16.12.11
Η κρίση "χτύπησε" και τον γαλλικό Τύπο...
Αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη κρίση στην Ιστορία του βρίσκεται ο γαλλικός Τύπος, καθώς η συρρίκνωση του αναγνωστικού κοινού, η κάθετη πτώση των διαφημιστικών εσόδων και τα ... πολύ υψηλά κόστη εκτύπωσης και διανομής οδηγούν ιστορικούς τίτλους ακόμη και σε αναστολή των έντυπων εκδόσεών τους.
Η «France Soir» ανακοίνωσε χθες ότι παύει να κυκλοφορεί σε έντυπη μορφή και θα περιοριστεί στην ηλεκτρονική της έκδοση, μεταβολή που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μηνός και θα συνοδευτεί από πλήθος απολύσεων.
Τον ίδιο δρόμο εκτιμάται ότι θα πάρει και η οικονομική εφημερίδα «La Tribune», ενώ η επίσης οικονομική «Les Echos» ανακοίνωσε πρόγραμμα περικοπών με μείωση του προσωπικού της (430 εργαζόμενοι) κατά 10%.
Ο γαλλικός Τύπος υπήρξε μέχρι πρότινος σχετικά προστατευμένος από τη γενικότερη κρίση που πλήττει τον τομέα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης ή τις ΗΠΑ, χάρη σε ένα γενναιόδωρο σύστημα κρατικής βοήθειας που παρέτεινε το χρόνο ζωής κατά τα άλλα καταδικασμένων τίτλων. Το ίδιο αυτό σύστημα συνέβαλε επίσης στην αναβολή ή καθυστέρηση οδυνηρών μεταρρυθμίσεων στην παραγωγή και διανομή, με αποτέλεσμα τα κόστη να παραμείνουν υψηλά. Η κρατική βοήθεια ενισχύθηκε προσωρινά στην τελευταία οικονομική κρίση του 2008, απορροφώντας εν μέρει το σοκ της μείωσης των διαφημίσεων και της στροφής των αναγνωστών στο Διαδίκτυο.
Τώρα όμως που το κράτος δεν μπορεί να συνεχίσει πλέον τη χρηματοδότηση, προειδοποιεί ο ειδικός για θέματα Τύπου στο γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Ζαν-Μαρί Σαρόν, «δεν θα μπορέσουμε ν' αποφύγουμε μια βίαιη περίοδο βαθιάς αναδιάρθρωσης και θα δούμε προφανώς το θάνατο κάποιων τίτλων ή τη μετακίνησή τους σε μοντέλα διαδικτυακής έκδοσης».
Πέραν του ιδιαίτερου συμβολισμού της πτώσης της «France Soir», μιας εφημερίδας που στην εποχή της ακμής της στη δεκαετία του '60 μετρούσε 1,5 εκατομμύριο αναγνώστες και σήμερα πουλά λιγότερα από 60.000 φύλλα, ρωγμές έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στο σύνολο του γαλλικού Τύπου, συμπεριλαμβανομένων περιοδικών και τοπικών εφημερίδων.
Το πρόβλημα στη Γαλλία, εκτιμά ο Σαρόν, είναι ότι «οι εφημερίδες πλήρωναν πάρα πολλά για την παραγωγή και δεν έχουν επενδύσει στο περιεχόμενο». Πολλές βρίσκονται τώρα σε κρίσιμη κατάσταση και δεν έχουν προετοιμαστεί για το σημερινό σκληρό περιβάλλον.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου