10.4.12
Βόμβα βυθού από την ΠΝΟ σε τουρισμό-νησιά...
Βαρύ πλήγμα στον τουρισμό και στην οικονομία των νησιών επιφέρει η 48ωρη ναυτεργατική απεργία που ξεκίνησε τα ξημερώματα. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία είναι περιορισμένη, παρά τις χαμηλές τιμές που επέβαλε η κρίση. Η ανησυχία μεγαλώνει από το πρόσθετο γεγονός ότι...
ακυρώνονται κρατήσεις καταλυμάτων. Εγκλωβισμένοι από την κινητοποίηση της ΠΝΟ είναι και οι αγρότες, που αναζητούν τρόπους για τη μεταφορά των προϊόντων τους στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Υπό κατάρρευση βρίσκεται ο τουρισμός του Πάσχα, με το εκρηκτικό κοκτέιλ της οικονομικής κρίσης και της απεργίας της ΠΝΟ να αποθαρρύνουν όσους σχεδιάζουν να περάσουν αυτές τις ημέρες στα ελληνικά νησιά.
Αν και οι τιμές στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες των προηγούμενων ετών, η πληρότητα δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 50%-60% στους δημοφιλείς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Στα νησιά, όπου γίνεται και η μεγαλύτερη ζημιά λόγω της απεργίας, οι φορείς του τουρισμού είναι ακόμα πιο απαισιόδοξοι και θεωρούν ότι το 30%-40% είναι το «ταβάνι» των προσδοκιών τους.
Δεμένα πλοία θα αντικρίσουν όσοι βρεθούν σήμερα και αύριο στον Πειραιά
Δεμένα πλοία θα αντικρίσουν όσοι βρεθούν σήμερα και αύριο στον Πειραιά
Και αν για την οικονομική κρίση υπάρχει κατανόηση και έχει γίνει ο σχετικός προγραμματισμός, η απεργία της ΠΝΟ φαίνεται ότι έχει ρίξει στα βράχια και τις τελευταίες ελπίδες των επαγγελματιών του τουρισμού στα νησιά, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι χάνουν οριστικά μία από τις πιο σημαντικές τουριστικές περιόδους της χρονιάς.
Ο δήμαρχος Σύρου, Ιωάννης Δεκαβάλλας, επισημαίνει ότι για ένα νησί που εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τους Ελληνες επισκέπτες η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αυτές τις ημέρες είναι απελπιστική.
«Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο ακυρώθηκε το 20% των κρατήσεων του Πάσχα και περιμένουμε ότι τις επόμενες ημέρες αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί» λέει στο «Εθνος».
Βόμβα βυθού από την ΠΝΟ σε τουρισμό-νησιά
Με δεδομένο ότι οι επισκέπτες θα ήταν ούτως ή άλλως λίγοι και τα δρομολόγια των πλοίων τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή δεν αρκούν για να αναπληρώσουν τις απώλειες του διημέρου της απεργίας, ο κ. Δεκαβάλλας θεωρεί ότι η περίοδος του Πάσχα είναι χαμένη για το νησί.
«Σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις φυτοζωούν και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό προσπαθούν να βρουν κάποια μεροκάματα, τέτοιες κινήσεις προκαλούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα» λέει.
«Καταστροφή»
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται και οι επισημάνσεις της προέδρου των ξενοδόχων της Πάτμου, Αννας Ρωμαίου, η οποία λέει: «Οι ακυρώσεις που είχαμε ήταν κατά κύριο λόγο από Ελληνες προσκυνητές. Οι καταστάσεις είναι κρίσιμες και δεν μπορούν κάποιες επαγγελματικές ομάδες να βάζουν τα συμφέροντά τους πάνω από το καλό της χώρας καταστρέφοντας τον τουρισμό».
ΜΕΓΑΛΗ Η ΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Πάσχα με άδεια δωμάτια και κλειστά ξενοδοχεία
ΠΑΤΜΟΣ
Η πληρότητα των ελάχιστων ξενοδοχείων που θα ανοίξουν το Πάσχα στο νησί δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 25%-30%, με τις τιμές να είναι ιδιαίτερα χαμηλές στα επίπεδα των 40-50 ευρώ τη βραδιά. Οι ξενοδόχοι αποδίδουν την εικόνα αυτή και στην αναστάτωση από τις κινητοποιήσεις της ΠΝΟ, τονίζοντας ότι από τη στιγμή που εξαγγέλθηκε η απεργία ακυρώθηκε ένα μεγάλο ποσοστό των κρατήσεων.
ΚΕΡΚΥΡΑ
Μόλις 4.000 επισκέπτες αναμένεται να κλείσουν δωμάτιο στις τουριστικές μονάδες της Κέρκυρας για το Πάσχα, αριθμός που είναι δραματικά μειωμένος σε σχέση με τους 15.000 που έκαναν γιορτές πέρυσι στο νησί. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτορείων Κέρκυρας Δημήτρης Χαρίτος λέει ότι «έγιναν κάποιες κινήσεις με προσφορές, αλλά δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα».
ΜΥΚΟΝΟΣ
Η Μύκονος δεν θα κατακλυστεί φέτος από επισκέπτες, τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης όσο και εξαιτίας της απεργίας της ΠΝΟ. Οι πληρότητες των ξενοδοχείων που θα ανοίξουν δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 50%, ενώ και οι τιμές είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. «Οσοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές λίγων ημερών, θα επιλέξουν κάποιον ηπειρωτικό προορισμό», τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού Ανδρέας Φιορεντίνος .
ΣΥΡΟΣ
Παρά τις χαμηλές τιμές που στα ξενοδοχεία τριών αστέρων φτάνουν τα 40-50 ευρώ, τα καταλύματα της Σύρου δεν αναμένεται να έχουν πληρότητα που θα ξεπεράσει το 30%. «Οι ακυρώσεις μάς αποτελείωσαν», σημειώνει ο δήμαρχος του νησιού.
ΤΗΝΟΣ
Πληρότητα περίπου 30%-40% θα έχουν τα τουριστικά καταλύματα στην Τήνο το φετινό Πάσχα, ενώ οι τιμές θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές στα επίπεδα των 40 ευρώ τη βραδιά. Πάντως, οι εκτιμήσεις του δημάρχου Παναγιώτη Κροντηρά κάνουν λόγο για ακυρώσεις που φτάνουν το 25% του συνόλου των κρατήσεων στο νησί. «Πολλά ξενοδοχεία είχαν προγραμματίσει να ανοίξουν και τελικά θα παραμείνουν κλειστά. Ηταν η χαριστική βολή για όσους δραστηριοποιούνται στον τουρισμό», σημειώνει.
ΣΚΙΑΘΟΣ
Οι φορείς του τουρισμού στη Σκιάθο δεν είχαν μεγάλες βλέψεις για το Πάσχα, αλλά η απεργία της ΠΝΟ θα αποθαρρύνει και τους ελάχιστους που σχεδίαζαν να επισκεφθούν το νησί. «Μέχρι να ξεκινήσουν οι αφίξεις των τσάρτερ και με δεδομένο ότι έχουμε μόνο ένα πλοίο να κάνει δρομολόγια στο νησί, ο τουρισμός είναι ανύπαρκτος. Και αν λάβουμε υπόψη ότι οι Ελληνες δεν έχουν χρήματα για διακοπές, η απεργία της ΠΝΟ απλά επιδεινώνει μια ήδη πολύ κακή κατάσταση», λέει ο ξενοδόχος Γιάννης Διλαβέρης, ο οποίος δεν σχεδιάζει να ανοίξει την επιχείρησή του μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα.
ΛΕΣΒΟΣ
Η Λέσβος δεν αποτελεί κλασικό προορισμό του Πάσχα, γιατί είναι μακριά από τον Πειραιά και δεν εξυπηρετεί τους ταξιδιώτες των τριών ημερών. Η απεργία θα πλήξει άτομα και οικογένειες που έχουν σπίτι ή φίλους στο νησί και ολόκληρη τη Μεγάλη Εβδομάδα για να τους επισκεφτούν. «Είναι αυτονόητο ότι όσοι προγραμμάτιζαν να έρθουν για πέντε ή έξι ημέρες δεν θα το κάνουν. Είναι μεγάλη ζημιά για το νησί», επισημαίνει ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος.
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Στη Σαντορίνη, η οποία έχει την πολυτέλεια να μη βασίζεται στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες για τη μεταφορά των επισκεπτών, η κατάσταση δεν επιβαρύνεται πολύ περισσότερο λόγω της απεργίας. «Δεν είχαμε βλέψεις για το Πάσχα, γιατί τον Απρίλιο δεν έρχονται τσάρτερ. Οπότε το 90% των ξενοδοχείων έχουν μείνει κλειστά», λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού Βαγγέλης Φύτρος.
ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ
«Θα έρθουν μόνο όσοι έχουν δικό τους σπίτι στο νησί»
Ελάχιστα ξενοδοχεία θα ανοίξουν το Πάσχα στην Πάρο αλλά ακόμα και αυτά, παρά τις πολύ καλές τιμές, δεν θα έχουν πληρότητα άνω του 30%.
Για τον δήμαρχο του νησιού, Χρήστο Βλαχογιάννη, «οι επιπτώσεις στον τουρισμό ήταν πολύ σοβαρές από τη στιγμή της ανακοίνωσης της απεργίας. Τώρα δεν μπορεί να διορθωθεί κάτι. Τελικά οι μόνοι που θα έρθουν είναι όσοι έχουν σπίτι στο νησί, και αυτό θα είναι τεράστιο πλήγμα για τα εισοδήματα ανθρώπων που περιμένουν αυτές τις μέρες για να δουλέψουν».
Ο κ. Βλαχογιάννης εκτιμά ότι με γεγονότα σαν την απεργία της ΠΝΟ η εικόνα των Κυκλάδων θα ξεθωριάσει στα μάτια των ξένων επισκεπτών. «Θα παγιωθεί σε όλους τους Ευρωπαίους ότι οι Κυκλάδες δεν μπορούν να αποτελούν προτεραιότητα, γιατί δεν θα είναι βέβαιοι ότι θα καταφέρουν να φτάσουν στα νησιά μας» τονίζει.
Στέλιος Βογιατζάκης
Τεράστιες οι επιπτώσεις της απεργίας
Πυρά ξενοδόχων κατά της ΠΝΟ
Για «συνδικαλιστικό ναρκισσισμό» που δεν έχει όρια κάνει λόγο το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, υπογραμμίζοντας ότι οι επιπτώσεις αυτών των απεργιών είναι εξαιρετικά ζημιογόνες για τον τουρισμό, τον μοναδικό αναπτυξιακό κλάδο της χώρας μας.
Σημειώνει ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι φέτος οι αφίξεις εμφανίζουν κάμψη και θα ενταθούν τα προβλήματα βιωσιμότητας των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων.
Μάλιστα επικαλείται μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), σύμφωνα με την οποία μείωση των τουριστικών εσόδων το 2012 κατά 10% θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 70.000 θέσεων εργασίας.
«Αραγε πόσο κακό μπορούμε ακόμα να κάνουμε στη χώρα μας», καταλήγει το ΞΕΕ.
Νέα έκκληση προς τους απεργούς απηύθυνε χθες ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδης, τονίζοντας: «Βρείτε άλλον τρόπο να διεκδικήσετε το όποιο δίκιο σας. Οχι εξαφανίζοντας το δίκιο των νησιών μας και των ασχολουμένων με τον τουρισμό».
Ο υπουργός ζήτησε από τους συνδικαλιστές να αναλογιστούν αν έχουν «το δικαίωμα να αποκλείσουν χιλιάδες νησιώτες και να τσακίζουν την οικονομία μας που προσπαθεί να βρει έναν δρόμο ανάκαμψης».
Ο κ. Νικητιάδης υπογραμμίζει ακόμα ότι η απεργία «προκαλεί ρήγματα στον τουρισμό μας», οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες τουριστικές επιχειρήσεις και θέτοντας σε κίνδυνο τη σταθερή εργασία για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στον τουρισμό.
Ε. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ
ΒΥΘΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
Φόβοι για ηχηρά «κανόνια» στην ακτοπλοΐα
«Κόκκινοι» ισολογισμοί και οικονομική ύφεση δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα στην ακτοπλοΐα, που πλέον κινείται στα όρια της χρεοκοπίας, καθώς οι φόβοι για ηχηρά «κανόνια» στο Αιγαίο είναι πλέον υπαρκτοί.
Παράγοντες μάλιστα της Ακτής Μιαούλη εκφράζουν φόβους ότι η κατάσταση στην ακτοπλοΐα, με τις εταιρείες να «βουλιάζουν» στις ζημιές, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε «κανόνια» και ο λόγος που δεν έχει συμβεί προς το παρόν κάτι τέτοιο συνδέεται με τις τράπεζες που θέλουν να περισώσουν κάποιες από τις διαρκώς αυξανόμενες επισφάλειες.
Οπως το 2009 και το 2010, έτσι και το 2011 καταγράφηκε ως έτος ζημιών για τις εταιρείες του κλάδου, με τις 4 εισηγμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες (Μινωικές, ΑΝΕΚ, Attica και ΝΕΛ) να καταγράφουν ζημιές της τάξης των 210 εκατ. ευρώ. Ανοδο των ζημιών της εμφάνισε η Minoan Lines για το σύνολο του έτους που ανήλθαν σε 39,4 εκατ. ευρώ, έναντι 36,1 εκατ. ευρώ το 2010. Η δε Attica Group είδε τις ζημιές να εκτοξεύονται στα 86,5 εκατ. ευρώ από 49,3 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.
Για τη ΝΕΛ οι ζημιές διαμορφώθηκαν στα 61,01 εκατ. ευρώ, από 43,3 το 2010. Η μόνη που κατάφερε να μετριάσει τις ζημιές της σε σχέση με πέρυσι ήταν η ΑΝΕΚ, που παρουσίασε ζημιές ύψους 22,9 εκατ. ευρώ, από 89,7 εκατ. ευρώ που ήταν το 2010.
Με τις τράπεζες να έχουν κυριολεκτικά «σφραγίσει» κάθε στρόφιγγα χρηματοδότησης, οι εταιρείες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν έστω και τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες τους.
Με τα σημερινά δεδομένα σε επίπεδο επιβατικής κίνησης, οι πληρότητες στα πλοία καθιστούν ζημιογόνα σχεδόν όλα τα δρομολόγια στη διάρκεια του χρόνου. Αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η συμμετοχή των καυσίμων στη λειτουργία ενός πλοίου, από 32% το 2004, υπερβαίνει πλέον το 50%, γίνεται αντιληπτό το οικονομικό αδιέξοδο των εταιρειών.
Κώστας Νάνος
ΕΘΝΟΣ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου