11.2.12

Λιλή Μαρλέν, ή Γκόλφω; ...


Το τενεκεδένιο ταμπούρλο του κομφερανσιέ...

O Γ. Καρατζαφέρης -όσο συμμετείχε στην κυβέρνηση- είχε αναγορευθεί σε κομφερανσιέ της Εθνικής Παπαδήμου. Από τη στιγμή που αποχώρησε όμως, ανέλαβε το ρόλο του τυμπανιστή του πολιτικού συστήματος. Περιφέρει τον άκρατο λαϊκισμό του, σαν προπομπός μπουλουκιού με...

το τενεκεδένιο ταμπούρλο του. Άλλες φορές πάλι, διασκεδάζει τα πλήθη σαν ασπρόμαυρη Λιλή Μαρλέν ή σαν Γκόλφω, κάτι θλιμμένα και νυσταγμένα απογεύματα στην επαρχία.

Ο Γ. Καρατζαφέρης κάνει φασαρία, απειλεί, εκβιάζει. Είναι ο σερβιτόρος της ελληνικής Βουλής, ενός μαγαζιού που τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από αυτό του Τζόναθαν Πίτσαμ -του αφεντικού των ζητιάνων- στην "Όπερα της πεντάρας". Ξεχειλίζουν οι δηλώσεις του από ντοπαρισμένη τεστοστερόνη, σε αντιδιαστολή με τα οιστρογόνα μιας κυβέρνησης, που γεννήθηκε και πεθαίνει, σε κατάσταση μόνιμης εμμηνόπαυσης.

Τυμπανιστές με τενεκεδένια ταμπούρλα υπήρχαν και στη ναζιστική Γερμανία. Ένας γερμανός εργάτης εξηγεί τα "πώς" και τα "γιατί" της προσχώρησής του στο ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ.

"Χιλιάδες εργοστάσια έκλεισαν τις πόρτες τους. Η πείνα ήταν ο καθημερινός σύντροφος του Γερμανού εργαζομένου. Επιπλέον, υπήρχε η τεχνητή έλλειψη, την οποία δημιούργησαν οι Εβραίοι και η οποία ανάγκαζε τους εργαζομένους να τρέχουν […] παρακαλώντας τους αγρότες για λίγη τροφή […] Η κυβέρνηση πήρε μέτρα ενάντια στο λαό, έτσι ώστε ένας έντιμος εργαζόμενος έπρεπε να καταφύγει στην κλοπή για να βρει τροφή […] Όλοι οι συμπολίτες μου, με την εξαίρεση των κομμουνιστών, ποθούσαν να έρθουν καλύτερες μέρες. Όσο για μένα, όπως και πολλοί άλλοι, είχα χάσει ό,τι είχα και δεν είχα μέσα σ’ αυτές τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες. Και έτσι, στις αρχές του 1930, εντάχθηκα στο Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα…"

Υ.Γ.1 Η μαρτυρία του γερμανού εργάτη περιέχεται στο βιβλίο «Χίτλερ 1936 – 1945: Νέμεσις» του άγγλου ιστορικού Ίαν Κέρσοου.

Υ.Γ.2 Ο τίτλος του άρθρου είναι παράφραση του τίτλου του βιβλίου «Το τενεκεδένιο ταμπούρλο» του Γκίντερ Γκρας. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με φόντο τη νεότερη ιστορία της Γερμανίας.




Συντάκτης: Θωμάς Σίδερης

mediasoup.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: