14.4.12

Ποιοί εκλέγονται από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στη Β' Αθηνών...


Αποτελεί παραδοσιακά το βαρόμετρο των εθνικών εκλογών και όλοι οι δημοσκόποι αλλά και τα επιτελεία των κομμάτων τη μελετούν διεξοδικά, προκειμένου να φτάσουν σε πρόβλεψη με μικρό ρίσκο για το εκλογικό αποτέλεσμα σε ολόκληρη τη χώρα. Ενδεικτικά, στη Β’ Αθηνών, στη...
μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας (που λόγω μεγέθους αλλά κυρίως λόγω σύνθεσης, καθώς περιλαμβάνει όλα τα κοινωνικά στρώματα και εισοδήματα, οι αναλυτές δίνουν μεγάλη βαρύτητα), το 2009 το ΠΑΣΟΚ είχε 40,20% όταν πανελλαδικά συγκέντρωσε 43,92% και η Νέα Δημοκρατία 26,65%, όταν πανελλαδικά συγκέντρωσε 33,47%.

Λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές η ανάλυση της Β’ Αθηνών, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, τόσο αυτές που έχουν δημοσιευθεί όσο και αυτές που έχουν έρθει μόνο σε γνώση υποψηφίων και κομματικών επιτελείων, δεν ξεκαθαρίζει την εκλογική εικόνα, αλλά παραπέμπει σε μεγάλη ρευστότητα.

Πέρα από το καθαρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ και των υψηλών ποσοστών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, άλλες βεβαιότητες δεν προκύπτουν. Από τις δημοσιευμένες αλλά και τις εμπιστευτικές μετρήσεις προκύπτουν χαμηλά ποσοστά για Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, υψηλά ποσοστά για ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ πιο χαμηλά βρίσκονται η Δημοκρατική Αριστερά και η Χρυσή Αυγή.

Η Ν.Δ. κινείται ανάμεσα στο 15% και το 17%, το ΠΑΣΟΚ ανάμεσα στο 9% και το 11%. Τα δύο μεγάλα κόμματα παρουσιάζουν πολύ χαμηλές συσπειρώσεις, ενώ και η δεξαμενή των αναποφάσιστων (και γενικότερα της απροσδιόριστης ψήφου) στη Β’ Αθηνών κυμαίνεται από 28% ως 30%, ποσοστό εξαιρετικά υψηλό για τα χρονικά δεδομένα της περιόδου, δηλαδή λιγότερο από ένα μήνα πριν από την εκλογική αναμέτρηση. Η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να εκλέξει 12 με 15 βουλευτές (με βάση το αρνητικό αλλά και το θετικό σενάριο), ενώ το 2009 είχε εκλέξει 11 βουλευτές. Αντιστοίχως το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εκλέξει 6 με 8 βουλευτές, ενώ το 2009 είχε εκλέξει 20 βουλευτές.

Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες αλλά και εμπιστευτικές μετρήσεις, η μάχη των υποψηφίων θα είναι σκληρή και θα κριθεί την τελευταία ημέρα. Οι μετρήσεις περιλαμβάνουν (αυτό ισχύει για τη Νέα Δημοκρατία) ονόματα που ακόμα επισήμως δεν έχουν ανακοινωθεί, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι υποψήφιοι.

Ξεχωρίζουν Μεϊμαράκης, Χατζηδάκης

Στη Νέα Δημοκρατία, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι για την πρώτη και δεύτερη θέση έχει ξεχωρίσει το δίδυμο του Β. Μεϊμαράκη και του Κ. Χατζηδάκη, ενώ ακολουθεί μία ομάδα στελεχών που εμφανίζονται σήμερα σε εκλόγιμες θέσεις.

Την ομάδα αυτή αποτελούν (τα ποσοστά τους είναι πολύ κοντά και η σειρά με την οποία γράφονται τα ονόματα δεν αφορά σειρά κατάταξης στις μετρήσεις) ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο Αργύρης Ντινόπουλος, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κατερίνα Παπακώστα, η Αννα Καραμανλή, ο Γιάννης Παπαθανασίου, ο Λευτέρης Ζαγορίτης και ο Βύρων Πολύδωρας.

Σε απόσταση αναπνοής ακολουθούν ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Μάνος Αντώναρος, o Νίκος Κωστόπουλος και ο Θανάσης Γιαννόπουλος. Σημειώνεται πάντως ότι τώρα μπαίνουν στη μάχη ονόματα όπως του ηθοποιού Ρένου Χαραλαμπίδη και του Απόστολου Ανδρεουλάκου.

Πρώτος και με διαφορά ο Λοβέρδος

Στο ΠΑΣΟΚ επικεφαλής σε όλες τις μετρήσεις και με σημαντική διαφορά εμφανίζεται ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος είχε έρθει πρώτος σε σταυρούς και το 2009. Από εκεί και μετά ακολουθεί μία ομάδα στελεχών οι οποίοι παλεύουν για την εκλογή τους. Με την ίδια υποσημείωση (ότι δηλαδή η σειρά που γράφονται δεν αφορά τη σειρά κατάταξης αφού οι μεταξύ τους διαφορές είναι πολύ μικρές) την ομάδα αυτή αποτελούν ο Π. Ευθυμίου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Γ. Κουτρουμάνης, η Αννα Νταλάρα, ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Τηλέμαχος Χυτήρης και η Αθηνά Δρέττα. Σε απόσταση αναπνοής ακολουθούν ο Δημήτρης Ρέππας (για τον οποίο θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόλις προχθές ανακοινώθηκε ότι θα μεταβεί από την Αρκαδία στη Β’ Αθηνών) ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Γιάννης Βούρος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Μιλένα Αποστολάκη.

Από τον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια: