12.11.11

Κυβέρνηση χωρίς περίοδο χάριτος


Σε παρατεταμένο αγώνα δρόμου αποδύεται από σήμερα η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου για τις επόμενες 100 ημέρες. Με μηδενικό χρόνο χάριτος κινείται σε επτά μέτωπα, που κοινή συνισταμένη τους αποτελεί η εξασφάλιση της ομαλής χρηματοδότησης της ...

χώρας

Μία "επικίνδυνη αποστολή" έχει να φέρει εις πέρας η νέα κυβέρνηση, η οποία διαθέτει μηδενικό χρόνο χάριτος.

Θα πρέπει μέσα σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα να εξασφαλίσει την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας, αναβαθμίζοντας παράλληλα την εικόνα της στο εξωτερικό που έχει τρωθεί το τελευταίο διάστημα.

Ετσι χωρίς να πάρει... ανάσα ρίχνεται στα "βαθιά", με στόχο μέσα στις επόμενες 100 ημέρες να εξασφαλίσει την εκταμίευση της 6ης δόσης ύψους 8 δισ. ευρώ, να υλοποιήσει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου συναινώντας με τους εταίρους μας για τη νέα δανειακή σύμβαση, να καταθέσει και να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2012, να ολοκληρώσει το φορολογικό νομοσχέδιο, να προχωρήσει την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα, να τρέξει μεταρρυθμίσεις που "λιμνάζουν" και να διασφαλίσει την ευρωστία τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων κατά την εφαρμογή του "PSI Plus".

Κι όλα αυτά σε μία περίοδο που το διεθνές οικονομικό περιβάλλον επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα, με την κρίση χρέους να πλήττει ήδη τη γειτονική Ιταλία και να απειλεί κι άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ακόμη και τη Γαλλία. Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, είναι αναγκαίο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να λειτουργήσει το νέο σχήμα ως "ομοσπονδία κομμάτων".

"Θα πρέπει να επιτευχθεί η κατάλληλη ''χημεία'' και όλοι να προσηλωθούν στους βασικούς κυβερνητικούς στόχους ώστε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα", προσθέτουν χαρακτηριστικά.

Μέχρι στιγμής από τις δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων φαίνεται ότι το κλίμα αρχίζει να βελτιώνεται για την Ελλάδα, αλλά σε κάθε περίπτωση οι στόχοι παραμένουν στο ίδιο αυστηρό πλαίσιο.

Αμεσο ζητούμενο είναι η εκταμίευση της δόσης των 8 δισ. ευρώ, προκειμένου να απομακρυνθεί ο κίνδυνος μίας "στάσης πληρωμών" εντός του Δεκεμβρίου, οπότε και πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα αξίας 2,9 δισ. ευρώ. Τα διαθέσιμα του Δημοσίου κινούνται σε οριακά επίπεδα και πλέον οι πληρωμές περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή μισθούς και συντάξεις.

Εξάλλου, ξεκινούν εντός των επόμενων ημερών οι διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο, προκειμένου να επισημοποιηθεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Γι' αυτόν τον σκοπό η τρόικα επανέρχεται στην Αθήνα εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Μνημόνιο και σύμβαση, η οποία προβλέπει την παροχή 130 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, πρέπει να ψηφιστούν από 180 βουλευτές το αργότερο έως τα τέλη του έτους.

Η πρώτη δόση του δανείου αυτού ύψους 20 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευτεί στις αρχές Φεβρουαρίου.

Παράλληλα θα διεξάγονται οι συζητήσεις με τον ιδιωτικό τομέα για το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων κατά 50% (PSI Plus). Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η καθολική συμμετοχή των ομολογιούχων, ώστε να μειωθεί το χρέος κατά 100 δισ. ευρώ , αλλά και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή συμμετοχή των εγχώριων τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα "κλειδώνουν" και οι τελευταίες λεπτομέρειες του "προϋπολογισμού" του 2012, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί για μείωση του ελλείμματος στο 6,8% του ΑΕΠ .

Με δεδομένο τον "φόρτο εργασίας" του οικονομικού επιτελείου, είναι πιθανόν το φορολογικό νομοσχέδιο να πάει λίγο πίσω, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Επίσης, θα πρέπει να υλοποιηθούν οι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στη δημόσια διοίκηση. Η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Δημοσίου με τη θεσμοθέτηση του νέου, επιτελικού κράτους και τη διαμόρφωση νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία και τα ΝΠΔΔ αποτελούν τις βασικές συνισταμένες του σχεδίου για την αναμόρφωση του κρατικού μηχανισμού. Εχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία μείωσης των οργανικών μονάδων στο Δημόσιο τουλάχιστον κατά 30%, ενώ το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος του έτους θα επιφέρει σαρωτικές μετακινήσεις προσωπικού και μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις και στους ΟΤΑ.

Νέα ώθηση αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έμφαση θα δοθεί στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, με στόχο τα συνολικά έσοδα να φτάσουν τα 5 δισ. ευρώ στο τέλος του α' τριμήνου του 2012, και στο άνοιγμα επαγγελμάτων και αγορών. Βέβαια το βάρος θα πέσει και στην εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, όπως το ενιαίο μισθολόγιο, η εργασιακή εφεδρεία και η κατάργηση φορέων του Δημοσίου (ΝΠΙΔ και ΑΕ).

Το ενιαίο μισθολόγιο θα τεθεί σε ισχύ με τη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου (η προκαταβολή καταβάλλεται στις 28 Νοεμβρίου). Παράλληλα μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να τεθούν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας ή "εφεδρείας" 30.000 μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι του Δημοσίου.

Κώστας Τσαχάκης ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: