12.2.12
Αβέβαιο το μέλλον....
«Δεν αρκεί το πακέτο των Ευρωπαίων». Απόλυτα πεπεισμένος πως ακόμα κι αν η Βουλή εγκρίνει το συνολικό πακέτο μέτρων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της νέας δανειακής σύμβασης και... του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων δεν θα υπάρξει αίσιο τέλος στο «ελληνικό θρίλερ» εμφανίστηκε, για πολλοστή φορά, ο γνωστός και μη εξαιρετέος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί. Ο οποίος ευθέως δηλώνει πως δεν αρκούν ούτε το PSI, ούτε και η δεύτερη δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα για να καταστεί βιώσιμο το χρέος, επιμένοντας πως ακόμα κι αν μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ δεν διασφαλίζει την Ελλάδα, ούτε διευκολύνει τους εταίρους της να την κρατήσουν στην Ευρωζώνη ή να αποτρέψουν μια μετάσταση της κρίσης στις υπόλοιπες χώρες του Μνημονίου.
Με την άποψη αυτή φαίνεται πως συντάσσονται και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές που διαμηνύουν πως η Ευρώπη οδηγείται σε αδιέξοδο και η μόνη λύση είναι η υιοθέτηση μέτρων με έμφαση στην ανάπτυξη.
Πιο καυστικός όλων ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάσιμο Ντ'Αλέμα, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην βελγική εφημερίδα «Le Soir», επικρίνει «την απουσία οράματος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταδικάζει την «αποτυχία της πολιτικής της λιτότητας» στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους.
«Η διαχείριση της ελληνικής κρίσης είναι ένα σαφές παράδειγμα της απουσίας οράματος και της ανικανότητας της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Η ελληνική κρίση είναι ακριβώς το αποτέλεσμα της έλλειψης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, της έλλειψης αλληλεγγύης», σημειώνει ο Ντ'Αλέμα. Και καταλήγει κατηγορώντας το Βερολίνο για «την αποτυχία της πολιτικής της λιτότητας που στραγγαλίζει την οικονομία και επιβάλλει αφόρητες θυσίες».
Αντίθετη άποψη εκφράζουν οι … Αμερικανοί!
Συγκεκριμένα η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal θεωρεί ως δεδομένη και τη συμμετοχή της ΕΚΤ, έστω εμμέσως, στην προσπάθεια απομείωσης του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα η συγκεκριμένη διαδικασία περιγράφεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή στο κοινοβούλιο και συνίσταται στην χορήγηση νέου δανείου προς τη χώρα μας, από το προσωρινό ταμείο διάσωσης της Ευρώπης (EFSF), ύψους έως και 35 δισ. ευρώ, προκειμένου με αυτά τα κεφάλαια η Ελλάδα να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με την WSJ, το νομοσχέδιο για το Μνημόνιο ορίζει το πώς θα εφαρμοστεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και περιλαμβάνει ένα σχέδιο με το οποίο η Ελλάδα θα επαναγοράσει τα ομόλογα που κρατούνται ως collateral από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης. Το σχέδιο αυτό αποτελεί μέρος των νέων μέτρων που πρέπει να λάβει η Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει το νέο δάνειο ύψους 130 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ, σε συνδυασμό με την απομείωση του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με του ιδιώτες πιστωτές (PSI).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου