10.4.12
Πώς μπήκε κόκκινο «καπέλο» στην απεργία...
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΤΙΝΑ ΗΡΕΙΩΤΟΥ
Μια παρτίδα σκληρού συνδικαλιστικού πόκερ παίζεται από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, οπότε με οριακή πλειοψηφία δύο ψήφων αποφασίστηκε η 48ωρη απεργία για σήμερα και αύριο. Η απόφαση για την απεργία ελήφθη ξαφνικά και...
προκάλεσε έκπληξη, αφού μόλις πριν από 15 ημέρες οι συνδικαλιστές της ΠΝΟ είχαν έπειτα από μυστική ψηφοφορία λάβει απόφαση να λήξουν τις κινητοποιήσεις τους.
Η διάσπαση στις γραμμές της ΠΝΟ είχε φανεί και τότε, φάνηκε όμως ξεκάθαρα χθες. Εννέα σωματεία που εκπροσωπούνται στην Ομοσπονδία - με πρώτο εκείνο των πλοιάρχων - εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία επιτίθενται και κατονομάζουν ευθέως το ΠΑΜΕ (τη συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ) ως υπεύθυνο για το γεγονός ότι δεν συνεδρίασε η εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ προχθές το βράδυ, μετά τη θυελλώδη συνάντηση με την υπουργό Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου. Μάλιστα, στην ανακοίνωση αφήνεται σαφώς να εννοηθεί ότι εφόσον γινόταν αυτή η συνεδρίαση η αναστολή της απεργίας θα ήταν η πιθανή της έκβαση. «Μετά τη συνάντηση, συμμεριζόμενοι το κοινωνικό αίσθημα του συνόλου των συνανθρώπων μας, αποφασίστηκε η εκτελεστική επιτροπή να συνεδριάσει για να συζητήσει εκ νέου και να επανεκτιμήσει τα αποτελέσματα της συνάντησης, παρ' όλη την απόσταση που μας χωρίζει από τη ρεαλιστική λύση των αιτημάτων», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Οπως υποστηρίζουν τα εννέα σωματεία (στην ΠΝΟ εκπροσωπούνται συνολικά 14), όταν η εκτελεστική επιτροπή ξεκίνησε να συνεδριάζει μπήκαν στην αίθουσα ναυτικοί-μέλη του ΠΑΜΕ, «με αποτέλεσμα τη βίαιη διακοπή» της συνεδρίασης και την αποχώρηση των εκπροσώπων των εννέα σωματείων. Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση καταγγέλλεται ότι αυτό είναι μια επαναλαμβανόμενη τακτική των μελών του ΠΑΜΕ.
Το ΚΚΕ κατήγγειλε ευθέως και η Αννα Διαμαντοπούλου ως υποκινητή της απεργίας. Σε έναν από τους έντονους διαλόγους που είχε προχθές με τον πρόεδρο του σωματείου των μηχανικών Σάββα Τσιμπόγλου, είπε ότι δεν πρόκειται για απεργία αλλά για πολιτική αναμέτρηση. Ο Σ. Τσιμπόγλου την είχε «προειδοποιήσει» ότι οι απεργίες θα συνεχισθούν και τον Αύγουστο.
Το σωματείο των μηχανικών (ΠΕΜΕΝ) είναι το ένα από τα τρία σωματεία που ελέγχει το ΚΚΕ στην εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ (μαζί με το Στέφενσον των κατώτερων πληρωμάτων και των ναυτομαγείρων). Μεγάλη δύναμη διαθέτει και στα μέλη του σωματείου των ναυτών (ΠΕΝΕΝ), που εκπροσωπείται όμως από τον Αντώνη Νταλακογιώργο, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως προερχόμενος από την ευρύτερη Αριστερά. Οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων σωματείων της ΠΝΟ μοιράζονται ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ και εύκολα θα μπορούσαν να καθορίζουν τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας. Αυτό άλλωστε έγινε στα μέσα Μαρτίου, όταν με τα ίδια ακριβώς αιτήματα οι ναυτικοί είχαν κατέλθει σε 48ωρη απεργία, η οποία όμως έπειτα από μυστική ψηφοφορία δεν επαναλήφθηκε.
Το ΚΚΕ μπορεί να μην ελέγχει τον συσχετισμό στην Ομοσπονδία, ωστόσο ελέγχει τα σωματεία που έχουν μεγάλο αριθμό μελών. Μέλη των σωματείων αυτών, συνήθως από το ΠΑΜΕ, παρουσιάζονται στις συνεδριάσεις, ειδικά όταν πρόκειται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις. Αυτό ακριβώς έγινε την περασμένη Παρασκευή. Αυτό καταγγέλλεται ότι έγινε και προχθές το βράδυ μετά τη συνάντηση με την Αννα Διαμαντοπούλου.
ΧΩΡΙΣ ΚΑΛΠΗ. Η χθεσινή ανακοίνωση των εννέα σωματείων, πάντως, που είχε προηγηθεί της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΝΟ, προϊδέαζε για διαφορετικό αποτέλεσμα στη συνεδρίαση - δηλαδή για αναστολή της απεργίας. Ωστόσο ούτε χθες - παρότι υπάρχει παράδοση ετών στην ΠΝΟ - δεν στήθηκε κάλπη για μυστική ψηφοφορία, αφού για διαφορετικούς λόγους ο καθένας οι συνδικαλιστές άφησαν την απεργία να εξελιχθεί. Οπως λέγεται, ορισμένοι το έκαναν επειδή πλέον αυτό ήθελαν και οι πλοιοκτήτες: τα δρομολόγια της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής είναι υπερπλήρη, ενώ αν η απεργία αναστελλόταν το πιθανότερο θα ήταν τα πλοία να ταξίδευαν άδεια, με μεγάλο κόστος για τους ακτοπλόους...
NEA
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου