12.3.12
Σφοδρές αντιδράσεις από τους εξαγωγείς για τα σενάρια «παγώματος» των επιστροφών ΦΠΑ...
Τις έντονες αντιδράσεις του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων προκαλούν τα σενάρια για νέο «προσωρινό πάγωμα» των επιστροφών ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, που φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το...
φως της δημοσιότητας και επικαλείται ο ΠΣΕ, το ΥΠΟΙΚ εξετάζει να μειώσει κατά 30% το συνολικό ποσό του ΦΠΑ που θα επιστραφεί το 2012 στις δικαιούχους επιχειρήσεις σε σχέση με το 2011, ενώ ακόμη εκκρεμούν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ επιστροφών από την προηγούμενη τριετία.
«Η απώλεια άλλου 1,5 δισ. ευρώ περίπου των επιστροφών ΦΠΑ από την αγορά και από την ρευστότητα των επιχειρήσεων θα αποτελέσει ταφόπλακα στις προσπάθειες για ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και θα εκμηδενίσει τα θετικά οφέλη από την αύξηση των εξαγωγών της τελευταίας διετίας, βαθαίνοντας περαιτέρω την ύφεση, αυξάνοντας τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και τις περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας» σχολίασε η πρόεδρος του ΠΣΕ Χριστίνα Σακελλαρίδη.
»Και αυτό», προσέθεσε, «την ώρα που ήδη οι Έλληνες Εξαγωγείς βλέπουν τις παραγγελίες τους να μειώνονται σε σχέση με την περυσινή χρονιά και τους ρυθμούς αύξησης των εξαγωγών να περιορίζονται σημαντικά».
Η ίδια μάλιστα επεσήμανε ότι «σε συναντήσεις του ΠΣΕ, με εκπροσώπους της Τρόικα κατέστη σαφές και έγινε αποδεκτή η πρόταση για άμεσους συμψηφισμούς των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα που αποτελεί και την υπ’ αριθμόν 1 πρόκληση της εποχής για τους Έλληνες Εξαγωγείς».
Και τόνισε ότι «επιτέλους θα πρέπει να απενοχοποιηθεί η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και να μην τιμωρούνται οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Δεν είναι δυνατόν στην εποχή των σύγχρονων τεχνολογιών να μην είναι εφικτή η διασταύρωση εξόφθαλμων στοιχείων, σε σχέση με τις χιλιάδες έντιμες και συνεπείς εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας».
Η κυρία Σακελλαρίδη υπενθύμισε επίσης ότι «μόνο οι επιχειρήσεις-μέλη του ΠΣΕ απασχολούν περισσότερες από 199.000 υπαλλήλους» και υπογράμμισε πως «αν δεν διατηρηθούν ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών άνω του 8% για το 2012, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα είναι κατά μία ποσοστιαία μονάδα βαθύτερη των ως τώρα εκτιμήσεων».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου