12.12.11
Λεφτά υπάρχουν -για Ακη, Μαντέλη κι άλλους 108 "πρώην"...
kourdistoportocali
Την χαριστική βολή στην βαριά τραυματισμένη εικόνα του πολιτικού κόσμου δίνουν οι 110 πρώην εθνοπατέρες και εθνομητέρες, με τη δικαστική διεκδίκηση αναδρομικών που ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ, στη χειρότερη στιγμή για τους «απλούς» πολίτες αυτού του τόπου.
Σε περιπτώσεις δε όπως του...
Ακη Τσοχατζόπουλου ή του Τάσου Μαντέλη –οι οποίοι ανήκουν στους «διεκδικητές»– οι λέξεις χάνουν το νόημά τους και η οργή, πολύ απλά, ξεχειλίζει.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει ηχηρά ονόματα, όπως των Π. Δούκα, Λ. Ζαγορίτη, Γ. Ανωμερίτη, Αλ. Χρυσανθακόπουλου (σ.σ. επανεξελέγη με το ΛΑΟΣ), Νόρας Κατσέλη, Θ. Κολιοπάνου, Ελισάβετ Παπαζώη, Γ. Καψή, Απ. Ανδρεουλάκου, Σοφίας Καλαντζάκου, Σ. Τσιτουρίδη, Δ. Τζαμτζή, Αρ. Σταθάκη. Άπαντες ήταν βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ ορισμένοι επιδιώκουν να είναι εκ νέου υποψήφιοι.
Όλοι τους μιλούν για νόμιμες διεκδικήσεις και παραπέμπουν σε αποφάσεις της Βουλής που οι ίδιοι (ή οι προκάτοχοί τους) ψήφισαν για τους εαυτούς, επαναφέροντας στο προσκήνιο το γνωστό ρητορικό ερώτημα εάν το νόμιμο είναι και ηθικό.
Νομοθέτησαν για τους εαυτούς τους
Πώς προκύπτει το νόμιμο; Από την εξής «λεπτομέρεια»: Η Αναθεωρητική Βουλή του 1975 ενέκρινε το Ζ΄ Ψήφισμα που, σε απλά λόγια, εξισώνει τις αποδοχές των βουλευτών μ’ εκείνες του προέδρου του Αρείου Πάγου.
Έκτοτε, αν και η Βουλή έγινε τρεις φορές Αναθεωρητική για να τροποποιήσει το Σύνταγμα (1986, 2001, 2008) κανένας βουλευτής κανενός κόμματος δεν έθεσε θέμα αλλαγής αυτού του Ζ΄ Ψηφίσματος. Κι αφού αυτό παραμένει εν ισχύ, κάθε φορά που δίνονται αυξήσεις στους μισθούς των δικαστών, ακολουθεί η ανάλογη διαδικασία για τους «300» και τους προκατόχους τους.
Ηγούνται οι «πρώην» διότι δεν φοβούνται το πολιτικό κόστος
Διευκρίνιση: Οι εν ενεργεία βουλευτές απέφευγαν πάντοτε να ηγηθούν των αιτημάτων «εξίσωσης» των αμοιβών τους με τις δικαστικές φοβούμενοι το πολιτικό κόστος. Κάθε φορά που ανέκυπτε θέμα, το «κάρο» αναλάμβαναν να το σύρουν οι πρώην (είτε είχαν συνταξιοδοτηθεί, είτε όχι) και δη αυτοί που είχαν εγκαταλείψει κάθε φιλοδοξία επιστροφής στα έδρανα. Όπως είναι προφανές, από τις «νίκες» των πρώην ωφελούνταν πάντοτε και οι νυν.
Η εν λόγω διεκδίκηση αφορά τις διαφορές των αποδοχών τους που δεν τους δόθηκαν «παρανόμως», όπως ισχυρίζονται στις αγωγές τους, μετά την αύξηση των μισθών των δικαστικών λειτουργών την οποία είχε αποφασίσει το Μισθοδικείο το 2006.
«Σας καταργήσαμε το επαγγελματικό ασυμβίβαστο»
Οι περισσότερες αγωγές «έπεσαν» το 2008, όταν ο τότε υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, σε συνεννόηση με τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αίτημα για «εξίσωση» των αποδοχών, επικαλούμενοι την οικονομική κρίση που είχε αρχίσει να δείχνει τα δόντια της στη χώρα –και υπολογίζοντας, βεβαίως, τις αντιδράσεις που θα ξεσπούσαν.
Ως επιχείρημα για την μη ικανοποίηση του αιτήματος η κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει την κατάργηση του Συνταγματικού άρθρου περί «επαγγελματικού ασυμβιβάστου των βουλευτών», που έδωσε στους «300» την δυνατότητα να ασκούν κανονικά το επάγγελμά τους –δηλαδή να έχουν δύο (τουλάχιστον) πηγές εισοδήματος.
Πρωτοστάτησαν
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ μάλιστα είχαν δραστηριοποιηθεί πρώτοι οι Ηλίας Παπαηλίας και Μιλτιάδης Παπαϊωάννου –ο οποίος ωστόσο στις εκλογές του 2009... επανεξελέγη βουλευτής, έγινε υπουργός Δικαιοσύνης και δεν προχώρησε σε αγωγή.
Από τη ΝΔ πρωτοστάτησαν ο Κώστας Καραμπίνας, ο Δημήτρης Κωνσταντάρας (ο οποίος στη συνέχεια μεταπήδησε στο ΛΑΟΣ) και η Σοφία Βούλτεψη.
Τα επικριτικά δημοσιεύματα της εποχής για την διεκδίκηση των αναδρομικών τα αντιμετώπιζαν με δύο επιχειρήματα. Σύμφωνα με το πρώτο, «όλοι έχουν δικαίωμα να διεκδικούν δεδουλευμένα που τους ανήκουν». Το δεύτερο αφορούσε... τις χρυσές αποδοχές των golden boys με τις οποίες συνέκριναν τις βουλευτικές...
Το ντόμινο αναδρομικών-συντάξεων
Εξαιρετικά δραστήρια αποδείχθηκε η Ένωση Τέως Βουλευτών, η οποία από την απόφαση του Μισθοδικείου το 2006 μέχρι σήμερα διεκδικεί τα αναδρομικά –αλλά και την εξίσωση των βουλευτικών αμοιβών με τις δικαστικές. Κι αυτό διότι τις τυχόν αυξήσεις στις βουλευτικές αποζημιώσεις θα ακολουθήσουν οι αντίστοιχες στις συντάξεις.
Να σημειωθεί ότι εάν οι 110 «πρώην» δικαιωθούν, τα αναδρομικά θα δοθούν και σε όλους τους υπόλοιπους παρότι δεν κινήθηκαν δικαστικά, ενώ αυτομάτως θα τεθεί θέμα αυξήσεων των σημερινών αμοιβών.
Το ακριβές συνολικό ποσόν δεν μπορεί να υπολογισθεί, αλλά οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αρκετά εκατομμύρια καθώς προστίθενται και οι τόκοι.
Ποιοι διεκδικούν αναδρομικά
Οι 48 του ΠΑΣΟΚ: Αλ. Ακριβάκης, Ιωάν. Ανθόπουλος, Ελένη Ανουσάκη, Παν. Αντωνακόπουλος, Γεωργ. Ανωμερίτης, Μαρία Αρσένη, Ιωαν. Βαθειάς, Ιωάν. Βαίνας, Βασ. Βασιλακάκης, Ηλ. Βλαχόπουλος, Χρ. Βοσνάκης, Αλέξ. Βούλγαρης, Δημ. Γεωργακόπουλος, Ιωάν. Γιαννακόπουλος, Μόσχος Γικόνογλου, Γκαλήπ Γκαλήπ, Ζορμπά (ευρωβουλευτής), Χρήστος Θεοδώρου, Ιωαν. Θωμόπουλος, Λάμπρος Κανελλόπουλος, Θεόδ. Κατσανέβας, Ελεονώρα - Νόρα Κατσέλη - Καλογεροπούλου, Ιωάν. Καψής, Θεόδ. Κολιοπάνος, Ευτ. Κοντομάρης, Βασ. Κοντογιαννόπουλος (1974-1993 ΝΔ και 1996-2000 ΠΑΣΟΚ), Σωκρ. Κοσμίδης, Θεόδ. Κοτσώνης, Δημ. Κουλουριάνος (ευρωβουλευτής), Φλώρος Κωνσταντίνου, Εμμ. Λουκάκης, Αναστ. Μαντέλης, Αλεξ. Μπαλτάς, Αθαν. Μπάτσος, Φραγκ. Παπαδέλλης, Ελισάβετ Παπαζώη, Ηλ. Παπαηλίας, Βασ. Παπανικόλας, Χρ. Σμυρλής - Λιακατάς, Ιωάνν. Σουλαδάκης, Σωτ. Στολίδης, Λεων. Τζανής, Ιωάνν. Τσακλίδης, Παντ. Τσερτικίδης, Βασ. Τσιλίκας, Αποστ. Τσοχατζόπουλος, Παν. Φωτιάδης, Αλεξ. Χρυσανθακόπουλος και Αναστ. Χωρέμης.
Οι 60 της ΝΔ: Νικ. Αγγελόπουλος, Παν. Αδρακτάς, Θεοδ. Αναγνωστόπουλος, Απ. Ανδρεουλάκος, Ιωαν. Βαληνάκης, Δημ. Γαλαμάτης, Σταυρ. Δαϊλάκης, Γεωργ. Δεικτάκης, Θεοφ. Δημοσχάκης, Πέτρ. Δούκας, Ελεύθ. Ζαγορίτης, Σοφία Καλαντζάκου, Ηλ. Καλλιώρας, Γεώργ. Καλός, Κρινιώ Κανελλοπούλου, Αναστ. Καραμάριος, Αντ. Καρπούζας, Θεόδ. Κασίμης, Νικ. Κατσαρός, Θεόδ. Κατσίκης, Σταυρ. Κελέτσης, Κεφαλογιάννης, Αθηνά Κόρκα - Κώνστα, Βασ. Κορκολόπουλος, Ιωάν. Κοσμίδης, (ευρωβουλευτής), Ανδρ. Κουτσούμπας, Γεώργ. Κωνσταντόπουλος, Μιχ. Λιάπης, Αναστ. Λιάσκος, Λεων. Λυμπερακίδης, Άρια Μανούσου-Μπινοπούλου, Πέτρ. Μαντούβαλος, Παν. Μελάς, Αντων. Μπέζας, Μιχ. Μπεκίρης, Νικ. Νικολόπουλος, Γεώργ. Ορφανός, Βασ. Παππάς, Αριστ. Παυλίδης, Ιωάνν. Πλακιωτάκης, Αδάμ Ρεγκούζας, Γεώργ. Σαλαγκούδης, Δημ. Σαμπαζιώτης, Παν. Σκανδαλάκης, Θεοδ. Σολδάτος, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, Αριστ. Σταθάκης, Νικ. Σταυρογιάννης, Αποστ. Σταύρου, Πέτρ. Τατούλης, Ιορδ. Τζαμτζής, Νικ. Τσιαρτσιώνης, Κων. Τσιπλάκης, Αριστ. Τσιπλάκος, Σάββας Τσιτουρίδης, Γεώργ. Τσούρνος, Παρθένα Φουντουκίδου - Θεοδωρίδου, Αντ. Φούσας, Χρ. Φώλιας, Ηλ. Φωτιάδης και Ευγέν. Χαϊτίδης.
Ακόμη, αγωγή έχει καταθέσει η χήρα του Παναγιώτη Κοσιώνη, βουλευτή του Συνασπισμού (΄89-΄93) και του ΚΚΕ (΄93-΄04), Ιουλία Κοσιώνη και ο τέως ευρωβουλευτής του ΔΗΚΚΙ, Εμμ. Μπακόπουλος.
Παραιτούνται των αξιώσεων μετά τις αντιδράσεις;
Όπως μεταδίδει ο "Αθήνα 984", παραιτούνται, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, αρκετοί εκ των πρώην και συνταξιούχων βουλευτών, που διεκδικούν μέσω αγωγών αναδρομικά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αγωγές τους ενώπιον της Διοικητικής Δικαιοσύνης έχουν παραιτηθεί οι Μιχάλης Λιάπης, Λεωνίδας Τζανής και η χήρα του Παναγιώτη Κοσιώνη, ενώ με ανακοίνωσή του και ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος, δήλωσε ότι έδωσε εντολή στον δικηγόρο του να παραιτηθεί κάθε αξίωσης.
Ο Γιάννης Καψής ανακοίνωσε ότι όποιο ποσό του επιδικαστεί θα το εκχωρήσει στο Ταμείο για τον Περιορισμό του Δημοσίου Χρέους, ενώ οι Σάββας Τσιτουρίδης και Γιώργος Ανωμερίτης υπενθυμίζουν ότι είχαν παραιτηθεί των αξιώσεων από το 2010.
Σχετικά με το θέμα η Δημοκρατική Συμμαχία σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Σε μια περίοδο που η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας βλέπει με βίαιο τρόπο να μειώνεται το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, η διεκδίκηση αναδρομικών αποδοχών και αποζημιώσεων από βουλευτές και πρώην βουλευτές είναι προκλητική και αδικαιολόγητη πράξη.
Η Δημοκρατική Συμμαχία καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να παραιτηθούν άμεσα από την περαιτέρω διεκδίκηση των αναδρομικών, κλείνοντας οριστικά το θέμα».
Της Μαρίνας Μάνη
Πηγή:www.capital.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου