονται οι οπαδοί της Ρόμα, φωνάζοντας: «Κοιτάξτε είμαι. Είμαι ο Κινάλια. Σας κέρδισα.»
Πηγή: www.sombrero.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου