9.3.12
Δικαστικό στοπ στα αναδρομικά των βουλευτών...
Του Παναγιώτη Στάθη
Δικαστικό μπλόκο στα αναδρομικά 150 βουλευτών , πρώην βουλευτών και ευρωβουλευτών βάζει απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, οι δικαστές του οποίου πάντως (όπως και όλοι οι συνάδελφοί τους) κάνοντας χρήση ανάλογων διατάξεων τα έχουν εισπράξει προ πολλού.
Το ...
Διοικητικό Εφετείο λοιπόν απέρριψε την προσφυγή του πρώην βουλευτή Σερρών της ΝΔ, Ευγένιου Χαϊτίδη (διετέλεσε βουλευτής τέσσερις κοινοβουλευτικές περιόδους, 1993 - 2004), ο οποίος διεκδικεί από το ελληνικό Δημόσιο 401.152,82 ευρώ κλείνοντας έτσι την πόρτα και στις προσφυγές δεκάδων ακόμη συναδέλφων τους, οι οποίοι μεσούσης της οικονομικής κρίσης έσπευσαν να διεκδικήσουν και εκείνοι αναδρομικές αποζημιώσεις, επικαλούμενοι το Ζ΄ Ψήφισμα του 1975 που εξισώνει τους μισθούς των δικαστικών με τις αποδοχές των βουλευτών.
Η συνέχεια βέβαια αναμένεται να δοθεί στο ΣτΕ, ενώ εκκρεμούν αποφάσεις του ίδιου δικαστηρίου που πιθανόν να είναι αντίθετες με την συγκεκριμένη.
Τι ζητούν
Οι βουλευτές ζητούν την διαφορά της βουλευτικής αποζημίωσης με τις μηνιαίες αποδοχές του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που ανέρχεται στα 10.271,46 ευρώ. Κι αυτό γιατί ήδη οι δικαστές (πρόεδροι των τριών μεγάλων δικαστηρίων και σύμφωνα με την θεωρία της πυραμίδας και οι δικαστές των λοιπών βαθμών) έχουν εισπράξει αυτή τη διαφορά των αποδοχών τους, ως έκτακτη παροχή για την τετραετία 2003 έως 2007 με σειρά αποφάσεων του Μισθοδικείου. Κάθε βουλευτής δηλαδή διεκδικεί επί της ουσίας ποσό περίπου 250.000 ευρώ (ωστόσο δεν μπορεί να προσδιοριστεί το ακριβές ποσό, καθώς τα χρηματικά ποσά κυμαίνονται ανάλογα με το πόσες αγωγές έχει καταθέσει ο κάθε βουλευτής και με τα χρόνια που διετέλεσε βουλευτής) συν 10.000 ευρώ για την ηθική βλάβη από τη μη αναπροσαρμογή του μισθού τους.
Τι λένε οι δικαστές
Οι δικαστές του Εφετείου (υπ΄ αριθμ. 13/2012 απόφασή με πρόεδρο τον Νικ. Διακονικολάου και εισηγήτρια τη Σοφία Τσέκου-Πλιάτσικα) απέρριψαν την αίτηση του βουλευτή, που παρά τη μερική δικαίωσή του από το Διοικητικό Πρωτοδικείο το οποίο του είχε επιδικάσει 202.496,18 ευρώ συνέχισε τον δικαστικό του αγώνα στο Εφετείο διεκδικώντας την διαφορά από το αρχικό ποσό των 401.152,82 ευρώ.
Οι δικαστές (κατά πλειοψηφία 2-1 αφού μειοψήφησε ο πρόεδρος), αποφάσισαν πώς δεν πρέπει να πάρει ευρώ καθώς «τα αναδρομικά που δόθηκαν στους δικαστές από το Μισθοδικείο αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον δικαστικό κλάδο, πρόκειται για ανεξάρτητη και έκτακτη παροχή η οποία δεν συνδέεται με το μισθολόγιο τους, και συνεπώς δεν τίθεται θέμα αναπροσαρμογής της βουλευτικής αποζημίωσης...Η εφάπαξ έκτακτη παροχή του ν.3620/2007 είναι ανεξάρτητη και δεν συνδέεται με το ισχύον μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών, ούτε εξάλλου το κρίσιμο διάστημα, δηλαδή από 1-1-2003 έως 18-8-2007 υπήρξε οποιαδήποτε κατάργηση ή τροποποίηση των διατάξεων του ειδικού μισθολογίου των δικαστών, προκειμένου να τεθεί ζήτημα άμεσης αναπροσαρμογής των αποδοχών των βουλευτών".
Οι δικαστές έκριναν επιπλέον κατά πλειοψηφία ότι αυτή η έκτακτη παροχή δόθηκε λόγω του μεγάλου όγκου και φόρτου εργασίας των δικαστών όλων των δικαστηρίων αλλά ιδιαιτέρως για τους δικαστές του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, "λόγω της υποστήριξης των συμφερόντων του Ελληνικού δημοσίου, δεδομένου ότι εισήχθησαν προς εκδίκαση μεγάλες κατηγορίες υποθέσεων, αφενός εξ αιτίας της εισόδου μεγάλου αριθμού οικονομικών μεταναστών (απελάσεις, άσυλο, άδειες παραμονής) αφετέρου λόγω των ολυμπιακών αγώνων και της επίσπευσης και εκτέλεσης πολλών δημοσίων έργων και και διοικητικών συμβάσεων εν γένει".
Μάλιστα οι Εφέτες του Διοικητικού Εφετείου έκριναν ότι η χορήγηση των αναδρομικών και στους βουλευτές συνιστά ανεπίτρεπτη άσκηση νομοθετικού έργου "καθόσον ο νομοθέτης με τις διατάξεις του νόμου 3620/2007 είχε την πρόθεση αφενός να αναγνωριστούν πρόσθετες απολαβές στους δικαστικούς λειτουργούς για τους συγκεκριμένους λόγους, αφετέρου δε με τον χαρακτηρισμό αυτών ως έκτακτη παροχή είχε την πρόθεση να αποκλείσει άλλες κατηγορίες λειτουργών, οι αποδοχές των οποίων συναρτώνται με το ύψος των μηνιαίων αποδοχών του Ανωτάτου Δικαστικού λειτουργού".
43 έχουν παραιτηθεί
Πάντως σύμφωνα με πηγές των Δικαστηρίων από τους περισσότερους από 150 που είχαν προσφύγει ήδη έχουν παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις τους στο Διοικητικό Πρωτοδικείο-μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε- 43 βουλευτές. Από αυτούς οι 17 ανήκουν στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και οι 24 στον χώρο της ΝΔ.
Ειδικότερα, από το χώρο του ΠΑΣΟΚ παραιτήθηκαν οι Λεων. Τζανής, Πυθαγόρας Βαρδίκος, Γεωργ. Κατηφόρης, Μαρία Ματσούκα (ευρωβουλευτής), Αλ. Βούλγαρης, Μυρσίνη Ζορμπά (ευρωβουλευτής), Παντ. Τσερτικίδης, Βασ. Κοντογιαννόπουλος, Ελισάβετ Παπαζώη, Γεωργ. Δρυς, Στεφ. Μανίκας, Αλεξ.Μπαλτάς, Δημ. Κουλουριάνος, Γ. Κίρκος, Γ. Πασχαλίδης, Εμμ. Μαστοράκης (ευρωβουλευτής) και Χρ. Θεοδώρου.
Από τη ΝΔ παραιτήθηκαν οι Μιχ. Λιάπης, Ιωάννης Πλακιωτάκης, Γεωργ. Μουτζουρίδης, Γεωργ. Κωνσταντόπουλος, Θεοδ. Σολδάτος, Αποστ. Σταύρου,Κων. Τσιπλάκης, Αθαν. Βαρίνος, Ανδρ. Κουτσούμπας, Γεωργ. Καλατζής,Αντ. Φούσας, Ζωή Μακρή, Χρυσή Καρύδη, Π. Αλιβιζάτος, Ξενοφ. Βεργίνης,Σταυρ. Παπαδόπουλος, Γιαν. Μανώλης, Βασ. Κορκολόπουλος, Αναστ.
Λιάσκος, Μιχ. Μπεκίρης, Αθηνά Κόρκα -Κώνστα, Αντ. Μπέζας, Σταυρ.Κελέτσης και Δημ. Γαλαμάτης. Από το ΛΑΟΣ ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος (1996 έως 2004 ήταν στο ΠΑΣΟΚ και από το 2009 στο ΛΑΟΣ), ενώ από το ΔΗΚΚΙ ο ευρωβουλευτής Εμμ. Μπακόπουλος, όπως και η χήρα και κόρη του Παν. Κοτσώνη (Συνασπισμός και ΚΚΕ). Ωστόσο δεν αποκλείεται ορισμένοι βουλευτές να έχουν καταθέσει παραιτήσεις και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ενώ τίποτε δεν τους εμποδίζει να σταματήσουν τις διαδικασίες σε άλλο δικαστικό στάδιο.
www.capital.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου