28.2.12

Οι εφορίες θέλουν τον... Γερμανό τους...


Επιτελικές θέσεις στον ελληνικό φορολογικό μηχανισμό ετοιμάζονται να καταλάβουν 160 έμπειρα στελέχη γερμανικών οικονομικών υπηρεσιών. Οι στόχοι είναι τρεις: Η αποτελεσματική είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και η ...

απόδοση του ΦΠΑ

Οι Γερμανοί ξανάρχονται στις... Εφορίες και ρίχνονται στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής.

Η γερμανική και η ελληνική κυβέρνηση έχουν, κατά πληροφορίες, συμφωνήσει προκειμένου να έρθουν στην Ελλάδα τουλάχιστον 160 υψηλόβαθμα στελέχη γερμανικών οικονομικών υπηρεσιών και να ενισχύσουν τον εγχώριο φορολογικό μηχανισμό, αναλαμβάνοντας επιτελικές θέσεις.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η συνδρομή των Γερμανών εμπειρογνωμόνων θα εστιαστεί κατά προτεραιότητα σε τρεις τομείς αιχμής:

Στην αποτελεσματικότερη είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες παρά τις απανωτές ρυθμίσεις αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, όπου παρατηρείται το φαινόμενο στη συντριπτική τους πλειοψηφία να δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, και στην απόδοση του ΦΠΑ.

Θα πρέπει να τονιστεί πως τη συμφωνία γνωστοποίησε το γερμανικό περιοδικό «Wirtschafts Woche», επικαλούμενο τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομικών Χανς Μπέρναρντ Μπέους. Η είδηση επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του γερμανικού υπ. Οικονομικών, ενώ στην Αθήνα το υπουργείο Οικονομικών δεν προέβη σε κανένα σχόλιο επί του θέματος.
Η γερμανική και η ελληνική κυβέρνηση έχουν, κατά πληροφορίες, συμφωνήσει προκειμένου να έρθουν στην Ελλάδα τουλάχιστον 160 υψηλόβαθμα στελέχη γερμανικών οικονομικών υπηρεσιών και να ενισχύσουν τον εγχ
Η γερμανική και η ελληνική κυβέρνηση έχουν, κατά πληροφορίες, συμφωνήσει προκειμένου να έρθουν στην Ελλάδα τουλάχιστον 160 υψηλόβαθμα στελέχη γερμανικών οικονομικών υπηρεσιών και να ενισχύσουν τον εγχώριο φορολογικό μηχανισμό, αναλαμβάνοντας επιτελικές θέσεις




Σύμφωνα με τον κ. Μπέους, βασικό κριτήριο για τη επιλογή των 160 στελεχών αποτελεί η γνώση ξένης γλώσσας -κάποιοι από αυτούς μιλούν και Ελληνικά-, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλείεται η επανενεργοποίηση συνταξιούχων εφοριακών, οι οποίοι διαθέτουν ειδική εμπειρία.

Πολλοί προέρχονται από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο υπουργός Οικονομικών του οποίου, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόγιανς, συγκρίνει τις ανάγκες της Ελλάδας με αυτές της Ανατολικής Γερμανίας τη δεκαετία του '90 και υπενθυμίζει ότι ακόμη και οι Ανατολικογερμανοί είχαν επιφυλάξεις τότε προς τη Δύση.
Ο υπ. οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος
Ο υπ. οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος

«Στην Ελλάδα θα είναι ακόμη μεγαλύτερες οι επιφυλάξεις, εξαιτίας εν μέρει και των ακατάλληλων διατυπώσεων που χρησιμοποιούν κάποιοι στη Γερμανία», επισημαίνει.

Απόρρητη έκθεση
Το δημοσίευμα επικαλείται ακόμη απόρρητη έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία ο μηχανισμός συλλογής φόρων στην Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και αναφέρεται ενδεικτικά σε μεγάλα ποσοστά ελεύθερων επαγγελματιών, όπως γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς, που δηλώνουν έσοδα κάτω από το αφορολόγητο όριο, αλλά και σε επιχειρηματίες οι οποίοι δεν καταβάλλουν ΦΠΑ.
Οι εφορίες θέλουν τον... Γερμανό τους

Την ανησυχία του για τη «σωματική ακεραιότητα» των στελεχών από τη Γερμανία που θα έρθουν στην Ελλάδα εξέφρασε χθες ο κ. Τόμας Αϊγκεντάλερ, πρόεδρος του συνδικάτου των Γερμανών εφοριακών υπαλλήλων.

«Ανησυχώ για τη σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων μας. Η αντιγερμανική ατμόσφαιρα στην Ελλάδα έχει αναζωπυρωθεί σε τέτοιο βαθμό που η ενεργός επιτόπια συνδρομή μας να μην είναι επιθυμητή», δήλωσε χαρακτηριστικά αμέσως μετά την επιβεβαίωση του θέματος από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

ΠΟΕ - ΔΟΥ
Επιστολή στον Ευ. Βενιζέλο

Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο αποστέλλει ίσως και εντός της ημέρας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων στις ΔΟΥ για το θέμα της έλευσης 160 στελεχών από τη Γερμανία.

Οπως μας λέει ο κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης, αντιπρόεδρος της ΠΟΕ?ΔΟΥ, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η επίσημη θέση του υπουργείου για το ποιο ακριβώς θα είναι το αντικείμενο των Γερμανών εφοριακών.

Προσθέτει ότι η τεχνική βοήθεια δεν πρέπει να παραμένει σε επίπεδο διαπιστώσεων καθώς τα προβλήματα είναι γνωστά.

«Η προβληματική μηχανοργάνωση, οι ελλείψεις προσωπικού και η πολυνομία στη φορολογική πολιτική αποτελούν τους βασικούς ανασταλτικούς παράγοντες για την ομαλή λειτουργία του φορολογικού μηχανισμού», εξηγεί την άποψή του.

Μάλιστα παραθέτει και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εύρυθμης λειτουργίας του φορολογικού μηχανισμού σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν μπορεί να υλοποιηθεί στην Ελλάδα:

«Μόλις ένας κατασκευαστής πουλήσει ακίνητα, η συμβολαιογραφική πράξη περνάει αυτόματα στους υπολογιστές της εφορίας, ενώ στην Ελλάδα θα πρέπει να το ψάξει ο υπάλληλος της ΔΟΥ και αφού καταγράψει χειρόγραφα τις συναλλαγές να τις περάσει στη συνέχεια στο σύστημα».

Κώστας Τσαχάκης
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: