4.11.11

Κρίση αλά ελληνικά...



Με ψήφο εμπιστοσύνης συνδέει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι την έγκριση της συνολικής δέσμης μέτρων για την ανάπτυξη, δεσμευόμενος απέναντι στους Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ στις Κάννες ότι εντός 10-15 ημερών τα μέτρα θα ... εφαρμοστούν και θα ακολουθήσει διάλογος με τα συνδικάτα για μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας (διευκόλυνση απολύσεων) και αύξηση της συντάξιμης ηλικίας. Το κλίμα στην Ιταλία είναι εκρηκτικό με την αντιπολίτευση, αλλά και βουλευτές της συμπολίτευσης, να ζητούν κυβέρνηση εθνικής ενότητας και εν συνεχεία πρόωρες εκλογές· δύο βουλευτές αποχώρησαν από τη κυβερνητική πλειοψηφία, ένας δηλώνει ότι μπορεί να καταψηφίσει τα μέτρα.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G20 που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Κάννες ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κλήθηκε να εφαρμόσει άμεσα τη δέσμη μέτρων για την οικονομική ανάπτυξη που παρουσίασε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έπειτα από γαλλογερμανικό τελεσίγραφο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός μετέβη στις Κάννες έπειτα από μία ταραχώδη έκτακτη συνεδρίαση του ιταλικού υπουργικού συμβουλίου, «κρατώντας» στα χέρια του αποφάσεις που δεν ανταποκρίνονται στο σύνολο των δεσμεύσεών του έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα μέτρα του Ιταλού πρωθυπουργού δεν αγγίζουν, στη φάση αυτή, τους κρίσιμους τομείς των συντάξεων και των εργασιακών σχέσεων.

Προκειμένου να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους για την αποφασιστικότητά του να δράσει άμεσα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι υποσχέθηκε από τις Κάννες ότι σε διάστημα 10 με 15 ημερών θα έχει εξειδικευτεί και εγκριθεί η δέσμη μέτρων για την ανάπτυξη και προς επίσπευση της όλης διαδικασίας συνδέει την έγκριση με παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο Μπερλουσκόνι τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό «η Ιταλία σέβεται τις δεσμεύεις της και συμβάλλει στο κοινό σχέδιο για την διαχείριση της χρηματοοικονομικής κρίσης», σύμφωνα με την Corriere della Sera. Η Ιταλία πάντα σεβόταν τα ευρωπαϊκά και διεθνή της καθήκοντα, δήλωσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να αρχίσει διάλογο με τα συνδικάτα για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας (διευκόλυνση απολύσεων) και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης -κίνηση που βρίσκει σταθερά αντίθετο τον κυβερνητικό του εταίρο Ουμπέρτο Μπόσι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός εμφανίζεται πεπεισμένος ότι μπορεί να εξαντλήσει τη θητεία του, και ούτε η σύγχυση που επικράτησε στο υπουργικό συμβούλιο, ούτε οι βουλευτές του που τον καλούν σε παραίτηση και το γενικότερο κλίμα στην Ιταλία δείχνουν να μετριάζουν αυτή τη βεβαιότητα.

Την ίδια βεβαιότητα εξέφρασε ο γραμματέας του κυβερνώντος Λαού της Ελευθερίας (Pdl) ενώπιον του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος έχει ξεκινήσει από την Τετάρτη έναν επίσημο κύκλο επαφών με τους ηγέτες όλων των κομμάτων -σήμερα δέχθηκε επίσης αντιπροσωπεία της Λέγκας του Βορρά.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ουμπέρο Μπόσι επανέλαβε ότι είναι αντίθετος στο διορισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών προς αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και προτιμά την προσφυγή στις κάλπες.

Ο Μπόσι και ο Μπερλουσκόνι εμφανίζονται να επιχειρούν να κρατήσουν όρθια την κυβέρνηση έως τα Χριστούγεννα και εν συνεχεία να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές για την άνοιξη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο μετά το πέρας των επαφών του ανέφερε ότι όλα τα κόμματα είναι ενήμερα για τη βαρύτητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, και ενώ η αντιπολίτευση επιθυμεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η κυβέρνηση συνασπισμού επιμένει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από την παρούσα διακυβέρνηση.

Ωστόσο, έξι «μπερλουσκονικοί» βουλευτές με επιστολή τους που δημοσιεύει η Corriere della Sera ζητούν από τον Μπερλουσκόνι να εφαρμόσει άμεσα όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να κάνει «ένα βήμα πίσω», ώστε να προωθηθεί ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης.

Η επιστολή υπογράφεται από τους βουλευτές Ρομπέρτο Αντονιόνε, Ισαμπέλα Μπαρτολίνι, Τζουστίνα Ντέστρο, Τζανκάρλο Πιτέλι, Φάμπιο Γκάβα και Τζόρτζιο Στρακουαντάνιο. Αρχικά, ιταλικά μέσα ενημέρωσης είχαν κάνει λόγο για 12 βουλευτές.

«Σας ζητούμε, κύριε πρωθυπουργέ να αναλάβετε μια πρωτοβουλία ανάλογη με τις περιστάσεις. Να αναλάβετε την προαγωγή μιας νέας πολιτικής φάσης και μιας νέας κυβέρνησης, που να μπορέσει από τώρα μέχρι και το τέλος της νομοθετικής περιόδου να εφαρμόσει την ατζέντα των δεσμεύσεων που υπεγράφησαν με τους Ευρωπαίους εταίρους, σύμφωνα και με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» αναφέρουν οι βουλευτές.

Μένει να εξακριβωθεί αν οι βουλευτές θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο. Εκτιμάται ότι μετά την επιστροφή του από τις Κάννες ο Σίβλιο Μπερλουσκόνι θα επιδιώξει να τους συναντήσει κατ' ιδίαν.

Συνεργάτες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι τονίζουν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί όντως να διευρυνθεί, αλλά με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι πάντα επικεφαλής της κυβέρνησης.

Παραταύτα, και παρά τις προσδοκίες του πρωθυπουργικού γραφείου, η ήδη εύθραυστη πλειοψηφία του Μπερλουσκόνι δέχτηκε άλλο ένα πλήγμα καθώς δύο βουλευτές αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το κόμμα του πρωθυπουργού.

Ο Αλέσιο Μποντσιάνι και ο Ίντα Ντ' Ιπόλιτο Βιτάλε ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι προσχωρούν στην κοινοβουλευτική ομάδα του κεντρώου χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Udc. Στο μεταξύ, ένας άλλος βουλευτής της συμπολίτευσης, ο Πίπο Τζάνι, έκανε γνωστό ότι «αν δεν υπάρξουν θεαματικές αλλαγές και αναδιατυπώσεις δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη».

Η αντιπολίτευση συνεχίζει να ζητεί την άμεση παραίτηση του Μπερλουσκόνι και τη σύσταση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής που θα εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και θα οδηγήσει στη συνέχεια την χώρα σε εκλογές.

Ιταλοί αναλυτές αναφέρουν ότι ο επικρατέστερος υποψήφιος τεχνοκράτης-πρωθυπουργός, είναι ο Μάριο Μόντι, οικονομολόγος, πρώην επίτροπος της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ίδιος δεν έχει κάνει έως τώρα κανένα σχετικό σχόλιο.

Διαδήλωση το Σάββατο στη Ρώμη

Το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί σε συγκέντρωση το μεσημέρι του Σαββάτου στη Ρώμη, θέλοντας να «ενώσει όλους όσοι έχουν στην καρδιά τους το μέλλον της χώρας και να προωθήσουν μαζί μία δημοκρατική, κοινωνική και οικονομική ανασύσταση».

Το Δημοκρατικό Κόμμα απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους Ιταλούς, τις διαφορετικές ενώσεις, τα κοινωνικά κινήματα, να δώσουν το «παρών» στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη στην ιταλική πρωτεύουσα στις 15:30 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος).

Μαζί με τον γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι θα βρίσκεται ο υποψήφιος των Γάλλων Σοσιαλιστών για την προεδρία Φρανουσά Ολάντ και ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: