31.3.12
Πραγματοποιήθηκε το 40ό συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής...
www.greeknewsonline.com
Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Παρουσία αντιπροσώπων από όλη την Αμερική, του υπουργού Δικαιοσύνης Λουκά Λουκά, Ελλήνων βουλευτών, του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και των επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών της Κύπρου και της Ελλάδας στις ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Νέα Υόρκη το 40ό συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής.
Στην ομιλία του προς το συνέδριο, ο πρόεδρος της ΚΟΑ, Πανίκος Παπανικολάου επιβεβαίωσε τη θετική πορεία της οργάνωσης και το έργο που η ομοσπονδία και τα σωματεία – μέλη της επιτελούν, τόσο στο κυπριακό, όσο και δραστηριότητες για τον πολιτισμό, τη νεολαία και τη φιλανθρωπία. Στη διάρκεια του συνεδρίου οι πρόεδροι των συλλόγων κι οι υπεύθυνοι επιτροπών έδωσαν εκθέσεις δραστηριοτήτων για τη χρονιά που πέρασε.
«Ως Πρόεδρος νοιώθω περήφανος γιατί αυτός ο Οργανισμός έχει κτιστεί σε γερά θεμέλια για να μπορέσει να διασφαλιστεί η συνέχεια της παροικίας στις ΗΠΑ. Είναι θετικό και αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση ακούγοντας τόσο από ομογενείς αλλά και αμερικανούς ευμενή σχόλια για την οργάνωση μας και το έργο της Ομοσπονδίας», είπε στον απολογισμό του ο κ. Παπανικολάου.
Ο πρόεδρος της ΚΟΑ είπε πως η κυπριακή παροικία έχει αναπτύξει ένα πολύ σημαντικό έργο σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα, έχει αναμιχθεί στην αμερικανική πολιτική ζωή και αποκτήσει προσβάσεις στην Ουάσιγκτον , στο Κογκρέσο και στο Λευκό Οίκο.
«Για να γίνουν αυτά χρειάζεται συστηματική δουλειά και συλλογή χρημάτων. Αυτό που μετρά στην αμερικανική πολιτική είναι οι ψήφοι και τα χρήματα και το βάρος πέφτει στον οικονομικό παράγοντα ως ολιγάριθμη παροικία η οποία είμαστε. Σε αυτό κάνουμε τη διαφορά και είναι αρκετοί από εμάς που δίνουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για να έχουμε αυτές τις προσβάσεις. Χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά που να αρχίζει από το τοπικό επίπεδο και να προχωρά».
Κάλεσε σε ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς της οργάνωσης, γιατί η Τουρκία έχει οργανωθεί καλά σε όλα τα επίπεδα στην Αμερική και όπου κοιτάξουμε τη βρίσκουμε μπροστά μας.
ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ
Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, είπε ότι από την εισβολή του 1974 ο οργανισμός και τα μέλη του έχουν ξεκινήσει ένα ταξίδι, αλλά δυστυχώς ακόμη δεν έχουν φτάσει στον προορισμό τους.
«Ο προορισμός δεν έχει αλλάξει αλλά αυτός είναι η Κερύνεια, η Λάπηθος, ο Απόστολος Ανδρέας, η Μόρφου, η Αμμόχωστος. Για 37 χρόνια υποστηρίζουμε την εκάστοτε Κυβέρνηση της Κύπρου και τον δημοκρατικά εκλεγμένο της πρόεδρο της. Μπορεί να μην συμφωνούμε πάντα με τους χειρισμούς στο κυπριακό αλλά παραμένουμε μαζί ενωμένοι γιατί ο σκοπός είναι κοινός».
Ο κ. Κρίστοφερ είπε πως σπαταλήθηκαν 37 διακοινοτικών συνομιλιών που δεν πέτυχαν τίποτε και απέρριψε τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας
«Αυτό που καλούμαστε να αντισταθούμε όλοι μαζί είναι ο στόχος της Τουρκίας για προσάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου. Και αυτό το μήνυμα πρέπει να σταλεί στο Κογκρέσο».
Ανέφερε πως τώρα που η Τουρκία μιλά για προσάρτηση, μας προσφέρει την ευκαιρία να αλλάξουμε και εμείς πορεία.
Αναφέρθηκε επίσης και στις θετικές εξελίξεις, όπως το θέμα του φυσικού αερίου και της συνεργασίας Κύπρου με το Ισραήλ, προτρέποντας όλους να συνεχίσουν τον αγώνα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
«Η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή ηγεσία εμμένουν στο να υποβάλλουν προτάσεις που ακυρώνουν τις συγκλίσεις οι οποίες επιτεύχθηκαν σε ουσιώδη κεφάλαια του κυπριακού, ή αποφεύγουν τη συζήτηση σε βασικά θέματα, προκαλώντας σοβαρή οπισθοδρόμηση και αναιρώντας οποιαδήποτε πρόοδο είχε επιτευχθεί στις συνομιλίες», είπε στην ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης Λουκά Λουκά.
Ο υπουργός που εκπροσώπησε στο συνέδριο την κυβέρνηση, μετέφερε στους αντιπροσώπους και την κυπριακή παροικία τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και του κυπριακού λαού και τις θερμές τους ευχαριστίες για την αταλάντευτη στήριξη και αλληλεγγύη που επιδεικνύει η Ομογένεια, στις συνεχείς προσπάθειες την επίλυση του κυπριακού, την απαλλαγή της Κύπρου από την τουρκική κατοχή και την επανένωσή της.
«Γνωρίζουμε πως αυτός ο αγώνας είναι δύσκολος και άνισος, γι ‘αυτό και η συμπαράσταση και η πολύπλευρη βοήθεια που δεχόμαστε από τη κυπριακή ομογένεια, που αποτελεί ένα από τα πιο ζωντανά κομμάτια της κυπριακής διασποράς, είναι ανεκτίμητη», είπε ο κ. Λουκά, επισημαίνοντας ότι σ’ αυτόν τον μέχρι τέλους αγώνα για δικαίωση είναι ταγμένος και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Αυτόν τον αγώνα υπηρετεί με συνέπεια από τη πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για έξοδο από το αδιέξοδο και επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό. Μιας συμφωνημένης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μιας λύσης δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης, που θα τερματίζει τη κατοχή και τον εποικισμό, θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία, και θα διασφαλίζει και θα διαφυλάσσει ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα στη βάση της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι για την πλευρά μας είναι σαφές πως η διαδικασία επίλυσης του κυπριακού δεν προβλέπει επιδιαιτησία και τεχνητά χρονοδιαγράμματα, γι’ αυτό και δεν τα αποδεχόμαστε.
Επισήμανε ότι για να μπορέσουμε όμως να φτάσουμε σε λύση του κυπριακού θα πρέπει όλες οι πλευρές να επιδείξουν την αναγκαία βούληση» και επέκρινε την Τουρκία και την Τουρκοκυπριακή πλευρά για τις υπαναχωρήσεις.
Αναφερόμενος και στα ενεργειακά ζητήματα, είπε πως «χωρίς αχρείαστη συνθηματολογία, αλλά με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα, διεκδικούμε και ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στο πολύ ευαίσθητο θέμα της έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης επέκρινε τις συνεχείς προκλήσεις και απειλές της Τουρκίας, που καταδεικνύουν στη διεθνή κοινότητα ότι και πάλι αρνείται να σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες και τη διεθνή έννομη τάξη.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
Στην ομιλία του ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον προέβη σε ανασκόπηση των σχέσεων Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών, δίδοντας έμφαση σε ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς και στον τομέα της ενεργειακής ανάπτυξης και συνεργασίας.
Είπε πως οι θετικές εξελίξεις που υπάρχουν στον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, με την εμπλοκή αμερικανικής εταιρίας δεν ήταν μια απλή υπόθεση.
«Η Κυπριακή Κυβέρνηση με ιδιαίτερη προσοχή και συνεπή στάση προώθησε το θέμα αυτό. Και έχετε υπόψη σας είμαι σίγουρος τις απειλές και τις προκλητικές συμπεριφορές της Τουρκίας. Οι προκλήσεις αυτές και εντάσεις είχαν και σκοπό να αποθαρρύνουν την συνέχιση του έργου της αμερικανικής εταιρίας και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση μας για την σταθερή και ισχυρή υποστήριξη που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέφεραν στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει τις έρευνες και να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των ενεργειακών της πόρων».
Σε σχέση με το δεύτερο γύρο αδειοδότησης για έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου, είπε πως έχει σημασία η στήριξη αυτή και διαβεβαιώσεις που η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να παράσχει σε τυχόν ενδιαφερόμενες αμερικανικές εταιρίες.
Ο κ. Αναστασιάδης αποκάλυψε ότι την προσεχή εβδομάδα που ο Πρόεδρος Ομπάμα θα συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου για την διακοπή της διάδοσης των πυρηνικών όπλων, η κυβέρνηση έχει λάβει διαβεβαίωση ότι θα θέσει το θέμα της Κύπρου και των Τουρκικών απειλών, προσωπικά προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό.
«Οι ΗΠΑ μας διαβεβαιώνουν ότι θέτουν το κυπριακό και την ανάγκη εποικοδομητικής προσέγγισης από πλευράς της Τουρκίας σε κάθε επίπεδο και σε κάθε επαφή», διευκρινίζοντας εκείνο που τονίζεται από πλευράς μας στους Αμερικανούς είναι ότι δεν αρκεί η ρητορική έκφραση υποστήριξης από μέρους της Άγκυρας, αλλά η έμπρακτη στάση της.
ΚΑΣΚΑΡΕΛΗΣ
Ο Ελληνας πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης συνεχάρη την Κυπριακή Ομοσπονδία για το έργο της, αλλά και τα μέλη της κυπριακής παροικίας, τα οποία πέραν των κυπριακών θεμάτων πάντα βρίσκουν την ευκαιρία να δώσετε και ένα χέρι βοήθειας στην Ελλάδα.
«Νοιώθω απογοήτευση γιατί μετά από 4 δεκαετίες από τότε που άρχισα να ασχολούμαι με το κυπριακό, δυστυχώς το πρόβλημα παραμένει ανοικτό. Είναι απαράδεκτη η στάση των συμμάχων μας, οι οποίοι δεν έχουν πάρει σοβαρά απόφαση να επιβληθεί το διεθνές δίκαιο στην περιοχή μας».
Πάντως δεν απέκλεισε στο προσεχές μέλλον, μετά την εσωτερική αντιπαράθεση των στρατιωτικών με τον Ερντογάν, πως είναι πιθανόν να έχει ωριμάσει η στιγμή να δούμε σοβαρές εξελίξεις και ίσως και μια λύση του κυπριακού.
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε πως η προσπάθεια της Ομογένειας για το κυπριακό είναι συνεχής και ο ίδιος το εγείρει σε όλα τα επίπεδα. Ως παραδείγματα ανέφερε τη συνομιλία που είχε προ τριμήνου με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τον επισκέφθηκε στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και συζήτησαν τρία θέματα, τις θρησκευτικές ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την ενοποίηση της Κύπρου και το Μακεδονικό θέμα.
«Ζητήσαμε έργα και όχι μόνο λόγια και υποσχέσεις. Τα τρία αυτά θέματα εγείραμε και στις 22 Μαρτίου στο Λευκό Οίκο στον Πρόεδρο Ομπάμα. Προσπαθούμε να διατηρούμε ψηλά στην ατζέντα τα θέματα αυτά με κάθε τρόπο. Γι’ αυτό πρέπει να διατηρήσετε την επαφή. Γιατί αν χαθεί η επαφή θα χάσουμε την υπόθεση».
Εκτίμησε ότι το κυπριακό βρίσκεται σε ειδική φάση, που την χαρακτηρίζουν τρεις νέοι παράγοντες: το ενεργειακό, τη Προεδρία της Κύπρου της ΕΕ και η λεγόμενη αραβική άνοιξη που τώρα έφτασε στη Συρία.
«Η Συρία βρίσκεται σε ένα ευπαθές και εύθραυστο σημείο, δίπλα από το Ιράν, το Ισραήλ και τη Τουρκία. Γι’ αυτό χρειάζεται αγρυπνία και εγρήγορση. Στην Κύπρο δοκιμάζεται η αντοχή μας. Το τέλος , όμως, θα το προσδιορίσουμε εμείς και όχι οι άλλοι».
ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Ο πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής Ελληνισμού Διασποράς του ελληνικού κοινοβουλίου, Ηλία Καρανίκας, αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση την Ελλάδα και πως επηρεάζει όλο τον Ελληνισμό. Και διαβεβαίωσε ότι η πολιτική ηγεσία του τόπου θα προσπαθήσει να κάνει ξανά περήφανους τους Ελληνες.
Μεταφέροντας μήνυμα συμπαράστασης προς τους Κύπριους της Αμερικής, είπε:
“Είμαστε στο πλευρό σας και η αδικία αυτή που παρατηρείται σήμερα στη Κύπρο , που το εν τρίτο του νησιού είναι υπό κατοχή για τόσα χρόνια, εύχομαι κάποια στιγμή να τελειώσει . Και θα τελειώσει βέβαια εις όφελος των Κυπρίων αδελφών”.
O βουλευτής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε πως θαυμάζει την Κύπρου, ένα μικρό κράτος μέλος της Ε.Ε. και το μοναδικό που αντιμετωπίζει κατοχή «γιατί είχε το σθένος και τη δύναμη να προχωρήσει σε κινήσεις αξιοποίησης του εθνικού της πλούτου, με ανακήρυξη για αξιοποίηση της ΑΟΖ που άλλαξε την διεθνή προοπτική της Κύπρου. Η μικρή Κύπρος λειτούργησε με θάρρος και δύναμη και έκανε αυτή την κίνηση που θα της επιτρέψει να αναβαθμιστεί όχι μόνο στο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη συνάπτοντας εκείνες τις στρατηγικές συμμαχίες που θα της επιτρέψει μεγαλύτερη ασφάλεια. Αυτό είναι το παράδειγμα για την Ελλάδα», κατέληξε.
ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ
Το συνέδριο τίμησε το μόνιμο αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβη Μηνάς Χατζημιχαήλ με την ευκαιρία της μετάθεσής του από τη Νέα Υόρκη. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Πανίκος Παπανικολάου εξήρε την συνεργασία που είχε με τον κ. Χατζημιχαήλ για τον κοινό στόχο.
Ο Κύπριος πρέσβης ευχαρίστησε τον κ. Παπανικολάου και τον πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, για την στήριξη και τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν για την Κύπρο και την βοήθεια που πρόσφεραν στον έργο του, προς την Μόνιμη Αντιπροσωπεία και το Γενικό Προξενείο.
Ο κ. Χατζημιχαήλ αναφέρθηκε στις εμπειρίες του στον ΟΗΕ στα τέσσερα χρόνια που υπηρέτησε στη Νέα Υόρκη.
«Στην παρούσα προσπάθεια, υπήρξε πάντα πρόβλημα η κρατούσα τάση ωραιοποίησης, η υπερβολή του ειδικού συμβούλου Αλεξάντερ Ντάουνερ, του βοηθού γενικού γραμματέα Λυν Πάσκοε και άλλων στην Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ όπως και των Άγγλων, για να παρουσιασθεί μια πλασματική ευφορία ότι επέρχεται λύση του κυπριακού και επομένως οδεύουμε προς διεθνή διάσκεψη. Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να αντιληφθούν καλά ότι διεθνής διάσκεψη δεν μπορεί να γίνει χωρίς να προηγηθεί σημαντική σύγκλιση σε όλες τις εσωτερικές πτυχές του κυπριακού και χωρίς να καθορισθεί η σύνθεση αλλά και η Ημερήσια Διάταξη μιας τέτοιας Διάσκεψης. Κι εδώ κάθε αντικειμενικός παρατηρητής διαπιστώνει ότι πόρρω απέχουμε από αυτό το σημείο».
Ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει όλη την καλή θέληση και βούληση για να βοηθήσει ώστε να υπάρξει πρόοδος στο κυπριακό, αλλά δυστυχώς η αύξηση και όξυνση των διεθνών προβλημάτων δεν του αφήνει τον απαιτούμενο χρόνο, με αποτέλεσμα να βασίζεται στους συμβούλους του.
«Πολλές φορές διερωτόμαστε αν οι σύμβουλοι έχουν ποτέ μπει στο κόπο να μελετήσουν την ιστορία του κυπριακού αλλά και της χώρας μας, με συνέπεια να παραγνωρίζεται από μέρους τους πλήρως ο ρόλος της Τουρκίας και να προβαίνουν σε άτοπες εκτιμήσεις και κρατώντας ίσες αποστάσεις μεταξύ του νομίμου κράτους και των θέσεων του και του παράνομου τουρκικού κατασκευάσματος»...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.