9.12.11

Επιδεινώνεται η μόλυνση από φυτοφάρμακα...


Η μόλυνση από φυτοφάρμακα των ευρωπαϊκών πλωτών οδών, ιδιαίτερα στις βόρειες χώρες, πρόκειται να επιδεινωθεί τις επόμενες δεκαετίες, προειδοποιούν ερευνητές σε μία νέα μελέτη που φαίνεται να υποστηρίζει τις νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για... πιο «πράσινες» γεωργικές μεθόδους.

Η κλιματική αλλαγή και οι αυξανόμενες θερμοκρασίες είναι οι κύριοι υπεύθυνοι, καθώς, η μετανάστευση των εντόμων και η αλλαγή του κύκλου αναπαραγωγής, αναγκάζουν τους αγρότες να πολεμήσουν αυτά τα εισαγόμενα προβλήματα.

«Πολλοί άνθρωποι υποτιμούν τις επιπτώσεις που έχουν τα φυτοφαρμάκα στην ποιότητα του νερού» δήλωσε εχθές, 7 Δεκεμβρίου, ο Matthias Liess, υπεύθυνος οικοτοξικολογίας στο Κέντρο Helmholtz για Περιβαλλοντική Έρευνα στην Λειψία.

"Θα έλεγα ότι αυτό είναι μάλλον ένα συντηρητικό σενάριο, και απαιτεί την ανάληψη δράσης όσον αφορά τις ζώνες ανάσχεσης- το οποίο αποτελεί το πιο αποδοτικό και βολικό μέτρο», είπε στην EurActiv τηλεφωνικώς.
Εντομοκτόνα εισέρχονται μέσω της απορροής στα ποτάμια και σε μικρότερο βαθμό, όταν παρασύρονται στο νερό κατά τη διάρκεια του ψεκασμού. Το επίπεδο μόλυνσης έχει αυξηθεί σε πολλές κεντρικές και νότιες χώρες της Ευρώπης εδώ και 20 χρονιά, με τη μεγαλύτερη αναμενόμενη αύξηση σε περιοχές που έχουν μέχρι τώρα σχετικά χαμηλή ρύπανση από φυτοφάρμακα στη γεωργία, δείχνει η μελέτη του Helmholtz, με βάση τις προβλέψεις μέχρι το 2090.

Ο Liess και οι συνάδελφοί του ερευνητές στη Λειψία υποστηρίζουν ότι οι κλιματικές συνθήκες- συμπεριλαμβανομένου της θέρμανσης στην Σκανδιναβία και στη Βαλτική-θα έχουνα σαν αποτέλεσμα τη χρήση από τους αγρότες όλο και περισσότερο εντομοκτόνου για την προστασία της σοδειάς τους.
Αυτό θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, καθώς οι αγρότες αποκρούουν την εισβολή των εντόμων, ενώ η μόλυνση του νερού σκοτώνει τα αυτόχθονα είδη που αποτελούν μέρος της τροφικής αλυσίδας για τα πουλιά, τα ψάρια και άλλα άγρια ζώα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι κατά τις επόμενες δεκαετίες, περίπου το 40% των πλωτών οδών της Ευρώπης θα είναι μολυσμένες.

Οι ερευνητές συνιστούν τη μείωση των φυτοφαρμάκων μέσω της βιολογικής γεωργίας, αλλά η πιο αποτελεσματική προσέγγιση είναι η δημιουργία περιοχών ανάσχεσης κατά μήκος των ρευμάτων για το φιλτράρισμα της απορροής των χημικών.

Η Επιτροπή αναζητά ζώνες ανάσχεσης
Στις προτάσεις της για την επόμενη Κοινή Γεωργική Πολιτική, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να ενισχύσει τους αγρότες που χρησιμοποιούν ζώνες ανάσχεσης και οι οποίοι προχωρούν σε εναλακτικές καλλιέργειες, μέτρα που θα μειώσουν τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

Οι προτάσεις, εάν εγκριθούν, θα τεθούν σε ισχύ το 2014. Το «πράσινο» σχέδιο της Επιτροπής για τη γεωργία δέχεται κριτική σε μία περίοδο αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης.

Η ΕΕ έχει βάλει κανονισμούς για τη ρύπανση του αζώτου από τα καύσιμα και τα φυτοφάρμακα, και προσπάθησε να προστατεύσει οδούς, αλλά περιβαλλοντικές ομάδες υποστηρίζουν ότι τα φυτοφάρμακα εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για την ποιότητα αέρα και νερού.

Η βιομηχανία και ενώσεις αγροτών εγείρουν ανησυχίες σχετικά με το αντίκτυπο που θα έχουν τα φυτοφάρμακα στις πλωτές οδούς. Νωρίτερα φέτος, η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Προστασία των Καλλιεργειών ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για την εκπαίδευση των αγροτών και των χειριστών εντομοκτόνων, προκειμένου να μειωθεί η ζημιά που προκαλείται στα ποτάμια.

Σύμφωνα με τις βιομηχανίες, το πρόγραμμα των 2 εκατομμυρίων ευρώ αφορά 350.000 αγρότες σε εφτά χώρες και βασίζεται στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των υδάτων και των φυτοφαρμάκων, και αποσκοπεί στην προώθηση της σύγχρονης γεωργικής τεχνολογίας και την αειφόρο ανάπτυξη.
Αλλά η περιβαλλοντική οργάνωση της Greenpeace δηλώνει ότι η ρύπανση των υδάτινων πόρων δεν προέρχεται μόνο από την εφαρμογή των φυτοφαρμάκων, με το επιχείρημα ότι υπάρχουν ευρύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

«Οι βιομηχανικές μέθοδοι καλλιέργειας που χρησιμοποιούνται για να αυξηθεί ένα μεγάλο μέρος της διατροφής στον κόσμο εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο, όχι μόνο για τροφοδότηση μηχανών, αλλά επίσης για την παραγωγή των χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση υψηλών αποδόσεων», υποστηρίζει ο Julian Oram, πολιτικός σύμβουλος της Greenpeace International σχετικά με τα γεωργικά θέματα, σε σχόλιό του για την πείνα και την κλιματική αλλαγή.

Η απειλή μπορεί να έρθει νωρίτερα
Η νέα αξιολόγηση των απειλών από την Helmholtz μπορεί να είναι ήδη παρωχημένη λόγω αναφορών που υποστηρίζουν ότι ο πλανήτης δεν κατορθώνει να μειώσει τις εκπομπές που συμβάλλουν στην αλλαγή του κλίματος.
«Από αυτά που διαβάζουμε σήμερα, φαίνεται ότι οι κλιματικές αλλαγές που περιμέναμε να λάβουν χώρα μέσα στα επόμενα 80, μάλλον θα συμβούν πολύ πιο γρήγορα,» είπε ο Liess
Ιστορικό

Με τον παγκόσμιο πληθυσμό που όπως υπολογίζεται αναμένεται να αυξηθεί από τα 7 δισεκατομμύρια σήμερα στα 9 δισεκατομμύρια μέχρι τα μέσα του αιώνα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι με τις τρέχουσες τιμές κατανάλωσης νερού, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση για καλλιέργειες τροφίμων και των βιοκαυσίμων, πολλά μέρη του κόσμου βρίσκονται σε μια μη βιώσιμη πορεία της χρήσης των πόρων.
Τον Οκτώβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τα σχέδία της να καταστήσει την Κοινή Γεωργική Πολιτική πιο φιλική προς το περιβάλλον ξεκινώντας από το 2014.

Η Επιτροπή προτείνει την επέκταση του πράσινου χώρου, ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, με τις οργανώσεις των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τους υποστηρικτές τους στο Κοινοβούλιο να υποστηρίζουν ότι αυτό θα δημιουργούσε περισσότερη γραφειοκρατία. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η μείωση των καλλιεργησίμων εδαφών σε μια εποχή υψηλών τιμών των τροφίμων και αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης δεν έχουν νόημα.

Oρόσημα
• 2012: «’Έτος Νερού» Ευρωπαϊκής Επιτροπής
• 2012-2013: Συζήτηση για προτάσεις στην Κοινή Γεωργική Πολιτική στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
• Μέχρι το τέλος του 2013: Αναμενόμενη έγκριση των διαφόρων κανονισμών της ΚΑΠ και των εκτελεστικών πράξεων.
• 1 Ιανουαρίου 2014: Η νέα ΚΑΠ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ...

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: