12.4.12
Πόρισμα - καταπέλτης για τον Άκη
Τα πλοκάμια μιας "εγκληματικής οργάνωσης" (αδίκημα που δεν απαγγέλλεται πάντως) με διασυνδέσεις στο εξωτερικό, off shore εταιρείες , παρένθετα πρόσωπα από τον πυρήνα της οικογένειας του και των φίλων του, μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα που υπέγραφε, αγοραπωλησίες ακινήτων που θα...
ζήλευαν οι μεγαλύτεροι μεσίτες του κόσμου, και ένα "καρουζέλ" παραφουσκωμένων λογαριασμών περιγράφει το πόρισμα - καταπέλτης για τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τους υπόλοιπους 14 κατηγορούμενους στην υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Μια απλή ανάγνωση του πορίσματος των 206 σελίδων που έχει στη διάθεση του το Capital.gr αρκεί (αν αποδειχθούν όλα αυτά) για να κατανοήσει κανείς πως τελικά η πιο κερδοφόρος επιχείρηση στην Ελλάδα είναι η "πολιτική ΑΕ".
Τα όσα αναφέρουν οι εισαγγελείς Κυβέλου και Σίσκου αποτελούν ουσιαστικά μια χαρτογράφηση μιας ομάδας που δρούσε με αποκλειστικό γνώμονα τον πλουτισμό. Με την απαραίτητη βέβαια επιφύλαξη της απόδειξης όσων αναφέρονται και του αντίλογου περί αθωότητας των εμπλεκομένων, η παράθεση των στοιχείων για έναν παρολίγον πρωθυπουργό, ακόμα και σήμερα στα χρόνια της πλήρους απαξίωσης των πάντων γύρω μας, σοκάρει.
Ποιοι είναι
Αναφερόμενοι στα εντάλματα σύλληψης οι εισαγγελείς χαρτογραφούν τα πρόσωπα της ιστορίας:
* Άκης Τσοχατζόπουλος, πρώην υπουργός.
* Νίκος Ζήγρας (εξάδελφος Άκη Τσοχατζόπουλου, εμφανιζόμενος ως διαχειριστής της κίνησης όλου του μαύρου χρήματος που αποδίδεται στον πρώην υπουργό).
* Αστέριος Οικονομίδης (επιχειρηματίας, εμφανίζεται να έχει επισκευάσει το σπίτι στη Διον. Αρεοπαγίτου από το 2001. Επίσης εμφανίζεται ως πωλητής του διαμερίσματος στη Δηνοκράτους στο Κολωνάκι που αγοράστηκε από την Αρετή Τσοχατζοπούλου.
* Ευφροσύνη Λαμπροπούλου (λογίστρια, εκπρόσωπος τριών off shore εταιρειών οι οποίες εμπλέκονται σε αγοραπωλησίες ακινήτων).
* Γιώργος Σαχπατζίδης (επιχειρηματίας και βασικός μέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, εμπλέκεται σε αγοραπωλησίες ακινήτων μεταξύ της TORCASO και της μονής Βατοπεδίου).
Γιατί είναι ύποπτοι φυγής
Οι δυο εισαγγελείς καταλήγοντας στο πόρισμα τους εξηγούν τους λόγους που έπρεπε να εκδοθούν τα εντάλματα.
Σύμφωνα με το πόρισμα που αριθμεί 206 σελίδες, οι παραπάνω κατηγορούμενοι "διατηρούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην αλλοδαπή σε περισσότερες χώρες, συνέστησαν και συμμετείχαν σε οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη νομιμοποίησης εσόδων προερχόμενων από το έγκλημα της κατ´ εξακολούθησης παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του δημοσίου... Η οργάνωση αυτή δραστηριοποιήθηκε για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, μεγαλύτερο της δεκαετίας, πραγματοποίησε πλήθος συναλλαγών για τη νομιμοποίηση των εσόδων και τη συγκάλυψη της δράσης της χρησιμοποιώντας περισσότερες εξωχώριες εταιρίες, δικηγορικά γραφεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και πλήθος τραπεζικών λογαριασμών σε περισσότερες χώρες. Μέσω του πολύπλοκη δικτύου εταίρων, παρένθετων προσώπων, τραπεζικών λογαριασμών, επαγγελματικών επαφών σε διάφορες χώρες που με μεθοδικότητα "έστησαν" τα ανωτέρω πρόσωπα, διακινήθηκαν, απεκρύβησαν και τοποθετήθηκαν τεράστια χρηματικά ποσά ενώ δεν προκύπτει η κατάληξη μεγάλων χρηματικών ποσών τα οποία προφανώς έχουν στη διάθεσή τους σε τόπο και με μορφή που δεν είναι γνωστά... Η υποδομή είναι βέβαιο ότι εξακολουθεί να υφίσταται δεδομένου ότι μέρος μόνο αυτής έχει εντοπιστεί. Τα ανωτέρω ισχύουν και για την Αρετή Τσοχατζοπούλου της οποίας η συμμετοχή στην ανωτέρω οργάνωση δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί και η οποία όμως επωφελήθηκε από τη δραστηριότητά της ενώ λόγω της συγγενικής της σχέσης με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την υποδομή της οργάνωσης στην αλλοδαπή."
Σοκάρουν τα χρήματα
Σύμφωνα με το πόρισμα οι μίζες έπεφταν σα χαλάζι για τις υποθέσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Αναφέρεται για τον κ. Τσοχατζόπουλο:
"Από Μάιο 1998 ως 7/6/2001 απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 16.202.000 ελβετικών φράγκων και 1.748.000 δολάρια ΗΠΑ τα οποία αποτελούν προϊόν παθητικής δωροδοκίας του ίδιου σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας των οπλικών συστημάτων TOR M1". Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή για τη συγκεκριμένη σύμβαση και πως υπογράφηκε:
"Καθίσταται προφανές ότι η υπογραφή τόσο της κύριας σύμβασης όσο και της σύμβασης για τα αντισταθμιστικά οφέλη δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν αν δεν καταβάλλονταν πρωτίστως στον πρώην υπουργό εθνικής άμυνας ως αντάλλαγμα σημαντικά χρηματικά ποσά."
"Την 2/12/2002 απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 2.960.225 ελβετικών φράγκων σχετικά με τις συμβάσεις ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2 (υποβρύχια) (παράνομη αμοιβή μέσω της ΜΙΕ από τη FERROSTAAL)".
Σύμφωνα με το πόρισμα μετέτρεψε την παραπάνω περιουσία σε:
- Μεζονέτα 402 τμ στο Κολωνάκι μέσω off shore 1/6/98 (την οποία φέρεται να πούλησε εικονικά στον Αστέριο Οικονομίδη ο οποίος τη μεταβίβασε στη συνέχεια στην Αρετή Τσοχατζοπούλου)
- Σπίτι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου 29/11/99
- Αίθουσα 964 τμ στη Λ. Κηφισίας 18/11/99
- Αίθουσα 1000 τμ στη Λ. Κηφισίας 18/11/99
- 22 θέσεις πάρκινγ στην παραπάνω διεύθυνση
- Ακίνητο στην Κυψέλη 17/2/2000
- Διαμέρισμα 60 τμ στην Κυψέλη 28/6/04
- Διαμέρισμα 142 τμ στην Κυψέλη 28/6/04
- 24/01/07-2010 πουλήθηκαν τα ακίνητα επί της Λ. Κηφισίας στο Βατοπέδι έναντι 6 εκατ. ευρώ, τα οποία τοποθέτησε στο χρηματοπιστωτικό τομέα".
Απαξιωτικοί Χαρακτηρισμοί
Χαρακτηριστικό είναι πως στο πόρισμα υπάρχουν απαξιωτικές αναφορές καθώς εμφανίζουν τον Άκη Τσοχατζόπουλο μέσα από μια σειρά γεγονότων ως κοινό φοροφυγά και άνθρωπο που αγνοεί τους νόμους του κράτους, πολλούς από τους οποίους έχει ο ίδιος εισηγηθεί ή ψηφίσει ο ίδιος. Ενδεικτικός είναι ο τρόπος με τον οποίο φέρεται να προσπαθεί να αποφύγει την πληρωμή ΦΠΑ για επισκευές στο σπίτι της Αρεοπαγίτου, το οποίο οι εισαγγελείς θεωρούν ότι του ανήκει από το 1999: "Μεταξύ των κατασχεθέντων εγγράφων υπάρχει και χειρόγραφο με τίτλο ‘οικονομική ανάλυση διαχείρισης προσφορών και λογαριασμών’ όπου σημειώνεται το ‘κέρδος’ από την αποφυγή πληρωμής ποσού 76.000 ευρώ το οποίο συνιστά μέρος του συνολικού ποσού ΦΠΑ που οφειλόταν για εργασίες αξίας 560.000 ευρώ. Το ανωτέρω έγγραφο είναι χαρακτηριστικό για την αντίληψη των εμπλεκομένων προσώπων σχετικά με την τήρηση των νόμων του κράτους ακόμη και προκειμένου για σχετικά μικρό όφελος."
Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναφέρεται στο πόρισμα είναι ότι επί μια τριετία δαπανήθηκαν για επισκευές στο ακίνητο της Αρεοπαγίτου σχεδόν 710.000 ευρώ αλλά καταχωρήθηκαν παραστατικά μόνο 150.000 ευρώ. "Το γεγονός ότι εκδίδονταν παραστατικά για σημαντικά μικρότερα ποσά αποδεικνύει ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος ενεργούσε ως πραγματικός ιδιοκτήτης και όχι για λογαριασμό άλλου ιδιοκτήτη ή εκμισθωτή γιατί στην περίπτωση αυτή δεν θα ενδιαφερόταν να συνεργήσει στη φοροκλοπή των εργολάβων και προμηθευτών προκειμένου να έχει και ο ίδιος το ανάλογο κέρδος αλλά αντίθετα θα μεριμνούν σε να γίνουν όλα νόμιμα με τρόπο που θα διασφάλιζε τα δικά του συμφέροντα."
Ο Ν. Ζήγρας
Σχετικά με τον εξάδελφό του Ν. Ζήγρα, το πόρισμα του επιφυλάσσει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση καθώς θεωρείται το δεξί χέρι του Άκη Τσοχατζόπουλου. Χαρακτηριστικό είναι ότι θεωρείται διαχειριστής των χρημάτων του πρώην υπουργού από το 1997. Παρατίθενται δε σειρά εγγράφων που αποδεικνύουν καταθέσεις χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς της μετ´ έπειτα συζύγου του πρώην υπουργού από το 1997.
Οι κατηγορούμενοι είναι συνολικά 15. Πρόκειται για πρόσωπα του στενού συγγενικού και φιλικού του περιβάλλοντος, δικηγόρους (εμπλοκή σε off shore) και έναν οδοντίατρο (εμπλοκή σε off shore)...
Του Παναγιώτη Στάθη
www.capital.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου