6.11.11

Πολιτικό θρίλερ σε εξέλιξη...



Κορυφώνονται οι διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό, καθώς, μετά την απονενοημένη επιλογή του πρωθυπουργού να ανακοινώσει δημοψήφισμα, η συγκρότηση ευρείας κυβέρνησης εθνικής ευθύνης δεν τίθεται πλέον στο τραπέζι ως... ευκταία εξέλιξη αλλά, σχεδόν εκβιαστικά από τους εταίρους μας, ως προϋπόθεση για την επιστροφή στην πολιτική ομαλότητα και τελικά την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ.

Ο Αντώνης Σαμαράς, μετά την εσπευσμένη απόρριψη της πρότασης Παπανδρέου, ο οποίος άφησε ανοιχτό το θέμα παραίτησής του τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, σήμερα, όπως προκύπτει από τη δήλωσή του, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, εμφανίζεται σαφώς πιο συναινετικός, θέτοντας πλέον ως μοναδικό όρο την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Με παρέμβασή του χθες το βράδυ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, είχε κάνει το πρώτο βήμα ξεκαθαρίζοντας την πρόθεση του πρωθυπουργού να παραιτηθεί, ενώ το πρωί της Κυριακής, μιλώντας στη ΝΕΤ, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει σήμερα συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και αν είναι δυνατόν να ανακοινωθεί και το όνομα του νέου Πρωθυπουργού.

Καρατζαφέρης και Μπακογιάννη επιμένουν ότι κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τη συμμετοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει νόημα, ενώ, σε σχέση με τον νέο πρωθυπουργό, ακούγονται διάφορα σενάρια, από τον Ευάγγελο Βενιζέλο(που αποκλείει κατηγορηματικά η ΝΔ) και τον Λουκά Παπαδήμο έως τον Σταύρο Δήμα και τον Πέτρο Μολυβιάτη.

Είναι προφανές ότι στο πολιτικό πόκερ που παίζεται τις τελευταίες ώρες οι κινήσεις υπαγορεύονται: Στο ΠΑΣΟΚ, που καταγράφει πρωτοφανώς χαμηλά ποσσοτά στις δημοσκοπήσεις, από την ανάγκη(για το ίδιο) της πολιτικής αυτοσυντήρησης και στη ΝΔ από την ανάγκη(για την ίδια) να μην μπει, ή να μπει όσο το δυνατόν λιγότερο, στο μνημονιακό κάδρο.

Ωστόσο, οι Έλληνες πολίτες αγωνιούν κυριολεκτικά για το αύριο και καλούν τα ελληνικά κόμματα, έστω στο παραένα της τυπικής πτώχευσης, να υπερβούν τα παραδοσιακά στερεότυπά τους και να σώσουν τη χώρα. Άλλωστε, τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση και το αν οι εκλογές θα γίνουν σε 1,5 ή σε 3 μήνες είναι ζητήματα δευτερεύουσας σημασίας συγκρινόμενα με τον πιο ορατό παρά ποτέ κίνδυνο της άτακτης χρεοκοπίας.

Όπως μάλιστα δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις στον κυριακάτικο Τύπο, οι περισσότεροι από τους πολίτες ζητούν από την πολιτική τάξη της χώρας, έστω την ύστατη ώρα, να αναλάβει τις ευθύνες της και να συγκροτήσει μία κυβέρνηση σωτηρίας.

Εκτός από την αποκατάσταση της πολιτικής ομαλότητας στο εσωτερικό, ρόλος της νέας κυβέρνησης (εδώ δεν ξέρουμε τι ακριβώς θέλουν οι πολίτες) θα είναι να αποδεχθεί τη νέα δανειακή σύμβαση, να προχωρήσει την εκταμίευση της έκτης δόσης και να οδηγήσει απρόσκοπτα τη χώρα σε εκλογές.

Η αντίστοφη μέτρηση άρχισε. Παπανδρέου και Σαμαράς βρίσκονται ενώπιον ιστορικών ευθυνών. Των πιο ιστορικών, για τις επόμενες γενιές της Ελλάδας, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο...
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: