5.11.11
Από… « κόσκινο» οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας...
Στο πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος των αυθαίρετων κεραιών κινητής τηλεφωνίας ο Δήμος Βόλου, τηρώντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει από τις αρχές του έτους, συνεχίζει μέσα από τις στενές αρμοδιότητες που έχει τις ενέργειές του για την καταγραφή των παράνομων αυτών εγκαταστάσεων και...
την απομάκρυνσή τους.
Όπως είναι γνωστό, μετά από αίτημα του Δήμου Βόλου (26.1.2011) η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας απέστειλε σχετική λίστα με τους σταθμούς βάσης και τις κεραίες για τις οποίες έχουν εγκριθεί περιβαλλοντικοί όροι ή βρίσκονται στη διαδικασία έκδοσης αυτών. Η λίστα αυτή δόθηκε από την πρώτη στιγμή στη δημοσιότητα και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Δ/σης Πολεοδομίας www.epoleodomia.volos.gr Από εκείνη τη χρονική στιγμή και μετά η Δ/ση Πολεοδομίας πραγματοποιεί ελέγχους στις κεραίες που περιλαμβάνονται στη λίστα και τα αποτελέσματα αυτών γνωστοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Για τη χρονική διάρκεια από 25 Αυγούστου έως και σήμερα τα αποτελέσματα των αυτοψιών έχουν ως εξής:
1. Στην οδό Τοπάζη 2 - Νοταρά, δεν βρέθηκε εγκατεστημένη κεραία. Από πληροφορίες περιοίκων έγινε γνωστό ότι τελικώς αυτή απομακρύνθηκε.
2. Στην οδό Φιλικής Εταιρείας αρ. 78 δεν βρέθηκε εγκατεστημένη κεραία
3. Στην οδό Κ. Καρτάλη αρ. 23 υπήρχε εκτός των άλλων και καταγγελία για την ύπαρξη κεραίας, εντός διαφημιστικής ταμπέλας, αυτή τελικά απομακρύνθηκε.
4. Στην οδό Ελ. Βενιζέλου αρ. 76 δεν βρέθηκε εγκατεστημένη κεραία.
5. Στην οδό Πυράσσου (Π. Λιμεναρχείο) δεν βρέθηκε εγκατεστημένη κεραία. Η αυτοψία αυτή προκλήθηκε από καταγγελία περιοίκων.
6. Στην οδό Δημητριάδος - Μπόρελ, βρέθηκε κεραία κινητής τηλεφωνίας καμουφλαρισμένη σε καμινάδα.
7. Στην οδό Αργοναυτών αρ. 24, βρέθηκαν δύο κεραίες στην ταράτσα ξενοδοχείου.
8. Στην οδό Αθηνών - Χατζηπέτρου, στην ταράτσα αντιπροσωπείας αυτοκινήτων, βρέθηκαν δύο κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
Πέρα από τις αυτοψίες ο Δήμος Βόλου απέστειλε φάκελο με τις απόψεις του στο Διοικητικό Εφετείο Λάρισας και όλα εκείνα τα στοιχεία για να υποστηρίξει τις αποφάσεις κατεδάφισης, που εκδόθηκαν για την κατεδάφιση κεραιών στην οδό Κονταράτου 10γ και στην οδό Ανακασιάς – Λουντέμη 6 (Χρυσοχοΐδη). Στο δικαστήριο προσέφυγε η εταιρία κινητής τηλεφωνίας που έχει εγκαταστήσει τις κεραίες αυτές και ζητά την ακύρωση των αποφάσεων και την αναστολή εκτέλεσής τους.
Παράλληλα στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κρίσεων Ενστάσεων Αυθαιρέτων, απορρίφθηκε ένσταση εταιρείας κινητής τηλεφωνίας κατά της έκθεσης αυτοψίας που χαρακτήρισε κεραία ως αυθαίρετη, στην οδό Χατζηαργύρη 69.
Προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός συγκεκριμένων καταγγελιών για την ύπαρξη κεραιών κινητής τηλεφωνίας εντός διαφημιστικών πινακίδων από καταστήματα στο κέντρο της πόλης, οι οποίες ωστόσο δεν μπορούν να ελεγχθούν αποτελεσματικά λόγω της φύσης των συγκεκριμένων κατασκευών. Ήδη ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Νίκος Μόσχος με σχετικό του έγγραφο (3.10.2011) έχει ενημερώσει την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και ζητεί πληροφορίες για τη νομιμότητα έξι συγκεκριμένων κεραιοσυστημάτων.
Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα της Δ/σης Πολεοδομίας www.epoleodomia.volos.gr, έχει δημιουργηθεί ξεχωριστή ενότητα με θέμα τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, στην οποία αποτυπώνεται χάρτης του Βόλου με σημειωμένες τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας της ανωτέρω λίστας, αυτών που έχουν ελεγχθεί. Όπως τονίζει ο κ. Μόσχος, «η ενέργεια αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς για πρώτη φορά επιχειρείται η οργανωμένη χαρτογράφηση (και μέσω G.I.S.) των εγκατεστημένων σταθμών βάσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Στην ίδια ενότητα επίσης θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος να βρει και σχετικά έγγραφα που αφορούν στις κεραίες αυτές».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ανησυχία προκαλεί επίσης η πρόθεση του αρμοδίου Υπουργείου να αλλάξει και πάλι το νομοθετικό καθεστώς καθιστώντας το ακόμη πιο ευνοϊκό για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Ειδικότερα το σχέδιο νόμου «Περί Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και άλλες διατάξεις» έχει προβληματικές διατάξεις, με κυριότερη ίσως αυτή που θεωρεί νόμιμες τις ήδη υπάρχουσες παράνομες εγκαταστάσεις, έως τη νομιμοποίηση τους εντός προθεσμίας 18 μηνών (γι’ αυτές που έχουν καταθέσει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης).
Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο κ. Μόσχος, η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει την προσπάθειά της σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, με αυτοψίες, καταγραφή των παράνομων κεραιών ως αυθαιρέτων, χαρτογράφηση τους και κυρίως θα προτείνει ενόψει και της γνωμοδότησης του Δημοτικού Συμβουλίου για τη Β’ φάση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου συγκεκριμένα χωρικά σημεία εγκατάστασης αυτών, ώστε να είναι εφικτός ανά πάσα στιγμή ο οποιοσδήποτε έλεγχος της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
www.taxydromos.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου