4.11.11

Σε δίνη αβεβαιότητας...


Ηξεις αφήξεις για κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ τίποτα δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι ο Πρωθυπουργός θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης απόψε τα μεσάνυχτα...
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γιωργος Χρ.Παπαχρηστος
Παιχνίδια με τη φωτιά βρίσκονται σε εξέλιξη από χθες τα ξημερώματα, με πρωταγωνιστή τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και «συμπαίκτες» κυβερνητικά στελέχη και
βουλευτές και θεατές το σύνολο του πολιτικού κόσμου και τους πολίτες της χώρας.
Τρεις φορές άλλαξε θέση ο Γιώργος Παπανδρέου μέσα σε λίγες ώρες στο θέμα της συγκρότησης μιας μεταβατικής κυβέρνησης η οποία θα οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές «το συντομότερο δυνατόν», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις μεταξύ υπουργών και βουλευτών και κάνοντας δυσοίωνες τις προβλέψεις για το αποτέλεσμα της αποψινής (τα μεσάνυχτα) κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή.
Είχε προηγηθεί η παρέμβαση Σαμαρά, ο οποίος προχώρησε στη διατύπωση πρότασης για τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τον Γιώργο Παπανδρέου, με στόχο να διασφαλιστεί η εκταμίευση της 6ης δόσης και η ψήφιση της δανειακής σύμβασης και στη συνέχεια να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Ο πρόεδρος της ΝΔ αντέδρασε έντονα στις παλινωδίες Παπανδρέου και αποχώρησε, επικεφαλής των βουλευτών του, από τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή, η Ανγκελα Μέρκελ επανήλθε στο θέμα της εξόδου της χώρας από το ευρώ, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί χαιρέτισε τις προσπάθειες συγκρότησης μεταβατικής κυβέρνησης στην Αθήνα.

Ενα σίριαλ παλινωδιών και υπαναχωρήσεων του Πρωθυπουργού ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα, όταν συζητούσε στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συναίνεσης με τη Νέα Δημοκρατία για την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης έπειτα από την πρόταση Σαμαρά.
Η συζήτηση επεκτάθηκε στο αν θα ήταν πολιτικά τα στελέχη της κυβέρνησης αυτής ή τεχνοκράτες, στον χρόνο ζωής της, ακόμη και στον χρόνο των εκλογών (έπεσαν προτάσεις για τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου 2012).
Τρεις ώρες αργότερα, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι αυτή η συζήτηση γίνεται σε θεωρητικό επίπεδο διότι, όπως επί λέξει ανέφερε, «κυβέρνηση εθνικής ευθύνης είμαστε εμείς», γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των περισσοτέρων υπουργών που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση.
Δύο ώρες κατόπιν, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, σε τελείως άλλο πνεύμα, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, κάλεσε τον αρχηγό της Αντ. Σαμαρά να επαναφέρει την πρότασή του για μεταβατική κυβέρνηση και να αρχίσουν αμέσως συζητήσεις για να συγκροτηθεί «πολύ γρήγορα» κυβέρνηση χωρίς εκείνον στην πρωθυπουργία.
Νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς σε οργίλο ύφος είχε καταγγείλει στη Βουλή τον Πρωθυπουργό ότι τον ενέπαιξε, ότι δεν επιθυμούσε πραγματικά συνεργασία για τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης και τον είχε καλέσει να παραιτηθεί άμεσα για τη διεξαγωγή εκλογών εντός έξι εβδομάδων.

ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ. Υπό το κράτος των εντυπώσεων που δημιουργούν οι συνεχείς παλινωδίες ολοκληρώνεται απόψε τα μεσάνυχτα η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Ομως το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας χθες, σε συνδυασμό με τις έντονες και εξαντλητικές διαβουλεύσεις μεταξύ κορυφαίων στελεχών και βουλευτών, θέτουν σε αμφισβήτηση την πιθανότητα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση απόψε.
Οι οργισμένες αντιδράσεις ορισμένων βουλευτών, όπως της Βάσως Παπανδρέου (ζήτησε παραίτηση της κυβέρνησης και συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής), του Δημ. Λιντζέρη, της Εύας Καϊλή, αλλά και οι τοποθετήσεις αριθμού βουλευτών που είτε το σκέφτονται είτε έχουν αποφασίσει να μην παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν απόψε στην αποτυχία της κυβέρνησης να συγκεντρώσει τον αριθμό των 151 εδρών και, πλέον χωρίς τη δεδηλωμένη, να παραιτηθεί.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι αρκετοί βουλευτές εκτιμούσαν τη χθεσινοβραδινή ομιλία του κ. Παπανδρέου στη Βουλή ως «προσπάθεια να πειστούν οι βουλευτές ότι είναι ειλικρινής η πρόθεσή του να παραιτηθεί, ότι επιθυμεί να συμβάλει στη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας και ότι θέτει το εθνικό συμφέρον πάνω από το προσωπικό και κομματικό όφελος».
Αλλοι αντιθέτως αμφισβητούσαν ευθέως τις προθέσεις του υποστηρίζοντας ότι «η ομιλία ήταν ενταγμένη στην προσπάθεια να εκμαιεύσει ψήφο εμπιστοσύνης» από την οριακής πλέον πλειοψηφίας Κοινοβουλευτική Ομάδα.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: