10.11.11
Ημερίδα ΠΟΕΣΥ: Σε όλη την Ευρώπη βάλλονται τα Δημόσια ΜΜΕ...
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) δίνει σκληρό αγώνα προσφεύγοντας ακόμη και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Ελλήνων δημοσιογράφων αλλά και να αποτρέψει τη μετατροπή των δημοσιογράφων ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ σε κρατικούς υπαλλήλους.
Τον...
αγώνα αυτόν η Π.Ο.Ε.ΣΥ. θα τον συντονίζει στη χώρα μας, αλλά θα τον μεταφέρει και στις Βρυξέλλες. Μετά την αποκάλυψη από τους Ευρωπαίους συνδικαλιστές την Τρίτη στην Ημερίδα με θέμα «Ευρωπαϊκά Δημόσια Μέσα την εποχή της κρίσης», ότι περνούν δύσκολες στιγμές οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης ολόκληρης της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.ΣΥ. Γιώργος Σαββίδης ζήτησε από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Jim Boumelha, να οργανωθούν από την Δ.Ο.Δ. στις Βρυξέλλες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις με Έλληνες, Βρετανούς, Γάλλους, Ιταλούς και Πορτογάλους δημοσιογράφους.
Ο Πρόεδρος της Δ.Ο.Δ. διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. ότι θα προβεί στις άμεσες απαραίτητες ενέργειες, για την πραγματοποίηση αυτών των αγωνιστικών εκδηλώσεων.
Η ανάγκη κοινής δράσης των Ευρωπαίων δημοσιογράφων αποσκοπεί στη σφυρηλάτηση κοινού μετώπου για να μην απαξιωθούν περισσότερο τα Δημόσια Μέσα, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν το μοναδικό καταφύγιο πολυφωνικής και ανεξάρτητης ενημέρωσης. Να αντιμετωπιστούν επίσης όλα τα σχέδια του παγκόσμιου και Ευρωπαϊκού κεφαλαίου για κατάργηση θεμελιωδών αξιών και κατακτήσεων των εργαζομένων. Με την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την αποτροπή ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και την τήρηση των δεοντολογικών αρχών της δημοσιογραφίας.
Στην Ημερίδα αποκαλύφθηκε ότι στο BBC, το δίκτυο παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα Ευρωπαϊκά Μέσα, η Διοίκηση εμφανίζεται ανυποχώρητη στο σχέδιο περικοπής 2000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2017 παρά τις εκκλήσεις όλων και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων περί αυτοκαταστροφικής κίνησης, που θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο κύρος του και όχι μόνο. Ήδη από το βρετανικό δίκτυο έχουν χαθεί από το 2004 έως σήμερα 7.000 θέσεις εργασίας, ενώ σε μαζικές απολύσεις στα κρατικά κανάλια έχει προχωρήσει η Κυβέρνηση της Ουγγαρίας. Στη Γαλλία οι δημοσιογράφοι του Εθνικού Πρακτορείου αντιμετώπισαν από την Άνοιξη μια πρωτοφανή κρίση, καθώς για πρώτη φορά από το 1957 απειλήθηκε η ανεξαρτησία του πρακτορείου με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία να εκφράζει την ανησυχία της πως σύντομα αυτό θα είναι υπό τις εντολές του Νικολά Σαρκοζί, ενώ το ιταλικό πρόβλημα είναι και το πιο σύνθετο καθώς η συγκέντρωση στα χέρια του Μπερλουσκόνι όλης της ραδιοτηλεοπτικής ενημέρωσης της χώρας —καθώς ως Πρωθυπουργός ελέγχει τη RAI και ως επιχειρηματίας τη Mediaset—, δημιουργεί έναν εκρηκτικό συνδυασμό με βέβαιους χαμένους την ενημέρωση και τον πλουραλισμό.
Ο Fernando Valdez εκπρόσωπος των πορτογαλικών Συνδικάτων ενημέρωσε ότι η Πορτογαλική κυβέρνηση, που είναι σε καθεστώς μνημονίου, ανακοίνωσε την ιδιωτικοποίηση του ενός εκ των δύο κρατικών καναλιών, όπως και την ιδιωτικοποίηση του Πορτογαλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Το κρατικό κανάλι που απομένει δεν θα έχει διαφημίσεις. Στις 24 Νοεμβρίου στην Πορτογαλία προκηρύχθηκε γενική απεργία στο χώρο των ΜΜΕ.
Ο Roberto Natale από την Ιταλική RAI χαρακτήρισε την εποχή Μπερλουσκόνι ως την χειρότερη για τον Τύπο, καθώς «απαιτείται» υπακοή στην κυβέρνηση και αυτολογοκρισία. Η απόδοση του ανταποδοτικού τέλους για τα Δημόσια Μέσα είναι προαιρετική, η διαφημιστική δαπάνη βαίνει συνεχώς μειούμενη και δεν είναι σε ευθεία εξίσωση με την τηλεθέαση, μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων που διατηρούν συμβάσεις αορίστου χρόνου, την ίδια ώρα που αυξάνεται ο αριθμός των συμβασιούχων και αντικαθίστανται οι ΣΣ από επιχειρησιακές.
Ο Partik Kamenka από το γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρθηκε εκτενώς στις κινητοποιήσεις των Γάλλων δημοσιογράφων κατά της επισφάλειας, καθώς το κυρίαρχο μοντέλο είναι οι ευέλικτες μορφές εργασίας που συνοδεύονται με μειώσεις μισθών και απολύσεις. Το μοντέλο Σαρκοζί – Μπερλουσκόνι στην ενημέρωση θα είναι το κυρίαρχο στην Ευρώπη, εκτίμησε ο Γάλλος δημοσιογράφος.
Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Jim Boumelha, αναφέρθηκε στις απολύσεις του λεγόμενου "πλεονάζοντος" προσωπικού στο BBC και στις αναμενόμενες νέες απολύσεις στην Β. Ιρλανδία. Προανήγγειλε κινητοποιήσεις στο χώρο των ΜΜΕ στις 30 Νοεμβρίου σε ολόκληρη την Αγγλία.
Σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, τα Δημόσια Μέσα περνούν τις πιο δύσκολες ώρες στην πολύχρονη ιστορία τους. Για τα ελληνικά Δημόσια Μέσα, ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, την προσωπική εμπειρία και τις απόψεις τους ανέπτυξαν οι: Γιώργος Αυγερόπουλος (Δημοσιογράφος ΝΕΤ), Βασίλης Βασιλόπουλος (Αναπληρωτής Διευθυντής Πολυμέσων ΕΡΤ), Ροδόλφος Μορώνης (Δημοσιογράφος, πρώην Πρόεδρος-Διευθυντής ΙΟΜ), Παναγιώτης Καλφαγιάννης (Πρόεδρος ΠΟΣΠΕΡΤ), Νέλλη Κατσαμά (Δημοσιογράφος, ΕΡΑ-Ηρακλείου), Στέλιος Κούλογλου (Δημοσιογράφος), Πολυδεύκης Παπαδόπουλος (Δημοσιογράφος-Κοινωνιολόγος ΜΜΕ), Φανή Πετραλιά (Δημοσιογράφος, Γεν. Γραμματέας Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΑ), Γιάννης Πετρίδης (Μουσικός παραγωγός ΕΡΑ), Τάσος Πετρόπουλος (Νομικός Σύμβουλος ΠΟΕΣΥ), Χαράλαμπος Πουλόπουλος (Διευθυντής ΚΕΘΕΑ), Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη (Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής Αθηνών), Μπήλιω Τσουκαλά (Δημοσιογράφος ΕΡΤ), Σόνια Χαϊμαντά (Δημοσιογράφος Εφημερίδας Έθνος). Τις συζητήσεις συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Μιχάλης Ψύλος (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και Κώστας Ράπτης (9,84FM).
Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ στις παρεμβάσεις τους εξέφρασαν για άλλη μια φορά την αντίθεσή τους στην μετατροπή τους σε κρατικούς υπαλλήλους, όπως και στα σχέδια κλεισίματος της ΕΤ1 και συγχωνεύσεων των τοπικών και περιφερειακών ραδιοφώνων. Μαζί με τους Ευρωπαίους δημοσιογράφους συντονίζουν τα βήματα τους. Στην πιο κρίσιμη στιγμή της νεότερης ελληνικής ιστορίας, τα Δημόσια Μέσα έχουν και τον πλέον κρίσιμο ρόλο, αυτόν της ενημέρωσης της κοινωνίας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου