4.12.11
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για το μέλλον της ευρωζώνης ...
Η θεσμική κατοχύρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας μέσω ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών και αυτόματων κυρώσεων στους παραβάτες αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης Μέρκελ – Σαρκοζί στο Μέγαρο των Ηλυσίων τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με ... το περιοδικό Focus, Γερμανία και Γαλλία είναι αποφασισμένες να επιβάλουν ένα αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας με κυρώσεις για όσες χώρες είναι δημοσιονομικά απείθαρχες.
Σε περίπτωση που η πλειοψηφία των χωρών-μελών της ευρωζώνης πει «όχι» στα σχέδια του «γαλλογερμανικού άξονα», όπως αναφέρει το δημοσίευμα, δεν αποκλείεται Παρίσι και Βερολίνο να συμφωνήσουν μόνο με τις χώρες του λεγόμενου σκληρού πυρήνα, δηλαδή Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία και όσες επίσης, ενδιαφέρονται.
Σόιμπλε: «Όχι» στα ευρωομόλογα - «Ναι» σε αλλαγή των Συνθηκών
Την ίδια ώρα και νέο ξεκάθαρο «όχι» είπε η γερμανική κυβέρνηση στα ευρωομολόγα. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Neue Passauer Presse ότι «η γερμανική οικονομία θα ξεπερνούσε τις δυνατότητές της αν εγγυούταν για τα χρέη όλων των κρατών. Την ίδια στιγμή, μίλησε για την αναγκαιότητα αναθεώρησης των Ευρωπαϊκών Συνθηκών έτσι ώστε να είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων στις χώρες εκείνες που είναι δημοσιονομικά απείθαρχες.
«Εξυπνότερο θα ήταν να μην βρίζει τους Έλληνες η Μέρκελ»
Στο μεταξύ, λάβρος κατά της πολιτικής Μέρκελ στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους εμφανίστηκε ο πρώην Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, Χέλμουτ Σμιτ.
Μιλώντας στο Γερμανικό Οικονομικό Φόρουμ στο Αμβούργο και αναφερόμενος στη στάση της Γερμανίδας καγκελάριου έναντι της Ελλάδας επισήμανε ότι θα μπορούσε σε ένα τουλάχιστον σημείο να διαχειριστεί καλύτερα την κρίση και εξήγησε: «Εξυπνότερο θα ήταν να μην βρίζει τους Έλληνες, να μην τσουβαλιάζει δέκα εκατομμύρια ανθρώπους μαζί με τις παλιότερες κυβερνήσεις τους και στη συνέχεια να τους μαστιγώνει. Είναι υπερβολικά εύκολο ο χοντρός Γερμανός με πληθυσμό 80 εκατομμύρια να στριμώχνει τον ανίσχυρο Έλληνα».
Σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους ο πρώην καγκελάριος εκτίμησε ότι εξαιτίας τους η Γερμανία απομονώνεται όλο και περισσότερο. Συνέκρινε, μάλιστα, τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης με την περίοδο που προηγήθηκε του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και προειδοποίησε: «Ποτέ δεν ήταν καλά να απομονώνει κανείς τη Γερμανία στην Ευρώπη».
«Η Ευρωζώνη ήταν ελαττωματική από την αρχή»
Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ ομολόγησε σε συνέντευξή του ότι η Ευρωζώνη ήταν ελαττωματική από την αρχή. Μιλώντας στην Daily Telegraph, δήλωσε ότι η έλλειψη κεντρικής εξουσίας που θα ήταν επιφορτισμένη με τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, επέτρεψε σε ορισμένα μέλη να αναπτύξουν δυσβάσταχτα χρέη.
Επίσης, επισήμανε, ότι η κρίση του χρέους δεν απορρέει από την ίδια την ιδέα ενός ενιαίου νομίσματος, αλλά από ένα «ελάττωμα στην εκτέλεση» από τους πολιτικούς ηγέτες που επέβλεψαν το λανσάρισμά του.
Ο ίδιος παραδέχεται ότι «έκανε τα στραβά μάτια» στις θεμελιώδεις αδυναμίες και τις αστάθειες των οικονομιών των κρατών-μελών. «Οι υπουργοί Οικονομικών δεν ήθελαν να δουν τίποτα δυσάρεστο, το οποίο θα καλούνταν να αντιμετωπίσουν» είπε ο 86χρονος Γάλλος πολιτικός.
Πρόσθεσε ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να μοιραστούν το φταίξιμο για την κρίση χρέους, η οποία έχει οδηγήσει σε φόβους για τη βιωσιμότητα του ευρώ. «Όλοι πρέπει να εξετάσουν τις συνειδήσεις τους» είπε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με την αντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών στην κρίση, είπε ότι έκαναν «πολύ λίγα, πολύ αργά».
Ειδικότερα, ο Γάλλος πολιτικός μίλησε για «έναν συνδυασμό του πείσματος στη γερμανική ιδέα του νομισματικού ελέγχου, και της απουσίας ενός σαφούς οράματος από όλες τις άλλες χώρες
real.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου