16.12.11

Eφεδρικά μαχαιρώματα στο Υπουργικό...


Εκρηκτικές διαστάσεις προσλαμβάνουν τα κοινωνικά προβλήματα. Προβεβλημένα μέλη της κυβέρνησης μαχαιρώνονται. Θρυαλλίδα αποτελεί η εφεδρεία των δημοσίων υπαλλήλων
Σε έναν απίστευτο φαύλο κύκλο κινδυνεύει να εγκλωβιστεί η κυβέρνηση Παπαδήμου από τα «συντροφικά μαχαιρώματα» υπουργών από... το ΠΑΣΟΚ, που (όπως χθες) δεν αποφεύγουν τη μετατροπή της αίθουσας συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου σε... ρινγκ.

Οι κόντρες, οι αψιμαχίες και η... καθόλου τυχαία ανάκληση στη μνήμη τους των ευθυνών για τη διετή διακυβέρνηση, αντί να προωθούν με αποτελεσματικό τρόπο το έργο για την επιβίωση της χώρας, συντηρούν «εικόνες» διάλυσης και αναξιοπιστίας σε έναν εξαιρετικά κρίσιμο «σταθμό».

Τη στιγμή, δηλαδή, που ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος «προειδοποιεί» (και) τους υπουργούς του ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να ανταποκριθεί η κυβέρνησή του στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, υπουργοί του επιλέγουν να μεταφέρουν στις κυβερνητικές συνεδριάσεις την ένταση και τις εσωκομματικές διενέξεις, με «φόντο» την οιονεί προεκλογική εκστρατεία για την αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ! Είναι προφανές ότι τα χθεσινά μίνι επεισόδια, οι δηλητηριώδεις αιχμές και η διάψευση των προσδοκιών, εάν και εφόσον συνεχιστούν θα δυναμιτίσουν τη συνοχή μιας κυβέρνησης με «ειδική αποστολή».

Ο κ. Παπαδήμος λέγεται ότι αντιμετώπισε ψύχραιμα τις εντάσεις, εκτίμησε ότι δεν ήταν η κατάλληλη ώρα για να δώσει «ηχηρή» απάντηση, αλλά επιφυλάσσεται. Το... σίριαλ των αντεγκλήσεων ξεκίνησε αφού ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσαν σχετικά με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και τους εξαιρετικά καθοριστικούς για τη συνέχεια στόχους (νέα δανειακή σύμβαση, PSI, έβδομη δόση κ.ά.).
Ο Ευ. Βενιζέλος έθεσε θέμα για την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων το 2010, αφήνοντας αιχμές για τον Γ. Ραγκούση
Ο Ευ. Βενιζέλος έθεσε θέμα για την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων το 2010, αφήνοντας αιχμές για τον Γ. Ραγκούση

Φαίνεται όμως ότι η λεπτομερής περιγραφή των αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση (και σε βάθος... εξαετίας) από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππα, αιφνιδίασε αρνητικά όλους όσοι πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι περί εφεδρείας για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Τα... εφεδρικά μαχαιρώματα και η γνωστή έκφραση «όλοι εναντίον όλων»... απλώς ακολούθησαν. Ο κ. Ρέππας, παρότι νωρίτερα, μέσα στην ίδια μέρα, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων, εστίασε στα της εφεδρείας ? όπως έκανε και ο Ντ. Ρόβλιας υπενθυμίζοντας ότι μέχρι το 2015 το Δημόσιο θα έχει 150 χιλιάδες λιγότερους υπαλλήλους.

Το ερώτημα αν υπάρξει νέο κύμα εφεδρειών, μετά τη διαπίστωση ότι μέχρι στιγμής φαίνεται πως οι έφεδροι δεν θα ξεπεράσουν τους 10 χιλιάδες, δεν απαντήθηκε με σαφήνεια. Η Αννα Διαμαντοπούλου πήρε τον λόγο κάποια στιγμή: «Πρέπει να ξέρουμε τους ποσοτικούς στόχους της εφεδρείας για το 2011 και το 2012 και να δούμε τι μπορεί να γίνει». Της απάντησε αφήνοντας σαφέστατα υπονοούμενα ο Ντ. Ρόβλιας, λέγοντας ότι «εάν υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέο κύμα, να πάμε στον τομέα της Παιδείας που δεν αγγίξαμε και εξαιρέσαμε μια δεξαμενή περίπου 190 χιλιάδων υπαλλήλων».
Η μέχρι τώρα εξέλιξη του θέματος της εφεδρείας προκάλεσε «πυρά» υπουργών κατά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππα
Η μέχρι τώρα εξέλιξη του θέματος της εφεδρείας προκάλεσε «πυρά» υπουργών κατά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππα

Αποστάσεις
Επιφυλάξεις, πάντως, για τη «ροή» και την οριζόντια διαδικασία της εφεδρείας εξέφρασαν ουκ ολίγοι, μεταξύ άλλων και οι κ. Παπαϊωάννου, Αβραμόπουλος, Δήμας, Βορίδης κ.ά.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Καψής, μετά τη συνεδρίαση υποστήριξε ότι το θέμα της εφεδρείας είναι ανοιχτό υπό την έννοια ότι η τρόικα δεν έχει αποφανθεί αν οι 10 χιλιάδες πρέπει πράγματι να φτάσουν τους 30 χιλιάδες... εφέδρους, αφού η δέσμευση είναι να κλείσει ο κύκλος το 2015 με 150 χιλιάδες λιγότερους στον δημόσιο τομέα.
Θέμα ποσοτικών στόχων της εφεδρείας για το 2011 και το 2012 έθεσε η Αννα Διαμαντοπούλου, στην οποία απάντησε ο Ντ. Ρόβλιας
Θέμα ποσοτικών στόχων της εφεδρείας για το 2011 και το 2012 έθεσε η Αννα Διαμαντοπούλου, στην οποία απάντησε ο Ντ. Ρόβλιας

Προθεσμία

Το αργότερο μέχρι τις 20 του Γενάρη οι υπουργοί πάντως θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το έργο που έχουν αναλάβει σχετικά με τις προτεραιότητες και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Το επεσήμανε στην αρχή και στο τέλος της συνεδρίασης ο Λουκάς Παπαδήμος, τονίζοντας ότι η τρόικα θα επιστρέψει τότε αναμένοντας συγκεκριμένη πρόοδο. Γι' αυτό την προσεχή εβδομάδα το Υπουργικό θα συνεδριάσει δύο φορές προκειμένου να υπάρξουν αποφάσεις για τα εργασιακά (που δεν πρόλαβαν χθες) και για άλλα μείζονα θέματα κυρίως αναπτυξιακού περιεχομένου.
Α. Λοβέρδος: Αν δεν ασχοληθούμε με την ανάπτυξη, που δεν είναι θέμα μόνο του Μιχάλη (Χρυσοχοΐδη), δεν πρόκειται να δούμε φως...
Α. Λοβέρδος: Αν δεν ασχοληθούμε με την ανάπτυξη, που δεν είναι θέμα μόνο του Μιχάλη (Χρυσοχοΐδη), δεν πρόκειται να δούμε φως...

Παρέμβαση Βενιζέλου με αιχμές
Αναψε φωτιές η τοποθέτηση για την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων

Το ζήτημα της απογραφής του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2010, αποδείχθηκε πηγή έντασης στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Τα «πυρά» είχαν ήδη αρχίσει να ρίχνονται για την εφεδρεία προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππα, όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, επανέφερε στην κουβέντα τα αποτελέσματα της απογραφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών επιχειρώντας να στηρίξει τον κ. Ρέππα ισχυρίστηκε ότι τελικά δεν υπάρχει ακριβής αριθμός δημοσίων υπαλλήλων κι ότι η απογραφή του 2010 ήταν καθαρά επικοινωνιακή. Η φράση του αυτή θεωρήθηκε ευθεία βολή στον τότε υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Ραγκούση, ο οποίος πάντως απουσίαζε από τη συνεδρίαση, καθώς βρισκόταν, όπως είχε ενημερώσει, στη στρατιωτική άσκηση «Αστραπή». Η απογραφή -συνέχισε- έβγαλε γιατρούς 99 ετών στην υπηρεσία, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένα και βάσιμα στοιχεία.

Να σημειωθεί ότι την απογραφή είχε αναλάβει το υπουργείο υπό τον Γ. Ραγκούση, αλλά και το Οικονομικών επί Γ. Παπακωνσταντίνου. Λέγεται, δε, ότι με βάση την απογραφή πληρώνονται σήμερα οι υπάλληλοι κι ότι (η απογραφή) δεν έγινε για την εφεδρεία. Μάλιστα έπρεπε να υπάρξουν εν συνεχεία και εγκύκλιοι (από τον κ. Ρόβλια) για την επικαιροποίηση των αποφάσεων σχετικά με την απογραφή.

Το θέμα της οριζόντιας εφεδρείας προκαλεί πάντως αντιδράσεις. Η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η εφεδρεία στη Γεωπονική έχει αφήσει στάβλους χωρίς σταβλίτες! Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, τέλος αναρωτήθηκε αν πρέπει το υπουργικό να ασχολείται με θεωρητικές αναλύσεις για τις αλλαγές στο Δημόσιο, αντί να ασχοληθεί με το ζέον πρόβλημα της ανάπτυξης.

Η αιχμή κατά πολλούς από τον κ. Λοβέρδο ακούστηκε στη συνέχεια: «Αν δεν ασχοληθούμε με την ανάπτυξη, που δεν είναι μόνο θέμα του Μιχάλη (Χρυσοχοΐδη), δεν πρόκειται να δούμε φως...».

Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Δεν διατυπώθηκαν εναλλακτικές λύσεις

Δεν διατυπώθηκαν εναλλακτικές προτάσεις για την εφεδρεία από τους υπουργούς κατά τη διάρκεια του χτεσινού υπουργικού συμβουλίου, αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Ρέππας υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων στο Δημόσιο με οριζόντιες διαδικασίες και λόγω συνταγματικής επιταγής.

Τόνισε ότι το πολιτικό μήνυμα της εφεδρείας έχει εκπεμφθεί, ότι δηλαδή δεν είναι ταμπού η απομάκρυνση ή η κατάργηση θέσεων στο Δημόσιο, και επέμεινε ότι η πολιτική της αξιολόγησης είναι η μόνη ορθή πολιτική.

Επισημαίνεται επίσης ότι ο κ. Ρέππας μιλώντας για την εργασιακή εφεδρεία δήλωσε ότι οδήγησε σε ανορθολογισμό, δυσλειτουργίες και αδικίες και υπογράμμισε ότι η επέκταση του μέτρου θα μπορούσε να κινηθεί προς τις εξαιρούμενες κατηγορίες υπαλλήλων (εκπαιδευτικοί, γιατροί κ.τ.λ.). Επισήμανε τέλος ότι «θα ήταν γελοίο και μόνο ως πρόταση» να μεγαλώσει η δεξαμενή των εφέδρων με διεύρυνση του ηλικιακού ορίου προς τα κάτω, θέτοντας σε εφεδρεία υπαλλήλους σε σχετικά μικρή ηλικία.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: