1.2.12
Έντονες αντιδράσεις στην επιμονή της τρόικας για μείωση του κατώτατου μισθού...
Την αντίθεσή τους στη επιμονή της τρόικας για παρέμβαση στα εργασιακά, έπειτα και από τις νέες αναφορές του Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, εκφράζουν οι βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα.
Κοινή βάση των επικρίσεων είναι ότι η μείωση του κατώτατου μισθού θα...
γυρίσει «μπούμερανγκ» επιτείνοντας την ύφεση, με τα κόμματα της Αριστεράς να συμπληρώνουν ότι η κυβέρνηση έχει δώσει τη συμφωνία της στο αίτημα των δανειστών.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ.Πρωτόπαπας, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, τόνισε την κατηγορηματική του αντίθεση στη μείωση του κατώτατου μισθού: «Με βάση το σεβασμό στην πορεία μου, κάποια πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα και ιδιαίτερα σε σχέση με την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας».
«Δεν πιστεύω ότι μια μείωση του κατώτερου μισθού θα συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της χώρας, θεωρώ ότι θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, θα διευρύνει ύφεση και ανεργία και δημιουργεί έναν πολύ αρνητικό συμβολισμό» είπε ο βουλευτής.
Ανάλογη και η στάση του Ν.Σαλαγιάννη του ΠΑΣΟΚ, που προειδοποίησε στο BHMA FM: «Μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να ψηφίσω την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού ή οτιδήποτε άλλο που να αφορά παρόμοιες οριζόντιες περικοπές».
«Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση» συνέχισε, λέγοντας πως «αν εκτιμήσουμε ότι τα μέτρα που μας
προτείνονται, αντί να στηρίξουν την έξοδο της χώρας από το λούκι που μπήκε, την ωθούν βαθύτερα και άρα αντί να πάμε σε μια έξοδο, θα οδηγηθούμε σε χειρότερα αδιέξοδα, τότε αυτά τα μέτρα δεν περνάνε από τη Βουλή».
Από την πλευρά του, το ΚΚΕ έκανε λόγο για «αποφασισμένο έγκλημα και έτοιμους εκβιασμούς: «Η θέση της τρόικας αποκαλύπτει ότι ο κύριος στόχος τους είναι η ισοπέδωση των μέσων μισθών και όλων των συλλογικών συμβάσεων. Αυτό ορέγονται χρόνια οι βιομήχανοι, αυτό θέλουν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, το ΛΑΟΣ και η ΕΕ».
«Κάθε εργαζόμενος, κάθε κλάδος, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του στην οργάνωση της πάλης και της αντεπίθεσης για την απόκρουση και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δ.Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επίσης εξέφρασε την εκτίμηση πως υπάρχει ήδη συμφωνία της κυβέρνησης για το θέμα: «Η διαμόρφωση του πακέτου βρίσκεται προ των πυλών και στα "χοντρά" έχουν συμφωνήσει η τρόικα εξωτερικού με την τρόικα εσωτερικού», ανέφερε μιλώντρας επίσης στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.
«Πρακτικά θα έχουμε νέες μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, απομένει να κλειδώσει ο τρόπος μείωσης τους, έχουν πει "ναι" η τρικομματική συγκυβέρνηση στην τρόικα» είπε χαρακτηριστικά.
Στον υφεσιακό χαρακτήρα της μείωσης του κατώτατου μισθού, πέραν της σημασίας της καταστρατήγησης εργασιακών δικαιωμάτων, στέκεται και η Δημοκρατική Αριστερά: «Η επιμονή της τρόικας για περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, οδηγεί τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση» ανέφερε σε σχετικό σχόλιό της η ΔΗΜΑΡ, συμπληρώνοντας πως «καμία παραγωγικότητα και καμία ανταγωνιστικότητα δεν υπηρετείται με τη συμπίεση των μισθών, την απομείωση της αμοιβής εργασίας και την εξαθλίωση των μισθωτών».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ.Αϊβαλιώτης υποστήριξε: «Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να εξασφαλίσουμε θέσεις εργασίας. Αν υπάρχει δουλειά, τότε ο μισθός προσδιορίζεται στην αγορά από την προσφορά και τη ζήτηση».
Η Ντόρα Μπακογιάννη, επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, σχολίασε σχετικά σε ομιλία της στη Θεσσαλονίκη: «Ο ελληνικός λαός δικαιούται να έχει τουλάχιστον τα βασικά για την επιβίωσή
του. Δικαιούνται, όμως και οι άνεργοι να έχουν ελπίδα να βρουν δουλειά, για αυτό
οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν μπορούν να περιμένουν καθόλου».
«Εμείς έχουμε εξηγήσει γιατί η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού δεν μπορεί να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα της χώρας» συμπλήρωσε, λέγοντας πως «αυτό όμως δεν φτάνει, η χώρα πρέπει να ισοφαρίσει έσοδα- έξοδα, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές, που είναι η βασική αιτία της αποτυχίας του Μνημονίου».
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου