Την Τρίτη το βράδυ γύρω στις εννιά ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ περίμεναν με ενδιαφέρον την ομιλία του στον προϋπολογισμό, γιατί πίστευαν ότι ο αρχηγός τους με κάποιον τρόπο, έστω και υπαινικτικά, θα...
έλεγε τι πρόκειται να κάνει και πότε θα ανοίξει τις διαδικασίες για το θέμα της ηγεσίας.
Το δίδυμο Παπανδρέου-Βενιζέλου «παίζει» για το μοντέλο της διαρχίας. Οι υπόλοιποι δελφίνοι διαφωνούν, ενώ κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ σκέφτονται και τον Λουκά Παπαδήμο.
Μετά το πέρας της ομιλίας του πολλοί βουλευτές έσπευσαν στο γραφείο του κ. Παπανδρέου στη Βουλή. Σ' όσους πέρναγαν έξω από την αίθουσα δόθηκε η εντύπωση ότι η σύναξη τόσων ανθρώπων είχε να κάνει με τον αγώνα Ολυμπιακού-Αρσεναλ, που ξεκίναγε εκείνη την ώρα. Ωστόσο είχαν μαζευτεί εκεί προκειμένου ν' ανταλλάξουν απόψεις για το περιεχόμενο της παρέμβασης Παπανδρέου.
Η συζήτηση κράτησε πολύ, αλλά συμπέρασμα δεν βγήκε. Ο ένας έλεγε ότι φεύγει, ο άλλος ήταν σίγουρος ότι θα μείνει, ενώ δεν έλειψαν και οι χιουμοριστικές προσεγγίσεις του τύπου «φεύγει, μένοντας» ή «μένει μέχρι να φύγει». Κάποιος έριξε την ιδέα: «Γιατί δεν ζητάμε από τον ίδιο να μας φωτίσει;»
Η απόπειρα τηλεφωνικής επικοινωνίας απέτυχε, γιατί ο κ. Παπανδρέου βρισκόταν σε συνάντηση με άλλους βουλευτές του κινήματος. Την επόμενη μέρα πάντως, ένας εκ των στενών συνεργατών του κατάφερε να τον εντοπίσει. Του μετέφερε το κλίμα της βραδινής συγκέντρωσης και του έθεσε το φλέγον ερώτημα: «Πρόεδρε, δεν βγάλαμε άκρη από τη χθεσινή ομιλία σου. Μήπως μπορείς να μας ξεκαθαρίσεις τα πράγματα;» Η απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν τον έκανε σοφότερο: «Ο,τι καταλάβατε καταλάβατε»!
Αν το ένα ζητούμενο είναι τι θα πράξει ο Γ. Παπανδρέου σχετικά με την ηγεσία, το άλλο είναι ο χρόνος κατά τον οποίο θα εκδηλωθεί η όποια πρωτοβουλία του. Σε προηγούμενη φάση οι συνομιλητές του έδιναν διάφορες κομβικές ημερομηνίες, πριν από τις οποίες, όπως έλεγαν, «δεν θα ήταν φρόνιμο να κινηθεί ο κ. Παπανδρέου».
Στην αρχή ήταν η εκταμίευση της έκτης δόσης. Αυτή εξασφαλίστηκε. Στη συνέχεια ήταν η ψήφιση του προϋπολογισμού. Κι αυτή η μέρα πέρασε. Τώρα λένε, πως η εικόνα θα αρχίσει να σχηματίζεται στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο αναμένεται να συνέλθει εντός της εβδομάδος. Υπάρχουν ωστόσο και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα πάντα θα αποσαφηνιστούν μετά τις γιορτές.
Η καθυστέρηση, όπως είναι φυσικό, έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στις τάξεις των μελών και των στελεχών και ειδικότερα στην ομάδα των δελφίνων. Την ήδη βαριά ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του κόμματος έρχονται να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο οι δημοσκοπήσεις. Το ΠΑΣΟΚ, σ' όλες τις μετρήσεις, συγκεντρώνει ποσοστά που παραπέμπουν σε θερμοκρασίες Νευροκοπίου.
Οι θλιβερές επιδόσεις του κόμματος στα γκάλοπ είναι το ισχυρό επιχείρημα των στελεχών που υποστηρίζουν ότι «με τον Παπανδρέου αρχηγό, θα υποστούμε συντριβή». Ωστόσο από τις ίδιες δημοσκοπήσεις αντλούν υλικό και οι οπαδοί του κ. Παπανδρέου προκειμένου να χτίσουν τη δική τους επιχειρηματολογία. Αναφέρουν, για παράδειγμα, ότι δεν είναι αμελητέο μέγεθος το 30% των ψηφοφόρων του κινήματος που ζητούν να πάει το κόμμα στις εκλογές με τη σημερινή ηγεσία του.
Προσθέτουν μάλιστα ότι «θα κάνουν μεγάλο λάθος όσοι υποτιμήσουν τον Παπανδρέου, τον παπανδρεϊσμό ως ρεύμα και την ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κόμμα που έχουν οι Παπανδρέου». Θυμίζουν επίσης με νόημα ότι και το 2007 τον είχαν ξεγραμμένο οι πάντες και συμπληρώνουν: «τον Παπανδρέου μπορεί να τον αναστήσουν και πάλι τα λάθη των αντιπάλων του, που είναι μέσα κι έξω από το ΠΑΣΟΚ».
Το τελευταίο διάστημα κερδίζει έδαφος το μοντέλο της διαρχίας, δηλαδή «άλλος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, άλλος υποψήφιος πρωθυπουργός». Για να ευδοκιμήσει όμως το συγκεκριμένο σχέδιο πρέπει να συντρέξουν ορισμένες προϋποθέσεις:
1. Να βρεθεί ποιος θα είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός, ποιος μ' άλλα λόγια θα δεχτεί να οδηγήσει το κόμμα στη σίγουρη ήττα. Το σενάριο προβλέπει αυτόν τον ρόλο να τον παίξει ο Ευ. Βενιζέλος, αν και έχουν κατατεθεί εισηγήσεις να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ ο Λουκάς Παπαδήμος. Οσοι σκέφτονται τον κ. Παπαδήμο πιστεύουν ότι μπορεί ο σημερινός πρωθυπουργός ν' ανατρέψει τα δυσμενή προγνωστικά. Είναι άγνωστο όμως αν ο κ. Παπαδήμος έχει ερωτηθεί και, το κυριότερο, αν ενδιαφέρεται.
2. Να συμφωνήσουν οι άλλοι υποψήφιοι. Και ο Α. Λοβέρδος και ο Μ. Χρυσοχοΐδης δεν δέχονται αυτήν την πρόταση. Τη χαρακτηρίζουν νόθα.
3. Να νομιμοποιηθεί το σχήμα της διαρχίας από κάποιο θεσμικό όργανο του κόμματος. Το καταστατικό προβλέπει εκλογή προέδρου από τη βάση. Ο Α. Λοβέρδος και ο Μ. Χρυσοχοΐδης δηλώνουν ότι το καταστατικό πρέπει να εφαρμοστεί. Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου δεν είναι διατεθειμένος να στηρίξει αλλαγή του καταστατικού ώστε να εκλέγεται ο πρόεδρος από το συνέδριο. Εχει συνδέσει τ' όνομά του μ' αυτήν τη διαδικασία. Ωστόσο συνεργάτες του αναφέρουν ότι «το θέμα μπορεί να λυθεί με ένα έκτακτο συνέδριο, το οποίο θα αποφασίσει ότι σε έκτακτες συνθήκες απαιτούνται έκτακτες λύσεις».
Εκτός από τον Γ. Παπανδρέου κλειστά κρατάει τα χαρτιά του και ο Ευ. Βενιζέλος. Δημοσίως δεν έχει τοποθετηθεί για το τι θέλει. Επιμένει ότι αυτό που προέχει είναι η σωτηρία της χώρας και η ενότητα της παράταξης. Είναι σταθερά προσηλωμένος στη θέση του για «το όλον ΠΑΣΟΚ» και μιλώντας σε φίλους του τονίζει ότι «δεν αντέχω να ξαναπεράσω την τραυματική εμπειρία του 2007».
Δεν θα είχε αντίρρηση να συμμετάσχει σε μοντέλο διαρχίας, υπό τον όρο ότι η μεθόδευση θα γίνει αποδεκτή από τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιθυμούσε να είναι ο μοναδικός υποψήφιος σε μια εκλογή από τη βάση, ώστε να μην υπάρξουν εντάσεις, και ένας δεύτερος γύρος, αν οι υποψήφιοι είναι πολλοί.
Αυτό ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Α. Λοβέρδο και την Αννα Διαμαντοπούλου στις συναντήσεις που είχε μαζί τους τις προηγούμενες μέρες. Ο υπουργός Υγείας απέρριψε το σκεπτικό του κ. Βενιζέλου, επαναλαμβάνοντας ότι «εγώ θα είμαι υποψήφιος». Άλλωστε το κλίμα τον ευνοεί. Ήδη κυκλοφόρησε η πρώτη δημοσκόπηση που τον εμφανίζει φαβορί για την κούρσα της διαδοχής.
Πηγή: enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου