.... την ώρα που εγχώριος θέλει να τον τελειώσει;...
Εκ διαμέτρου αντίθετος εμφανίζεται ο ξένος τύπος στην εκτίμηση της πολιτικής προσφοράς του Γ. Παπανδρέου για τη χώρα. Την ίδια στιγμή που ο ελληνικός τύπος προδιαγράφει το... πολιτικό του τέλος και ζητά την άμεση αποπομπή του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με το πρόσχημα της διάσωσης της παράταξης και της διευκόλυνσης της κυβέρνησης Παπαδήμου, ο ξένος τύπος επεφημεί το Γ.Παπανδρέου.
Μεγάλες εφημερίδες σε Ευρώπη και ΗΠΑ από την πρώτη στιγμή της αποχωρησής του από την Πρωθυπουργία δίνουν μια άλλη
διάσταση στην κίνηση - σοκ Παπανδρέου να εξαγγείλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Όπως προκύπτει από μια ματιά σε ανάλογα δημοσιεύματα, τις μέρες της μετάβασης της πρωθυπουργίας στον Παπαδήμου έγραφαν: ο απερχόμενος πρωθυπουργός αγωνίστηκε θαρραλέα, , «έσπασε» το ταμπού του Ευρώ, ανέδειξε τις ευθύνες της αντιπολίτευσης και τελικά αποχωρεί με το κεφάλι ψηλά.
Η γαλλική Le Monde έγραψε τότε για έναν εξαντλημένο, ισοπεδωμένο από την προσπάθεια πρωθυπουργό ο οποίος περισσότερο από κάθε άλλον είχε αντιληφθεί ότι «η ανευθυνότητα της Ελλάδας είχε θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρωζώνη». Στο σχετικό άρθρο της αναφέρεται επίσης ότι η κίνηση Παπανδρέου ήταν εκδίκηση της πολιτικής έναντι των τεχνοκρατών και ότι η πρόταση του δημοψηφίσματος κατέδειξε την πραγματική θέση των προβλημάτων.
Το Spiegel έγραψε τότε…Μπράβο κύριε Παπανδρέου!", για την απόφαση του να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επικύρωση της δανειακής σύμβασης.
"Η Ευρώπη σάστισε. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει ο λαός να αποφασίσει για τη σωτηρία της χώρας. Η απόφασή του είναι σωστή" αναφέρει το Spiegel και εξηγεί για ποιους λόγους θεωρεί ορθή την απόφαση του Έλληνα Πρωθυπουργού.
"Ο κίνδυνος να πουν οι Έλληνες "όχι" στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής υπάρχει. Παρόλα αυτά η απόφαση είναι ορθή για τρεις λόγους.
1. Ο πρωθυπουργός χρειάζεται νωπή λαϊκή εντολή. Ανέλαβε την εξουσία πριν την κορύφωση της κρίσης. Η πολιτική που ακολουθεί απαιτεί δύσκολες αποφάσεις. Σε καμία αναπτυγμένη χώρα δεν έχουν επιβληθεί τόσο σκληρά μέτρα περικοπών και λιτότητας.
2.Η αντιπολίτευση κωλυσιεργεί. Έπειτα από ενάμιση χρόνo δεν έχει ακόμα συνειδητοποιήσει ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από μικροπολιτικά παιχνίδια. Μέσω του δημοψηφίσματος υπάρχει η ελπίδα ότι η αντιπολίτευση θα λάβει σαφή θέση για το πως βλέπει το μέλλον της χώρας.
3.Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της κρίσης. Σχεδόν όλοι οι πολίτες είναι θύματα της οικονομικής πολιτικής, πολλοί δεν συνειδητοποιούν τι συμβαίνει γύρω τους και καταφεύγουν στην απεργία. Σε περίπτωση που η πλειοψηφία των πολιτών ταχθεί υπέρ του δρόμου που χαράσσει η κυβέρνηση ίσως η χώρα εξέλθει νωρίτερα από την κρίση. Ως συνέπεια οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα έχαναν οποιαδήποτε νομιμοποίησή τους".
Στο κύριο άρθρο της χθες η γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα "L'Echo" γράφει "Ηρωας παρά τη θέλησή του ή παρεξηγημένη ιδιοφυΐα, ο Παπανδρέου έκανε μια τεράστια μπλόφα και κέρδισε". "Μα ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος;" διερωτάται στη συνέχεια ο συντάκτης του άρθρου. "Ασυγχώρητος αφελής; Κυνικός υπολογιστής; ... Με το ολίσθημά του εξανάγκασε τους μεγάλους ιερείς της Ευρώπης να ''καούν'', προσεγγίζοντας ένα απαγορευμένο θέμα: το ταμπού της εξόδου από το ευρώ έσπασε. Ολίσθημα, όντως;
Δεν θα μάθουμε μάλλον ποτέ τι είχε στον νου του ο Παπανδρέου εκείνη τη Δευτέρα. Αλλά είτε συνειδητοποίησε είτε όχι τις σεισμικές συνέπειες της εξαγγελίας του, δεν έχει πια μεγάλη σημασία. Απέσπασε μια πολύτιμη πολιτική νίκη. ... Στην παρούσα συγκυρία, το να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου και να υιοθετήσει το σχέδιο λιτότητας ήταν πραγματικό κατόρθωμα. Αλλά, αφού αποκάλυψε το εύρος της δημοσιονομικής τρύπας που είχαν σκάψει οι προκάτοχοί του, αφού εργάστηκε σαν διάολος για να βγει η χώρα του από το χαντάκι, δεν εννοούσε να οδηγηθεί άδοξα προς την έξοδο ...
Τι το καλύτερο από αυτό το αδύνατο δημοψήφισμα, για να ξεπεράσεις τις διαμάχες τακτικής; Τι το καλύτερο από την απειλή του λαού για να εξαναγκάσει μια βραδύνοα αντιπολίτευση να συμμαχήσει με το μοναδικό φερέγγυο σχέδιο;"
Ήρωας της χρονιάς ο Παπανδρέου“Ο Γιώργος Παπανδρέου έφυγε από την πρωθυπουργία επειδή αποπειράθηκε να προσφύγει στους δημοκρατικούς θεσμούς”, υποστηρίζει η Daily Telegraph. “Πιεζόμενος από παντού, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα, να αποδεχθεί τα δρακόντεια μέτρα λιτότητας που του επέβαλλαν οι Βρυξέλλες ο κ. Παπανδρέου είπε ΄εντάξει΄ αλλά μόνο μετά από δημοψήφισμα”. Παραμένει ένας από τους ελάχιστους Ευρωπαίους ηγέτες που έθεσε το κεφάλι του επί πινάκι γιατί επικαλέστηκε το αυτονόητο: την προσφυγή στον λαό του ώστε να αποφανθεί εκείνος για το μέλλον του. Το δημοψήφισμα δεν πραγματοποιήθηκε, προσέκρουσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία επέβαλε την παρούσα τεχνοκρατική κυβέρνηση. Ωστόσο, το μήνυμα του διαγγέλματος Παπανδρέου, παραμένει” καταλήγει η Telegraph. ….
Σε "Ανθρωπο της χρονιάς" για το 2011, ανακήρυξε τον Έλληνα πρώην πρωθυπουργό και σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, το γνωστό αυστριακό εβδομαδιαίο πολιτικο-οικονομικό περιοδικό "Προφίλ"
exormisi-news.gr
manier-manier.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου