16.12.11
Δυσκολίες στο Γηροκομείο με την κληρονομιά-μαμούθ...
Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙΡΟΦΥΛΑΚΤΟΥΝ
* Χρονοβόρα η διαδικασία και με εμπλοκές ενώ οι ανελαστικές ανάγκες του ιδρύματος τρέχουν
Έκπληξη και ποικίλες συζητήσεις προκάλεσε χθες στην κοινωνία της Λάρισας η είδηση που δημοσίευσε η «Ε» για την τεράστιας αξίας δωρεά που άφησε στο Γηροκομείο μετά τον θάνατό της ηλικιωμένη Λαρισαία η οποία ζούσε κάνοντας αιματηρές οικονομίες.
Άλλωστε πρόκειται για τη μεγαλύτερη δωρεά όλων των εποχών που δέχτηκε το Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας ή άλλο κοινωφελές ίδρυμα της περιοχής καθώς αντιστοιχεί σε τριάντα διαμερίσματα τα οποία βρίσκονται σε τέσσερις κεντρικές μικρές πολυκατοικίες της Λάρισας, επιπλέον ένα σπίτι στον Πλαταμώνα αλλά και μετρητά που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ σε κατάθεση στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Η δωρήτρια Χαρίκλεια Χριστοδούλου- Τράντου, που πέθανε τον περασμένο Μάρτιο σε ηλικία 80 περίπου ετών, είχε κληρονομήσει και τους δύο επίσης ανύπαντρους και άτεκνους αδελφούς της οι οποίοι είχαν αποβιώσει πριν μερικά χρόνια και οι οποίοι ήταν παλιοί εργολάβοι της Λάρισας.
Ωστόσο η υπόθεση δεν φαίνεται να είναι τόσο θεαματική για το Γηροκομείο, όσο εξαρχής δείχνει. Και τούτο διότι ο κανονισμός λειτουργίας του δεν διευκολύνει τη διενέργεια των απαραίτητων επισκευών σε κάποια από τα κληρονομηθέντα ακίνητα, ώστε να είναι αυτά εκμεταλλεύσιμα. Προς τούτο απαιτούνται χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες αυξάνουν κατά πολύ το κόστος που θα πλήρωνε κάποιος ιδιώτης για το ίδιο αντικείμενο εργασιών. Ενώ και η ενοικίαση ακινήτων από το Γηροκομείο μόνο απλή υπόθεση δεν είναι καθώς απαιτείται δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός και ο οποίος μάλιστα δεν επιτρέπεται να αποδώσει αποτέλεσμα κάτω από ορισμένη τιμή.
Ο δήμαρχος Κ. Τζανακούλης έχει πικρή εμπειρία και από άλλες παρόμοιες περιπτώσεις αλλά και από την υπόθεση εργασιών ανακαίνισης στο κτίριο του κληροδοτήματος Δημητράτου (επί της Κεντρικής πλατείας όπου στεγάζεται η Εφορία) του οποίου είναι επίσης πρόεδρος. Και αυτό όπως και το Γηροκομείο επιβλέπονται από την Υπηρεσία Κληροδοτημάτων. Και ναι μεν, όπως αναφέρει ο δήμαρχος, πέρυσι είχε εξασφαλιστεί άδεια από την Αθήνα να προχωρήσουν ευέλικτα στην εκτέλεση των εργασιών εξοικονομώντας σημαντικά ποσά, στη Λάρισα δε η υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εξακολουθεί να αρνείται ακόμη την έγκριση της διατεθείσας δαπάνης, παρότι αυτή είναι υποπολλαπλάσια από εκείνη που προβλεπόταν από τη μελέτη των Υπηρεσιών της τότε Νομαρχίας. Παρόμοιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσει τώρα προφανώς και το Γηροκομείο.
Ο δήμαρχος έχει αρχίσει να σκέφτεται την αξιοποίηση των κληρονομηθέντων οικοδομών μέσω της στέγασης κάποιων υπηρεσιών ή και του ξενώνα κακοποιημένων γυναικών που σχεδιάζει ο Δήμος, «εφόσον μας το επιτρέψει η γραφειοκρατία», όπως σημειώνει. Και δεν λησμονεί να υπογραμμίσει με την ευκαιρία τη σοβαρή οικονομική επιβάρυνση που υφίσταται το Γηροκομείο καθώς δεν απαλλάσσεται από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Και ας είναι κάποια περιουσιακά στοιχεία του ανεκμετάλλευτα, όπως π.χ. λιβάδια στην περιοχή Τυρνάβου.
Φυσικά από την κληρονομιά, ακίνητα και μετρητά, της διαθήκης Χριστοδούλου- Τράντου, σημαντικό κομμάτι θα περιέλθει στο κράτος ως φόρος. Και βέβαια το όφελος για το Γηροκομείο θα αργήσει να γίνει χειροπιαστό αφού πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.
Το γεγονός αυτό, όπως και η εικόνα που δημιουργήθηκε χθες στην πόλη ότι «το Γηροκομείο πλούτισε», ανησυχούν τον διευθυντή του Ιδρύματος. Ο Παύλος Τσούμας διαβλέπει τον κίνδυνο να μειωθούν οι προσφορές των Λαρισαίων που παραδοσιακά πληθαίνουν την περίοδο των Χριστουγέννων και οι οποίες συνήθως φθάνουν αυτές τις ημέρες το ποσό των 20.000-25.000 ευρώ. Εάν αυτό συμβεί, το Γηροκομείο θα βρεθεί σύντομα σε αδυναμία καταβολής της μισθοδοσίας του προσωπικού. Από την άλλη πλευρά βέβαια υπάρχει η άποψη ότι η χειρονομία της πλούσιας Λαρισαίας μπορεί να προκαλέσει κύμα μιμητών, στο μέτρο των δυνατοτήτων του καθενός βέβαια.
Σωτ. Ζαχαριάς
www.elefteria.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου