30.1.12
Ρίχνει τους τόνους η Γερμανία για τον «Επίτροπο Προϋπολογισμού»...
Ρίχνει τους τόνους η Γερμανία αναφορικά με τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ήθελε να θεσπίσει έναν «επίτροπο προϋπολογισμού», ο οποίος θα είχε το δικαίωμα του βέτο στη δημοσιονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο Μάρτιν Κότχαους, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είπε ότι τα μέλη της Ευρωζώνης συζητούν διάφορους τρόπους για... τον έλεγχο των προϋπολογισμών των κρατών – μελών, αλλά δεν έχουν καταλήξει σε μία πρόταση. Μάλιστα έκανε λόγο για συζήτηση εργασίας. Πάντως είπε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει ελλείψεις στην εφαρμογή των όρων που έχουν συμφωνηθεί στο ελληνικό πακέτο διάσωσης.
Την περασμένη Παρασκευή, το Reuters είχε μεταδώσει ότι η Γερμανία επιθυμούσε η Ελλάδα να δώσει τον έλεγχο του προϋπολογισμού της σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για το δεύτερο πακέτο διάσωσης.
Μάλιστα, η εφημερίδα Financial Times ανέφερε ότι είχε στην κατοχή της αντίγραφο της γερμανικής πρότασης, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία ζητούσε επίτροπο προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο, «ενώ πολλοί Έλληνες κατηγορούν τους Γερμανούς για την αυστηρή λιτότητα που πρέπει να υποστούν, έλληνες αξιωματούχοι τονίζουν ότι δεν πρόκειται να συζητήσουν καν το ενδεχόμενο να δώσουν σε τρίτους τον έλεγχο του προϋπολογισμού τους».
Κατηγορηματικά αντίθετος στη σκέψη να οριστεί επίτροπος στην Ελλάδα δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσερχομενος στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες. «Αυτό είναι απαράδεκτο» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, αναφέρθηκε εμμέσως στο θέμα, προσερχόμενη στη Σύνοδο, λέγοντας ότι η συζήτηση θα πρέπει να αφορά το «πώς μπορεί η Ευρώπη να βοηθήσει την Ελλάδα να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της». Είπε μάλιστα ότι «δεν επιθυμεί "πολεμική" αλλά μια επιτυχή συζήτηση». Η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη μέλη πρέπει να διαβουλεύονται το ένα με το άλλο, προσέθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.
Μιλώντας στο BBC ο έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για τέτοιου είδους μέτρα», σημειώνοντας ότι η γερμανική πρόταση θα προκαλούσε το δημόσιο αίσθημα στην Ελλάδα και έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.
Από τις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε πως είτε θα κινηθούμε σε ένα δημοκρατικό δρόμο, όπου κάθε χώρα είναι υπεύθυνη, είτε θα αφήσουμε να υπονομευθεί η Δημοκρατία σε όλη την Ευρώπη. Χρειαζόμαστε, κατέληξε, περισσότερη Δημοκρατία, όχι λιγότερη...
skai.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.