7.2.12
Ωρα μηδέν για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης...
Οριστικοποιείται σήμερα το απόγευμα το Μνημόνιο που συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση. Η τρόικα ζήτησε να συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για να εκθέσει τις απαιτήσεις της, τις οποίες θα υποβάλλει και γραπτώς σε 16σελιδο κείμενο, προκειμένου να...
ενημερωθούν, πλήρως, πριν από τη συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό σήμερα στις 4 το απόγευμα. Στο μεσοδιάστημα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ καλούνται να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν τη συφωνία και κυρίως αν θα ψηφίσουν στη συνέχεια τα μέτρα σκληρής λιτότητας και τις περικοπές που απαιτούν οι δανειστές.
Ολοκληρώθηκε στις 3 σήμερα τα ξημερώματα η συνάντηση του Πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου με την τρόικα, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.
Αργότερα σήμερα, ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει και θα συζητήσει τα αποτελέσματα της σκληρής διαπραγμάτευσης με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γιώργος Καρατζαφέρης θα προσέλθουν ξανά στο Μέγαρο Μαξίμου για να πουν «ναι» η «όχι» στη σκληρή λιτότητα που συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ.
Τα τρία μεγάλα αγκάθια στις απαιτήσεις των δανειστών είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο, το ύψος του κατώτατου μισθού και οι επικουρικές συντάξεις.
Νωρίτερα τα μέλη της τρόικας έχουν ζητήσει να δουν τους πολιτικούς αρχηγούς, στους οποίους θα έχει αποσταλεί στις 12 το μεσημέρι το τελικό κείμενο των απαιτήσεων για να απαντήσουν έως τις 4 το απόγευμα οπότε θα αρχίσει το Συμβούλιο αρχηγών υπό τον Πρωθυπουργό.
Ως Λερναία Ύδρα χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τη στάση των κομμάτων:
«Δυστυχώς», είπε, «αντί να δούμε αυτό το τραγικό δίλημμα κατάματα και να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, με εθνική ενότητα, να καταλάβουμε τι έχει συμβεί τις τελευταίες πολλές δεκαετίες στη χώρα μας, γιατί φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, σε μια κατάσταση που προσβάλει την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια του ελληνικού λαού, είναι πάρα πολλοί αυτοί, οι οποίοι ξοδεύουν τις δυνάμεις τους σε μια συμβατική, ξεπερασμένη κομματική αντιπαράθεση, γεμάτη μικρότητες, σα να μην έχει συμβεί τίποτα, σα να είμαστε στο 2009 ή στο 1999. Δυστυχώς, είμαστε αλλού και δεν λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό».
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ολιβιέ Μπλανσάρ εκτιμά ότι είναι απαραίτητο η Ελλάδα να προσπαθήσει να μειώσει το μισθολογικό της κόστος σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της
ευρωζώνης, αν θέλει να ανακάμψει η οικονομία της, ενώ προσθέτει ότι «το κούρεμα του ελληνικού χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές θα πολύ μεγάλο».
«Όσον αφορά τους ιδιώτες πιστωτές σε αυτό το στάδιο φαίνεται ότι το κούρεμα θα είναι πολύ μεγάλο», δήλωσε ο ο Μπλανσάρ στη διάρκεια ενός συνεδρίου στο ίδρυμα Κάρνεγκι στην Ουάσινγκτον.
Η Ελλάδα «έχει ανάγκη μίας θεαματικής μείωσης του χρέους της. Αυτό είναι το θέμα των διαπραγματεύσεων (...) όμως αυτό είναι μόνο το ένα πράγμα που χρειάζεται και κατά κάποιο τρόπο είναι ίσως το πιο εύκολο κομμάτι», επεσήμανε.
«Το άλλο κομμάτι είναι η ανταγωνιστικότητα», πρόσθεσε. «Δεν υπάρχουν μυστικά εδώ. Πρέπει είτε να αυξηθεί σημαντικά η παραγωγικότητα κατά πολύ και γρήγορα και να διατηρηθεί σε μετριοπαθή επίπεδα η αύξηση των μισθών, είτε πρέπει να μειωθούν οι μισθοί», εξήγησε ο Μπλανσάρ.
Ο Μπλανσάρ υπογράμμισε επίσης ότι εκτός από τη μείωση του χρέους και του μισθολογικού κόστους αυτό που χρειάζεται για να ανακάμψει η Ελλάδα είναι η δέσμευση των Ευρωπαίων ότι θα την στηρίξουν για όσο διάστημα χρειάζεται...
ΝΕΑ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου