kourdistoportocali
Από τον Παναγιώτη Στάθη
Θα μπορούσε να πει κανείς πώς χθες το μεσημέρι τα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων γράφτηκε με κεφαλαία γράμματα ο επίλογος της μεταπολίτευσης. Θα το έλεγε, αν προηγουμένως δεν είχε καταρρεύσει ολόκληρη η χώρα μπροστά στα μάτια μας... Αλλά και μόνο η «αστραφτερή» άφιξη συνοδεία περιπολικών και αστυνομικών με «φουλ φέις», ενός από τα πιο αγαπημένα παιδιά της μεταπολίτευσης, συνιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, στενού συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου, κορυφαίου υπουργού και παρολίγον προέδρου του κινήματος, θα αρκούσε για να κλείσει μια και καλή αυτό το (μαύρο όπως αποδείχτηκε) κεφάλαιο για τη χώρα.
Θα έκλεινε με όλο το συμβολισμό που περιέκλειε αυτό το γεγονός στο πρόσωπο ενός ανθρώπου που αγαπήθηκε όσοι λίγοι από τον «κυρίαρχο λαό», δοξάστηκε, τιμήθηκε, και τελικά γκρεμίστηκε εκεί μπροστά στα μάτια τους. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος άλλωστε γινόταν ο πρώτος πολιτικός που συνελήφθη, ενσαρκώνοντας, την ημέρα που προκηρύσσονταν οι εκλογές για να μιλήσει ο «κυρίαρχος λαός» , την απαίτηση του «κυρίαρχου λαού» να μπει «φρένο στην ατιμωρησία». Η τελευταία φράση της όλης ιστορίας θα μπορούσε να ήταν ίσως αυτή μιας νεαρής κρατούμενης, από τους συνήθεις πελάτες των δικαστηρίων: «Βάλτε του κι αυτουνού χειροπέδες για να είμαστε επιτέλους όλοι ίσοι»… Αλλά τελικά χειροπέδες δεν του έβαλαν…
Η χειραψία, η άνεση και ο εκνευρισμός
Οι κάμερες άναψαν, τα φλάς άστραψαν, κι ο Άκης Τσοχατζόπουλος με το γνωστό αγέρωχο στυλ περπάτησε προς την είσοδο της Εισαγγελίας. Άνετος και ψύχραιμος, σταμάτησε για να χαιρετίσει δια χειραψίας το δικηγόρο του, αντάλλαξε δυο λέξεις με τους δημοσιογράφους και προχώρησε. Της άνεσης όμως ακολούθησε ο σχετικός εκνευρισμός, αφενός από τις ατάκες της νεαρής κρατούμενης, αφετέρου από τα ψιθυριστά υποτιμητικά σχόλια των υπολοίπων. Η οργή έγινε εμφανέστερη στο διάλογο με τους δημοσιογράφους: «Το περιμένατε πώς θα έφτανε εδώ η κατάσταση;» τον ρώτησαν, κι εκείνος απάντησε αρνητικά. «Μα στη Βουλή είχατε πει πώς θα σας κατασπαράξουν», του θύμισε κάποιος. «Πίστευα πώς θα έχουν βάλει μυαλό, ξέρετε ποιοι», αντέτεινε εκείνος. Η πρώτη βολή πικρίας και αγανάκτησης προς τους πρώην συντρόφους έχει πέσει.
Αργότερα (κι αφού δεν του επιτράπηκε να κάνει δήλωση χωρίς χειροπέδες) στην γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρθηκε στην κατά την κρίση του «συμπαιγνία κορυφής των ηγεσιών των δυο μεγάλων κομμάτων» ώστε να εξοντωθεί ο ίδιος. Εννοούσε βέβαια, όπως έλεγε συνεργάτης του, πως θέλουν να τον κάνουν «οβελία του πολιτικού συστήματος». Ο ίδιος πάντως οβελία θα γευτεί στα κρατητήρια της ασφάλειας, αφού τη Δευτέρα το πρωί θα έχει να αντικρούσει ένα βαρύ κατηγορητήριο , να παλέψει για την ελευθερία του και για την οικογένειά του που επίσης αντιμετωπίζει προβλήματα.
Τον συνέλαβε μια Παπανδρέου
Το παραπολιτικό της υπόθεσης γράφτηκε επίσης από την μοίρα, όταν η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου (συνωνυμία με την πολιτική οικογένεια Παπανδρέου) ήταν αυτή που εκτέλεσε το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του στο σπίτι της Αρεοπαγίτου. Αυτό το σπίτι άλλωστε και ο περίφημος γάμος στο Παρίσι με τη Βίκυ Σταμάτη ήταν οι αφορμές για να ξεκινήσει κατ’ αρχάς μια σειρά δημοσιευμάτων και, ακολούθως, δικαστικές έρευνες που κατέληξαν στη σύλληψή του.
Η έρευνα ουσιαστικά ξεκίνησε μετά από δημοσιεύματα για τον τρόπο απόκτησης των περισσοτέρων από 15 ακινήτων που διαθέτει ο ίδιος και η οικογένειά του, τη στιγμή που η παραγραφή μέσω του νόμου περί ευθύνης υπουργών τελμάτωνε τις όποιες προσπάθειες. Τότε λοιπόν εφευρέθηκε ένα νομικό τρικ (αλχημεία κατά κάποιους) από τους εισαγγελείς. Έχοντας τόσες δικογραφίες που τον αφορούσαν με στοιχεία για αδικήματα όπως παθητική δωροδοκία (που ήταν όμως παραγεγραμμένη) άρχισαν να «τσιμπολογούν» από τα στοιχεία των υποβρυχίων 214 ή άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων (π.χ. TOR M1) ώστε να συγκροτήσουν κατηγορία για «μαύρο» χρήμα που εικάζεται ότι αποκτήθηκε από «μίζες» ή άλλους τρόπους και «ξεπλύθηκε μέσω ακινήτων», που τα εισοδήματά του δεν «δικαιολογούν». Η σκέψη προφανώς ορθή, μένει να αποδειχτεί αν είναι και νομικά ορθή.
Οι φίλοι και τα σπίτια
Ήδη οδηγούνται στα δικαστήρια και ακόμα 3 άτομα που συνελήφθησαν με εντάλματα και ανήκουν στον στενό κύκλο του, όπως λέγεται. Μάλιστα αργά το βράδυ εκδόθηκε και διάταξη δημοσιοποίησης των ονομάτων των κατηγορούμενων:
-Ο Νικόλαος Παύλος Ζήγρας του Γεωργίου, εξάδελφος του πρώην υπουργού, φέρεται να εμφανίζεται ως δικαιούχος offshore εταιρείας, μέσω της οποίας αποκτήθηκε το σπίτι της οδού Αρεοπαγίτου από την κ. Σταμάτη.
-Ευφροσύνη Λαμπροπούλου του Ηλία, λογίστρια του κ. Τσοχατζόπουλου που φέρεται να εμφανίζεται επίσης σε offshore μέσω της οποίας που αποκτάται ακίνητο.
-Γεώργιος Σαχπατζίδης του Δημητρίου, πασίγνωστος Βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας με εμπλοκή στον ΠΑΟΚ και
-Αστέριος Οικονομίδης του Γεωργίου, βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος μεγάλης εταιρείας που δεν είχε συλληφθεί, καθώς είχε δηλώσει ψευδή διεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Οικονομίδης παραδόθηκε σήμερα. Από την εταιρεία του φέρεται να αγόρασε το 2006 η Αρετή Τσοχατζοπούλου, κόρη του πρώην υπουργού, διαμέρισμα στο Κολωνάκι.
Το κατηγορητήριο λοιπόν, κατά πληροφορίες, εμφανίζει τους ανωτέρω πέντε να είχαν συστήσει επί της ουσίας ομάδα «πλουτισμού», η οποία δούλευε σε συνεργασία με ανθρώπους στο εξωτερικό.
Πάνω από 10
Όπως εκτιμάται οι κατηγορούμενοι θα είναι πάνω από 10 και μεταξύ αυτών (αφού είχαν κληθεί και ως ύποπτοι) πιθανόν θα είναι τόσο η κόρη όσο και η σύζυγος του κ. Τσοχατζόπουλου αφού υπάρχουν ακίνητα στο όνομά τους. Στο σπίτι δε της κόρης του πρώην υπουργού, λέγεται πως βρέθηκαν από την αστυνομία που ενήργησε παρουσία του εισαγγελέα Ι. Δραγάτση, πάνω από 10 μικρές πλάκες χρυσού καθώς και χρυσές λίρες, γεγονός βέβαια που δεν συνιστά ποινικό αδίκημα.
Πάντως οι φράσεις του κ. Τσοχατζόπουλου για «τη σκευωρία που συμπαρέσυρε σκόπιμα και εκβιαστικά και μια σειρά από αθώους συμπολίτες μου που ουδεμία ευθύνη και ουδεμία σχέση έχουν με όσα επιχείρησαν να μου προσάψουν», δείχνει και την αγωνία του για τους δικούς του ανθρώπους. Όπως επίσης και η φράση «είχαν σκοπό να κατασκευάσουν έναν μόνο ένοχο, εμένα, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, που υπηρέτησα στη συγκεκριμένη θέση μέχρι το 2001, ενώ η κατασκευή των υποβρυχίων ‘214’ διαρκεί μέχρι και σήμερα στη βάση της ίδιας ακριβώς σύμβασης», φωτογραφίζει συγκεκριμένα πρόσωπα. Και αρκεί κανείς να θυμηθεί τους επόμενους υπουργούς Άμυνας για να καταλάβει πως μπορεί την κρίσιμη στιγμή η επαπειλούμενη προφυλάκιση να απελευθερώσει τον λεγόμενο «αστάθμητο παράγοντα» που θα ανοίξει τα στόματα...
Capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου