11.2.12

Είτε συμφωνία είτε κατάρρευση είναι το δίλημμα...


Δραματικοί τόνοι και ρεαλιστικές επισημάνσεις χαρακτήρισαν τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στο Υπουργικό Συμβούλιο. Δεν άφησε το παραμικρό σημείο παρανόησης ότι στην παρούσα κρίσιμη στιγμή το μόνο ζητούμενο είναι να σωθεί η χώρα, να αποτραπούν η...

χρεοκοπία και η εθνική ήττα


Σε απόλυτα δραματικούς τόνους αλλά με ρεαλιστικές επισημάνσεις, καθαρές απαντήσεις στα διλήμματα και με πίστη για την έκβαση της μάχης, παρά την οδυνηρή διαδρομή, απευθύνθηκε χθες μέσω της ομιλίας του στους υπουργούς του ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος.

«Είναι ώρα ιστορικής ευθύνης για το Υπουργικό Συμβούλιο», ξεκίνησε να λέει ο πρωθυπουργός, με φόντο την εν εξελίξει πολιτική κρίση και τις παραιτήσεις υπουργών της κυβέρνησης.

Αποσαφηνίζοντας ότι για τον ίδιο δεν υπάρχει δίλημμα, αλλά «ένα και μόνο ζητούμενο: να δώσουμε ολόκληρο τον εαυτό μας και τα πάντα για να σωθεί η χώρα και να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία και μια εθνική ήττα», ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε χαρακτηριστικά στέλνοντας σαφή μηνύματα προς τους υπουργούς και τα τρία κόμματα ότι «Πατριωτικό σήμερα δεν είναι να ρίξουμε τις ασπίδες, αλλά ενωμένοι, ακόμα και με σφιγμένα δόντια, να πάρουμε τις αναγκαίες δύσκολες αποφάσεις».
Είτε συμφωνία είτε κατάρρευση είναι το δίλημμα

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός, εισπράττοντας διάθεση «αποχώρησης» από την κρίσιμη και ύστατη μάχη της χώρας από πολιτικές δυνάμεις (είτε κόμματα όπως ο ΛΑΟΣ, που θα καταψηφίσει, είτε από βουλευτές και υπουργούς), επέλεξε να μην αφήσει το παραμικρό περιθώριο παρανόησης. Και το ξεκαθάρισε με τις πρώτες του φράσεις.

«Αυτή την ώρα δοκιμάζονται και οι αντοχές της κυβέρνησης. Και είναι σαφές πως δεν μπορούν όλοι να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης. Η χρεοκοπία της Ελλάδας, ωστόσο, δεν είναι επιλογή που μπορούμε να επιτρέψουμε. Τις συνέπειες θα τις πληρώσει η χώρα πανάκριβα και ιδιαίτερα όσοι παλεύουν σήμερα να τα βγάλουν πέρα σε μια δύσκολη πραγματικότητα.

Αυτή την ώρα προέχει η ανάγκη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να εγκριθεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα και να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση. Κάθε άλλη εξέλιξη θα ήταν καταστροφική. Είναι αυτονόητο ότι όποιος διαφωνεί και δεν ψηφίσει το νέο πρόγραμμα δεν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση», επεσήμανε ο κ. Παπαδήμος, αποκαλύπτοντας τους λόγους για τους οποίους το Eurogroup δεν ενέκρινε προχθές το νέο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας και κατά συνέπεια την εκκίνηση της διαδικασίας για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών (του PSI).

Οπως περιέγραψε με ενάργεια την «εικόνα» από την κρίσιμη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, οι εταίροι είχαν σαφείς επιφυλάξεις και προβληματισμούς και ανέμεναν αυτό που γνώριζαν... καιρό οι κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης (με τους δύο τελευταίους να το καθυστερούν), ότι χρειάζεται η έγγραφη δέσμευσή τους για τη στήριξη και την εφαρμογή του προγράμματος: «Εκφράστηκαν έντονες αμφιβολίες αν υπάρχει ουσιαστική και πολιτική βούληση και ενότητα για την υλοποίηση της οικονομικής πολιτικής και αξιοποίησης των χρηματοδοτικών πόρων που θα τη συνοδεύσουν».

Η χρεοκοπία
Κατά τον πρωθυπουργό, ο εναλλακτικός δρόμος, αυτός της χρεοκοπίας, είναι καταστροφικός -και το τεκμηρίωσε με συγκεκριμένες αναφορές και με την πρόβλεψη ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει επίγνωση της ιστορικής κρισιμότητας και θα πράξει το καθήκον του.

Μίλησε αναλυτικά για την άτακτη χρεοκοπία και το τι σημαίνει αυτό και με πρωτόγνωσρη ειλικρίνεια... προεξόφλησε ότι τα μέτρα θα είναι επώδυνα για όλους τους πολίτες.

Οι δυσμενείς συνέπειες μιας άτακτης χρεοκοπίας θα ήταν πολλαπλές και εξαιρετικά επώδυνες, τόνισε ο πρωθυπουργός. Το κράτος θα αδυνατούσε να πληρώσει μισθούς, συντάξεις, να καλύψει στοιχειώδεις λειτουργίες, όπως τα νοσοκομεία και τα σχολεία, καθώς έχει ακόμα πρωτογενές έλλειμμα ύψους 5,2 δισ. ευρώ.Η εισαγωγή βασικών αγαθών, όπως φάρμακα, πετρέλαιο, μηχανήματα κ.λπ., θα γινόταν ιδιαίτερα προβληματική, αφού η χώρα, τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας, θα έχανε κάθε δυνατότητα πρόσβασης σε δανεισμό και η ρευστότητα θα συρρικνωνόταν. Επιχειρήσεις θα έκλειναν μαζικά, αδυνατώντας να αντλήσουν χρηματοδότηση.

Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων στην περίπτωση μιας άτακτης χρεοκοπίας θα κατέρρεε και η χώρα θα παρασυρόταν σε μια μακρά δίνη ύφεσης, αστάθειας, ανεργίας και εξαθλίωσης.

Καθαρές γραμμές
Στήριξη από κορυφαίους

Μια ομάδα κορυφαίων υπουργών δεσμεύτηκε χθες κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι στηρίζει σθεναρά το εξαιρετικά δύσκολο έργο της κυβέρνησης και την ειδική αποστολή του Λ. Παπαδήμου, ενώ δεν έλειψαν και οι «προσεκτικές» προς το παρόν διαφοροποιήσεις.

Λίγο πριν από τις 12 τα μεσάνυχτα οι υπουργοί άρχισαν να αποχωρούν, ενώ οι πρώτες πληροφορίες έλεγαν ότι όλοι «συνυπέγραψαν» το πακέτο που οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν στη Βουλή την Κυριακή για το ξεκλείδωμα του PSI και το νέο πρόγραμμα.

Λέγεται ότι ο Χρήστος Παπουτσής επιχείρησε να παρουσιάσει κοινωνική «ατζέντα» και να πείσει ότι υπάρχει χρόνος διαπραγμάτευσης για τη «διαγραφή» σκληρών μέτρων που θα φέρουν παραπάνω ύφεση.

Αντιθέτως η Αννα Διαμαντοπούλου με καθαρή γραμμή προασπίστηκε το σχέδιο παράτασης της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου ώστε «να μην τορπιλιστεί η σύμβαση και η εφαρμογή του νέου μνημονίου», τάχθηκε υπέρ του δομικού ανασχηματισμού, ζήτησε να υπάρξει διαρκής έλεγχος του στόχου και του αποτελέσματος ανά υπουργείο και αν χρειαστεί να οριστεί «ειδικός» υπεύθυνος και εισηγήθηκε εάν περάσει η σύμβαση να οργανωθεί εκστρατεία υπουργών στην Ευρώπη για να πείσουν για τη μάχη της χώρας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι στηρίζει απολύτως την κυβέρνηση στα επόμενα κρίσιμα βήματά της, «διαπίστωσε» ότι «οι αντοχές του ελληνικού λαού έχουν ήδη ξεπεραστεί», αλλά πρόσθεσε ότι η χώρα δεν πρέπει να καταστραφεί. Μάλιστα δήλωσε έτοιμος να αναλάβει το υπουργείο Υγείας μαζί με τους Κλάδους Υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων - κάτι που είχε προτείνει και στην προηγούμενη κυβέρνηση.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: