3.12.11

Χτυπάει Παπαδήμο κάτω από τη ζώνη...

... μετά την εξασφάλιση της 6ης δόσης, η Ν.Δ. ...
Στην κυβερνητική επιτροπή της Πέμπτης ο Λουκάς Παπαδήμος, για πρώτη φορά, εμφανίστηκε ενοχλημένος (έως αγανακτισμένος) για φαινόμενα που αναπτύσσονται στη συγκυβέρνηση και τον κίνδυνο που διαφαίνεται να χρησιμοποιηθεί η νέα κατάσταση ως...

προβολή εσωκομματικών διενέξεων και φιλοδοξιών των κόμματων που συμμετέχουν.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση, λέγοντας ότι κάθε υπουργός οφείλει να αναφέρεται μόνο σε θέματα αρμοδιότητάς του και να μην ανοίγει μέτωπα με συναδέλφους του. «Πρέπει να έχουμε συνοχή, δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε διαλεκτική συζήτηση», είπε όσο πιο κομψά μπορούσε στα στελέχη που ήταν έτοιμα να αρπαχτούν…

Ο πρωθυπουργός άκουσε την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Δημήτρη Ρέππα να εγκαλούν τους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Σταύρο Δήμα γιατί απουσίαζαν από τη συνεδρίαση. Και είδε τον Μάκη Βορίδη να μιλά απαξιωτικά για τον προκάτοχό του, Γιάννη Ραγκούση, και να αφήνει αιχμές για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή.

Είχαν προηγηθεί οι ενστάσεις του κ. Μουρμούρα για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, οι αιχμές για την εφεδρεία και μια γκρίνια που, αν επεκταθεί, δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο να κολλήσει η κυβέρνηση στην προώθηση μεγάλων και σκληρών μέτρων που όλα τα κόμματα δεσμεύτηκαν να λάβουν… Όσοι γνωρίζουν τον κ. Παπαδήμο λένε ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί πριόνισμα και θα απαντήσει. Ωστόσο δεν ήταν τυχαία η αναφορά του. Αντιλαμβάνεται ότι μόλις διασφαλίστηκε η έκτη δόση και απεφεύχθη η κατάρρευση και η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, άρχισαν τα όργανα στα κόμματα.

Πρωταγωνιστές μια μεγάλη μερίδα στη Συγγρού, που θεωρεί ότι η επιτυχία του εγχειρήματος της συγκυβέρνησης θα τους κόψει το δρόμο προς την εξουσία. Στη λογική αυτή διολισθαίνει η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Ουσιαστικά έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν ατμόσφαιρα για ρήξη με τη σημερινή κυβέρνηση και είναι σαφές αυτό τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Θωρώντας ότι η συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα μπορεί να μειώσει την προοπτική της αυτοδυναμίας, η Νέα Δημοκρατία, χωρίς να αναφέρεται ευθέως στον κ. Παπαδήμο, έχει επιλέξει να αμφισβητεί σημαντικές πτυχές του κυβερνητικού έργου που συνδέονται με πράσινους υπουργούς. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ο Δημήτρης Ρέππας αποφάσισε να ανοίξει μέτωπο με τον κ. Μιχελάκη, μιλώντας για κόμματα που θεωρούν τη συγκυβέρνηση «τράνζιτ» για να πάνε κάπου αλλού.

Χολωμένοι…

Η τακτική αυτή ενοχλεί και γαλάζιους υπουργούς, όπως τον Σταύρο Δήμα και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Μάλιστα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας βγήκε δημοσίως και στήριξε τον Λουκά Παπαδήμο, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του επιτελεί εθνικό έργο και οφείλουν όλοι να τον στηρίξουν χωρίς υποσημειώσεις… Πιο αποκαλυπτικός ήταν ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος ξέφυγε από τα όρια και εξαπέλυσε επίθεση κατά του Λουκά Παπαδήμου – γεγονός που θορύβησε τη Συγγρού καθώς, όπως έλεγαν στελέχη κοντά στον Αντώνη Σαμαρά, αυτή «η πολιτική θέλει δεξιοτεχνία γιατί διαφορετικά θα εισπράξουμε μεγάλο πολιτικό κόστος»…

Ο γαλάζιος τρόμος...

Τι φοβούνται, όμως, στη Συγγρού; Το κλίμα στην κοινωνία. Αν, λένε, πάμε Φλεβάρη και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη αποδοχή της συγκυβέρνησης και ακτινοβολία Παπαδήμου μεγαλύτερη από τους πολιτικούς αρχηγούς, τότε πολύ δύσκολα θα μπορούμε να πιέσουμε για εκλογές. Αν μάλιστα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κοινή γνώμη δεν θέλει κάλπες αλλά συνέχιση της κυβέρνησης αυτής, τότε τα πράγματα θα σκουρύνουν περισσότερο. Ανησυχούν επίσης και για τις αντιδράσεις στις Βρυξέλλες. Ένα κλίμα αποδοχής της σημερινής κατάστασης θα δώσει πόντους στο σενάριο παράτασης του βίου της. Άλλωστε ξέρουν ότι οι ημερομηνίες δεν τους βγαίνουν και ουσιαστικά έχουν αποδεχτεί τα σενάρια για εκλογές στο τέλος Μαρτίου, παρότι γνωρίζουν ότι θα πάει μακρύτερα (περισσότερα στις σελίδες 14-15).

Μεγάλο παιχνίδι γίνεται και από ορισμένα μέσα ενημέρωσης. Τηλεοπτικό δελτίο ανέδειξε ως πρώτο θέμα ένα μπέρδεμα στην ενημέρωση του πρωθυπουργού για την απουσία από την κυβερνητική επιτροπή του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Σταύρου Δήμα, οι οποίοι συμμετείχαν την ίδια μέρα σε συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες. Με χαρακτηρισμούς «δεν είναι εικόνα κυβέρνησης αυτή» υπήρχε έντονη προσπάθεια να απαξιωθεί η δυναμική της.

Κλίμα αναταραχής και στο ΠΑΣΟΚ...

Αλλά και στο ΠΑΣΟΚ βλέπουν κινδύνους, καθώς οι διεργασίες για τη διαδοχή προκαλούν εκνευρισμό. Αυτός ήταν ο λόγος που ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε σε σύσκεψη τους πράσινους υπουργούς μαζί με κορυφαία στελέχη για να συζητήσουν τον προϋπολογισμό. Στη Βουλή πρέπει να υπερασπιστούν τον προϋπολογισμό και να αποφύγουν μια «καταστροφική αυτοκριτική», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε και ήταν η φράση που σημάδεψε τη συνεδρίαση.

Στην Ιπποκράτους βλέπουν ότι τα εσωκομματικά μέτωπα προβάλλονται στην κυβέρνηση και ανησυχούν. Μετά τη δημόσια (και σκληρή) αντιπαράθεση του Θόδωρου Πάγκαλου με τον Χρήστο Παπουτσή, βλέπουν και το δίδυμο Ρέππα-Ραγκούση να είναι στην… τσίτα. Μάλιστα έχουν πληροφορίες ότι ο Γιάννης Ραγκούσης είναι έτοιμος να ξιφουλκήσει κατά Βορίδη για τους ταξιτζήδες, που έχουν ήδη κοστίσει πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ… Ανησυχούν ότι τα φαινόμενα αυτά, αν επεκταθούν, θα βάλουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της κυβέρνησης…

Το επόμενο διάστημα, πάντως, θα είναι ευαίσθητο για το κλίμα που θα διαμορφωθεί…


Άλλος για υπουργός; Στη Ν.Δ. άρχισαν από τώρα να ράβουν κοστούμια...

To αντιπολιτευτικό ροκάνισμα της κυβέρνησης Παπαδήμου από τη Ν.Δ. άρχισε. Μετά τη διασφάλιση της έκτης δόσης, τα στελέχη του κόμματος όχι απλά ετοιμάζονται για εκλογές αλλά κάνουν και όνειρα από τώρα για… υπουργικές καρέκλες. Με τέτοια ζέση μάλιστα, που ο Φαήλος Κρανιδιώτης έδινε πρόσφατα συμβουλές σε βουλευτές να μη βιάζονται να ράψουν επίσημο κοστούμι…

Ωστόσο τα σενάρια δίνουν και παίρνουν – και οι φιλοδοξίες επίσης. Όλα αυτά στο φόντο της εκλογολογίας που άναψε ξανά και της εμμονής του κόμματος να γίνουν ανυπερθέτως οι εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου. Η αδημονία να μοιραστούν καρέκλες δημιουργεί πρόσθετους πονοκεφάλους στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά. Και τούτο γιατί αφενός ανοίγονται νέα εσωκομματικά μέτωπα, αφετέρου δημιουργείται ατμόσφαιρα εκρηκτική στην περίπτωση που η ηγεσία αναγκαστεί να συναινέσει σε παράταση του βίου της σημερινής κυβέρνησης…

Κεντρικό ζήτημα υπόγειας διαμάχης είναι το οικονομικό επιτελείο μιας κυβέρνησης της Ν.Δ., εφόσον βεβαίως ο Α. Σαμαράς επιθυμεί αυτοδυναμία. Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης παραμένει παντοδύναμος σύμβουλος του προέδρου στα οικονομικά και όσοι τον γνωρίζουν εκτιμούν ότι διαμορφώνει κλίμα για «νούμερο δύο», αλλά άτυπο. Θα είναι δηλαδή στο Μέγαρο Μαξίμου ως υπουργός Επικρατείας.

Αυτή η εκτίμηση προκαλεί υπόγειο πόλεμο μεταξύ των δύο αναπληρωτών τομεαρχών Οικονομικών. Ο Χρήστος Σταϊκούρας, εμφανώς αναβαθμισμένος καθώς πήρε μέρος και στις διαβουλεύσεις για τη διαμόρφωση της ατζέντας της κυβέρνησης Παπαδήμου, βρίσκεται αντιμέτωπος με τα πυρά του Νότη Μηταράκη για το ενδεχόμενο να είναι κάποιος από τους δύο υπουργός Οικονομικών.

Ο Μηταράκης θεωρεί εαυτόν ριγμένο από την ηγεσία της Ν.Δ. το τελευταίο διάστημα, καθώς μάλιστα εντείνει την άτυπη προεκλογική του καμπάνια για την Α’ Αθηνών. Αιφνίδιος κίνδυνος και για τους δυο έγινε ο καθηγητής Γιάννης Μουρμούρας, που από άτυπος σύμβουλος του Σαμαρά έγινε υφυπουργός Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση. Παρότι άπειρος στα πολιτικά, η κυβερνητική θητεία τού προσδίδει πόντους, που κάνουν τον Σταϊκούρα ιδιαίτερα να κρατάει διακριτές αποστάσεις.

Φιλοδοξίες όμως έχουν και άλλοι, όπως ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βαγγέλης Κορκίδης. Οι στενότατες σχέσεις που διατηρεί με τον πρόεδρο της Ν.Δ. ανοίγουν δρόμους και δεν θα έλεγε όχι σε μια θέση υφυπουργού Εσωτερικών ή για κάποιο χαρτοφυλάκιο Εμπορίου ή Ανάπτυξης. Ένας ακόμη αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας, ο Γ. Βρούτσης, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Σαμαρά και δεν αποκλείεται να παίξει μελλοντικά ρόλο… Σαχινίδη.

Η σαμαρική φρουρά...

Φιλοδοξίες για υπουργοποίηση εκδηλώνουν και βουλευτές της σκληρής σαμαρικής φρουράς. Ο Κώστας Τζαβάρας λοξοκοιτάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς διατηρεί επαφές με το δικαστικό σώμα, ή το υπουργείο Εσωτερικών. Γι’ αυτό όμως είναι ανεβασμένες και οι μετοχές του έτερου άτυπου συμβούλου του προέδρου, Δημήτρη Σταμάτη. Ο Κώστας Μαρκόπουλος επικαλείται τη θητεία του στο υπουργείο Τουρισμού, αλλά λογαριάζει χωρίς την Όλγα Κεφαλογιάννη. Ενδιαφέρον για υπουργική ευθύνη στα ΜΜΕ εκδηλώνει ο σημερινός τομεάρχης Σίμος Κεδίκογλου.

Οι καραμανλικοί και οι άλλοι...

Σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη καραμανλική πτέρυγα, αναβαθμισμένος εμφανίζεται τελευταία ο γραμματέας Προγράμματος Ευριπίδης Στυλιανίδης, που διαθέτει εμπειρία τόσο στο υπουργείο Παιδείας όσο και στο Μεταφορών και διατηρεί καλές σχέσεις με τους ιδιοκτήτες φορτηγών και ταξί.

Αν συγκροτηθεί υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπως έχει εξαγγείλει ο Σαμαράς, για τη θέση θα μονομαχήσουν ο Σταύρος Καλαφάτης, σήμερα τομεάρχης Ενέργειας, και ο Μαργαρίτης Τζίμας. Και οι δυο τους έχουν θητεύσει στο πόστο επί κυβερνήσεων Καραμανλή. Ο Τζήμας, πάντως, δεν θα έλεγε όχι και για το υπουργείο Άμυνας, καθώς ως τομεάρχης διατηρεί επαφές με στελέχη του στρατεύματος και απόστρατους.

Υποψηφιότητα για το υπουργείο Εργασίας βάζει ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, με προϋποθέσεις όμως ασφαλείας και εγγυήσεις ότι δεν θα παρεμβαίνουν στο έργο του, όπως λέει. Ο βουλευτής Βοιωτίας Μιχάλης Γιαννάκης, που έχει έρθει πολύ κοντά στη σαμαρική ομάδα, θα έβλεπε με καλό μάτι το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας. Ο Κώστας Τασούλας δεν θα έλεγε όχι για μια θέση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού, Μάξιμος Χαρακόπουλος, με στενούς δεσμούς με το θεσσαλικό κάμπο, για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: