9.11.11
Απόσυρση καταθέσεων και φρένο της ΕΚΤ πιέζουν τις τράπεζες...
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ
Στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο Μηχανισμό Εκτακτης Ανάγκης (ELA) στρέφονται πλέον οι τράπεζες για να καλύψουν τις ανάγκες ρευστότητάς τους. Ο κλοιός στον οποίο έχουν περιέλθει οι ελληνικές τράπεζες «σφίγγει» μήνα με το μήνα, καθώς από τη μία πλευρά οι...
καταθέσεις απομειώνονται με γεωμετρική πρόοδο, ενώ από την άλλη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κλείνει τις στρόφιγγες χρηματοδότησης.
Ο Μηχανισμός Εκτακτης Ανάγκης της Τραπέζης της Ελλάδος καλύπτει την απόσυρση καταθέσεων αλλά και το κλείσιμο της στρόφιγγας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ο Μηχανισμός Εκτακτης Ανάγκης της Τραπέζης της Ελλάδος καλύπτει την απόσυρση καταθέσεων αλλά και το κλείσιμο της στρόφιγγας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ετσι τον Σεπτέμβριο ο Μηχανισμός αυτός της ΤτΕ κλήθηκε να καλύψει με 26,7 δισ. ευρώ τις ανάγκες ρευστότητας των τραπεζών, ενώ τον προηγούμενο μήνα (τον Αύγουστο) οι τράπεζες που είχαν προσφύγει σε αυτόν είχαν αντλήσει μόλις 6,6 δισ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή συνδέεται κατ' αρχάς με την εκροή καταθέσεων, η οποία τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου έφθασε τα 5 δισ. ευρώ.
Ταυτοχρόνως η ΕΚΤ, επιβάλλοντας πιο αυστηρά κριτήρια για την «ποιότητα των ενεχύρων» που δέχεται από τις τράπεζες ως αντάλλαγμα για τη ρευστότητα που τους παρέχει, στην ουσία απέρριψε ένα μεγάλο μέρος των ομολόγων που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές τράπεζες.
Τα ομόλογα αυτά αφορούν κυρίως τιτλοποιημένα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, τα οποία πλέον η ΕΚΤ δεν τα δέχεται ως ενέχυρο εξαιτίας της χαμηλής πιστοληπτικής τους διαβάθμισης.
Η πολιτική αυτή της ΕΚΤ είχε αποτέλεσμα να περιοριστεί η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη βοήθειά της.
Ετσι, στο τέλος Σεπτεμβρίου το χρέος των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ υποχώρησε στα 77,8 δισ. ευρώ από 93 δισ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο.
Απόσυρση 5 δισ. τον Σεπτέμβριο
Η κατάσταση από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα δεν έχει παραμείνει στάσιμη αλλά αντιθέτως εμφανίζει σημάδια ραγδαίας επιδείνωσης. Ο εφιάλτης των καταθέσεων συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό και τον Οκτώβριο, καθώς έκαναν φτερά, σύμφωνα με την Εκθεση Αξιολόγησης της Ε.Ε., τουλάχιστον αλλά 4,5 με 5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, η διαρροή τραπεζικών καταθέσεων τον Σεπτέμβριο έφθασε τα 5,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τον Σεπτέμβριο οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν σε 183.206 εκατ. ευρώ (80,4% του ΑΕΠ) από 188.663 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο, σημειώνοντας μείωση κατά 5.457 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, στο εννιάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 26,40 δισ. ευρώ (11,5% του ΑΕΠ), ενώ σε 54,33 δισ. ευρώ φτάνει η μείωση των ιδιωτικών καταθέσεων από τον Δεκέμβριο του 2009, όταν και ξεκίνησε η καθοδική τους πορεία. Από τα αναλυτικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος προκύπτει ότι το ύψος των καταθέσεων των νοικοκυριών διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο σε 169.635 εκατ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 4.586 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το ύψος των καταθέσεων του Αυγούστου.
Επίσης, συνολικά στο εννιάμηνο οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 20.962 εκατ. ευρώ και κατά 44.312 εκατ. ευρώ, από τον Δεκέμβριο του 2009.
Οι συνολικές καταθέσεις των επιχειρήσεων μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 871 εκατ. ευρώ, και διαμορφώθηκαν σε 30.657 εκατ. ευρώ.
Μείωση παρουσίασαν τον Σεπτέμβριο οι καταθέσεις του Δημοσίου, λόγω της υστέρησης των εσόδων και της κάλυψης των ελλειμμάτων με ταμειακά διαθέσιμα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις του Δημοσίου ανήλθαν σε 3.476 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, μειωμένες κατά 1.463 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Αύγουστο. Σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου βρίσκονται σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, κάτω από 1 δισ. ευρώ, αφού δεν έχει εκταμιευτεί ακόμα η 6η δόση από το μηχανισμό στήριξης...
enet.gr *
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου