12.11.11

Αλλάζουν τα πάντα στην Ελλάδα...

"Μεταπολίτευση τέλος, κι αυτό είναι οριστικό" , λένε κορυφαία στελέχη όλων των κομμάτων...
Δύο «στάνταρ» και δύο «ίσως» έχουν τα στοιχήματα για την επόμενη μέρα της κυβέρνησης Παπαδήμου. Ο νέος πρωθυπουργός έχει εξασφαλίσει ευρεία στήριξη και ανοχή για το χρόνο των εκλογών. Εν τω μεταξύ, μπορεί να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και να...

βάλει τις βάσεις για να περάσει η Ελλάδα στην εποχή των συμμαχικών κυβερνήσεων…

ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έκαναν τον πρώτο βήμα για να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ. Τα δύο μεγάλα κόμματα, με τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς, αναγνώρισαν εμμέσως και τις ευθύνες τους για τη σημερινή κατάσταση. Κατάσταση την οποία θα επιχειρήσουν να αλλάξουν, ώστε να αποφύγουν τη μήνιν των πολιτών. Οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν σε κυβέρνηση συνεργασίας και χρόνο των εκλογών. Αυτές θα γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου. Εκτός κι αν προκύψει ανάγκη για μια παράταση μερικών εβδομάδων, όπως ζήτησε ο νέος πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος…

Προκύπτουν, έτσι, δύο ερωτήματα: Πρώτον, θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος; Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μπορούν με τις ψήφους που έχουν να εγκαθιδρύσουν μια παραλλαγή του γερμανικού συστήματος, η οποία θα εφαρμοστεί άμεσα. Η αντένδειξη που υπάρχει είναι ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα κατηγορηθούν πως συμμαχούν για να αλλάξουν τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού. Από την άλλη, αν αφήσουν να συνεχιστεί το παζάρι του σταυρού, παίρνουν και τις ανάλογες ευθύνες. Δεύτερον, τι θα γίνει αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις ερχόμενες εκλογές; Συγκυβέρνηση είναι η απάντηση. «Η χώρα δεν αντέχει ούτε την ακυβερνησία, ούτε αδύναμες κυβερνήσεις», επισημαίνουν βουλευτές από ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ…

Ανησυχητικά σημάδια

Η ανταλλαγή μηνυμάτων Παπαδήμου - Μαξίμου την ημέρα της διαδοχής γεννά ανησυχίες. Ουσιαστικά η προεδρική φρουρά του Γιώργου Παπανδρέου επιδόθηκε σε μια μάχη οπισθοφυλακής. «Δεν έβαλα ποτέ όρους στους πολιτικούς αρχηγούς», τόνισε στην πρώτη του δήλωση ο Λουκάς Παπαδήμος. «Ό,τι έχουμε πει, ισχύει», απάντησαν οι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, που έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες πως το όνομα του πρώην κεντρικού τραπεζίτη βγήκε από το τραπέζι γιατί διαφωνούσε με τους όρους του η Ν.Δ.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι ίδιοι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου δήλωναν ότι ο Γιώργος και η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα είναι οι εγγυητές της συμφωνίας για να προχωρήσει η εξυγίανση των τραπεζών και των ΜΜΕ. «Ο Λουκάς δεν θα δεχθεί καπέλο από κανέναν», είναι η αυστηρή απάντηση ανθρώπων που ξέρουν το νέο πρωθυπουργό. «Εγγυητές είναι όλοι», πρόσθεταν και επισήμαιναν με νόημα πως «όλοι θα κριθούν από την αποτελεσματικότητα που θα δείξουν, αλλά και από τη συνέπεια λόγων και έργων»!

Αντιδράσεις

Την ίδια ώρα αντιδράσεις προκάλεσε στο εσωτερικό της κυβέρνησης ότι το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση για τη νέα κυβέρνηση από το διευθυντή του γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου. «Ενώ η Ν.Δ. έστειλε το γραμματέα της και ο ΛΑΟΣ τον αντιπρόεδρό του»! Στο πλαίσιο αυτό κυκλοφόρησαν και φήμες τις οποίες τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν πως αρνούνται να πιστέψουν. Πως «ο Γιώργος θέλει το υπουργείο Εξωτερικών!

Αν γίνει αυτό θα διαλυθούμε τώρα», είναι το μήνυμα βουλευτών, που ούτως ή άλλως ετοιμάζονται να θέσουν θέμα ηγεσίας. Και δεν πρόκειται για τους συνήθεις υπόπτους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης…

Η νέα κυβέρνηση…

Το μήνυμα της νέας κυβέρνησης είναι ότι η Ν.Δ. θέλησε να μείνει έξω από τη διαχειριστική ευθύνη. Οι δύο αντιπρόεδροι της Συγγρού προτίμησαν τα «πολυτελή» υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών. Η ευθύνη της οικονομίας μένει στα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου και φυσικά στα χέρια του νέου πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου. Από εκεί και πέρα το σχήμα στα υπουργεία του μνημονίου έμεινε ως είχε, με τους Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη να κρατούν στα χέρια τους και για τη συνέχεια τις καυτές πατάτες στην Εργασία, την Κοινωνική Ασφάλιση και την Υγεία…

Η έκπληξη

Πολλοί δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν είδαν τον Θεόδωρο Πάγκαλο να πηγαίνει στο προεδρικό. Πίστευαν ότι ο ένας από τους δύο αντιπροέδρους θα είναι της Ν.Δ., οπότε θεωρούσαν τον πολιτικό από την Ελευσίνα ως τον αδύναμο κρίκο. Τελικά, όμως, έπεσαν έξω καθώς ο νέος πρωθυπουργός κράτησε μέσα στο κυβερνητικό σχήμα τον έμπειρο πολιτικό. Άλλωστε και τα στελέχη της Ν.Δ. ήθελαν θέσεις με ισχύ και όχι με συμβολικό χαρακτήρα…

Δύσκολο το έργο της…

Με ανανεωμένες τις ελπίδες και τις ευχές των Ελλήνων (πλην… κακοδαιμονίων) ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο, που αναλαμβάνει το τιτάνιο έργο να αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ, Νέας Δημοκρατίας και ΛΑΟΣ.

Οι ευχές είναι απαραίτητες, αλλά όχι ικανές να εξασφαλίσουν την ειλικρινή συνεργασία των κομμάτων που συμφώνησαν να αναθέσουν την ευθύνη της διακυβέρνησης σε έναν επιτυχημένο και διεθνώς αναγνωρισμένο οικονομολόγο, ο οποίος διευκρίνισε εξαρχής ότι δεν είναι πολιτικός. Η Ελλάδα δεν διαθέτει παράδοση κυβερνήσεων συνεργασίας παρά μόνο εξαιρέσεις, που δεν αποδείχθηκαν επιτυχημένες. Αλησμόνητο είναι το σύνδρομο της κυβέρνησης Ζολώτα, που εξελίχθηκε σε πεδίο υπόγειων μαχών μεταξύ των κομμάτων που υποτίθεται πως τη στήριζαν, αλλά στην ουσία αγωνιούσαν για τις επερχόμενες εκλογές.

Ο χρόνος θα δείξει αν η συναίνεση ήταν αυθόρμητη ή αναγκαστική λόγω της τριπλής πίεσης από την Ευρώπη, τις αγορές και την ελληνική κοινή γνώμη. Δυστυχώς, δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου. Οι δισταγμοί, τα παζάρια και οι προφάσεις που επικαλέστηκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να μην αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία. Η δυστοκία, τέλος, στη συγκρότηση της κυβέρνησης, παρά τις ολονύχτιες διαβουλεύσεις, προκάλεσαν εύλογη ανησυχία. Η προσωπικότητα του νέου πρωθυπουργού ενδέχεται να αποδειχθεί «συγκολλητική ουσία» για να διατηρήσει τη συνοχή του σχήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: