29.11.11

Πρόβα τζενεράλε για την λύση στην κρίση χρέους...


Πρόβα τζενεράλε για την λύση στην κρίση χρέους εν μέσω σοβαρών διαφωνιών ως προς την συνταγή που θα ακολουθηθεί αναμένεται να είναι επί της ουσίας το σημερινό Eurogroup.

Απόψε οι ... 17 υπουργοί οικονομικών αναμένεται να αποφασίσουν επιτέλους, μετά από τρίμηνη καθυστέρηση, την εκταμίευση της 6ης δόσης. Νωρίτερα χθες, τόσο ο επίτροπος Ρεν όσο και ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε άφησαν να εννοηθεί ότι οι ευρωθεσμοί και οι εταίροι, είναι προς στιγμήν ικανοποιημένοι από τη συναίνεση στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και ως εκ τούτου αναμένεται να λάβουν αυτήν την απόφαση.

Με το διαφαινόμενο «ναι» του Βερολίνου, όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές, αναμένεται να συμπαραταχθούν Αυστρία, Φινλανδία και Ολλανδία, τα κράτη δηλαδή που είχαν μπλοκάρει τη δόση. Κοινοτική πηγή με επικοινωνιακή αρμοδιότητα που εξέφρασε «αισιοδοξία» για το ζήτημα, επεσήμανε ότι κατά τα άλλα οι υπουργοί θα απευθύνουν στην Ελλάδα «αυστηρές συστάσεις» για το ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης, της συρρίκνωσης του Δημοσίου και της απόκλισης από το στόχο για τις ιδιωτικοποιήσεις. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι θα γίνει και μία εκτενής ενημέρωση σε σχέση με το «πώς προχωράει το PSI», για το οποίο θα υπάρχει σαφής εικόνα, όχι όμως και ολοκλήρωση κάπου στα μέσα Φεβρουαρίου.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί αν «κάποιος εταίρος ή ο ίδιος ο επίτροπος αποφασίσει να θέσει το ζήτημα των ελληνικών τραπεζών στο Συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες στις αρμόδιες διευθύνσεις της Επιτροπής επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι οι μεγάλες ιδιωτικές ελληνικές τράπεζες «δυσχεραίνουν τις συζητήσεις σε σχέση με τις κρατικές εγγυήσεις για την κεφαλαιακή τους επάρκεια», καθώς τους αποδίδεται η πρόθεση ότι προσπαθούν να αποφύγουν τον κρατικό έλεγχο, παρότι «έχουν άμεση ανάγκη της εγγύησης». Η τακτική αυτή «δεν θα γίνει ανεκτή» και προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζονται δύο γενικές διευθύνσεις της Κομισιόν, ενώ έχει ενημερωθεί και η ΕΚΤ.

Κατά τα λοιπά, οι 17 υπουργοί θα επικυρώσουν τις πρόσφατες συστάσεις της Κομισιόν σε 5 κράτη μέλη που έχουν δυσκολίες στη διατήρηση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% (Βέλγιο, Κύπρος, Ουγγαρία, Μάλτα και Πολωνία). Από τους 5 θα ζητηθούν ευθέως “πρόσθετα μέτρα για τα μάτια των αγορών”, όπως επισημαίνει κοινοτική πηγή.

Παίζουν το ευρώ κορόνα - γράμματα

Το ζήτημα της Ελλάδας και των 5 είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στη «συστημική κρίση της ευρωζώνης», όπως εκτιμά ο Ρεν και η Κομισιόν. Όσο προφανές, όμως, και αν είναι αυτό, οι 17 διαφωνούν ευθέως για τη συνταγή και έχουν χωριστεί σε δύο παραδοσιακά περιχαρακωμένες ομάδες των «δημοσιονομικά πειθαρχημένων» και των «απείθαρχων». Ακόμα, όμως, και στην ομάδα των πειθαρχημένων, Ολλανδοί και Φινλανδοί φαίνεται πως διαφωνούν με τους Γερμανούς σε πολλά σημεία της πολιτικής τους. Μέχρι στιγμής, καμία από τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ή της σκέψης που ακούγονται σε θεσμικό επίπεδο δε φαίνεται να επιβεβαιώνονται, είτε πρόκειται για τα ευρωομόλογα είτε για τις λεγόμενες κοινές εκδόσεις «ΕΛΙΤ ΑΑΑ» είτε για την ενισχυμένη συνεργασία «τύπου Σέγκεν στην ευρωζώνη».

Το μόνο βέβαιο είναι πως Μπαρόζο και Βαν Ρόμπεη έχουν θεσμική εντολή να παρουσιάσουν προτάσεις για την αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης μέχρι της 9 του Δεκέμβρη. Είναι επίσης γνωστό ότι Γάλλοι και Γερμανοί επιθυμούν μία διακυβερνητική συνθήκη (τύπου Σέγκεν), την οποία θα μπορούσαν να υπογράψουν «όσοι μπορούν και αντέχουν», δηλαδή όχι απαραιτήτως όλα τα μέλη του ευρώ.

Η Μέρκελ, πάντως, από την πλευρά της επιχείρησε να προσγειώσει βιαίως όσους ελπίζουν σε κάτι παραπάνω. Το χθεσινό μήνυμα της καγκελαρίας ήταν «δεν έχουμε ούτε εμείς απεριόριστες χρηματοδοτικές ικανότητες, αντιθέτως πρέπει να μειώσουμε το χρέος μας και η Ευρώπη δεν μπορεί να διεκδικεί κάποια υπέρμετρη δύναμη πυρός, που δεν μπορεί να υποστηρίξει».
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.