7.11.11

ΠΑΤΡΑ: Πάει για "κουκούλωμα" το σκάνδαλο στην Περιφέρεια...


Σε παρόμοιες περιπτώσεις, οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν "ώδινεν όρος και έτεκε μυν", με άλλα λόγια "κοιλοπονούσε ψηλό βουνό και γέννησε ποντίκι". Ο λόγος για την απόφαση του... Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, σχετικά με τον πειθαρχικό έλεγχο των δύο στελεχών της χαρακτηρισμένης και ως "αμαρτωλής" Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της νυν αιρετής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τα οποία, κατά την εποχή που η Διεύθυνση υπαγόταν στην παλιά Περιφέρεια, είχαν ασχοληθεί με τις παράνομα καταβληθείσες επιδοτήσεις Αχαιών επιχειρηματιών, τις οποίες, μάλιστα, εκείνοι τελικά διπλοεισέπραξαν!
Η απόφαση, που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στους γνωρίζοντες και η οποία ελήφθη με οριακή πλειοψηφία (τρία προς δύο), την περασμένη Πέμπτη, αποτελεί, ουσιαστικά... χάδι για τους δύο υπαλλήλους, στους οποίους επιβλήθηκε απλώς στέρηση μισθού (έξι μήνες για τον ένα και τρεις για τον άλλο). Τα δύο μέλη που μειοψήφησαν, "σώζοντας", όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο attacktv.gr, "την τιμή του οργάνου", είχαν τη γνώμη πως οι δύο υπάλληλοι έπρεπε να τιμωρηθούν παραδειγματικά, με την ποινή της απόλυσης.
Άλλωστε, και στους δύο (τόσο στον τέως προϊστάμενο της προαναφερθείσας Διεύθυνσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όσο και στον άμεσο υφιστάμενό του), οι οποίοι είχαν αντικατασταθεί από τον τότε περιφερειάρχη και νυν γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Τάσο Αποστολόπουλο, από την πρώτη στιγμή της αποκάλυψης του σκανδάλου, είχαν καταλογιστεί βαρύτατες ευθύνες στο πόρισμα και των δύο ΕΔΕ που είχε διενεργήσει, κατόπιν σχετικής εντολής του τότε Περιφερειάρχη, ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας, Σάκης Παναγιωτόπουλος.
Ειδικότερα, στα πορίσματα-καταπέλτες, τους καταλογίζονταν ευθύνες για σημαντική παραβίαση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, που επέσυραν ποινή η οποία μπορούσε να φτάσει μέχρι και σε απόλυση.
Δικαιολογίες κάθε είδους για την προκλητική καθυστέρηση
Αντί γι' αυτό, λοιπόν, τι συνέβη; Κατ' αρχήν, τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα καθυστέρησαν το θέμα όσο δεν έπαιρνε άλλο, φτάνοντάς το στα όρια της παραγραφής, κάτι που, πιθανότατα, θα γινόταν, αν δεν ασκούνταν έξωθεν πιέσεις.
Αρχικά, επικαλέστηκαν ως δικαιολογία την αναστάτωση που επέφερε στη διοικητική μηχανή η αλλαγή της... σκυτάλης από την παλιά στην αιρετή Περιφέρεια, ακολούθως, "οχυρώθηκαν" πίσω από τις αλλαγές που συντελέστηκαν λόγω "Καλλικράτη" στη σύνθεση των πειθαρχικών και υπηρεσιακών συμβουλίων. Μάλιστα, ακόμη και στην... τελική ευθεία, όταν είχαν αρχίσει πια να νιώθουν για τα καλά τις πιέσεις που τους ασκούνταν, προκειμένου να πάρουν, επιτέλους, απόφαση, πριν παραγραφούν τα όποια πειθαρχικά αδικήματα των δύο στελεχών της Περιφέρειας, βρήκαν και πάλι αφορμή για νέα κωλυσιεργία. Έτσι, ενώ συνεδρίασαν την προπερασμένη Τρίτη, προκειμένου να εκδώσουν την οριστική τους απόφαση, ανέβαλαν και πάλι την έκδοσή της για την περασμένη Πέμπτη, με τη δικαιολογία ότι προσπαθούσαν να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση, κάτι που, όπως είδαμε, δεν συνέβη...
Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι, σε προγενέστερη φάση της πειθαρχικής διαδικασίας, είχε υποστηριχτεί από αρμόδιους κύκλους ότι η επιλογή του προέδρου του Υπηρεσιακού Συμβουλίου δεν ήταν τυχαία. Αντίθετα, προτιμήθηκε και με κριτήριο το γεγονός ότι ο ίδιος είχε υπάρξει (στο καταργηθέν Πειθαρχικό) παλιότερα εισηγητής των υποθέσεων που αφορούσαν το χειρισμό των υπό έλεγχο υπαλλήλων στις περιπτώσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως σκανδαλώδεις. Κι αυτό έγινε, όπως εξηγήθηκε, για να κερδιθεί χρόνος, καθώς δεν θα χρειαζόταν να ενημερωθεί από την αρχή, αφού ήταν άριστος γνώστης των ζητημάτων. Επίσης, συμφωνήθηκε το Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να διατηρήσει την αρμοδιότητα επί των συγκεκριμένων υπαλλήλων, παρότι η Υπηρεσία τους υπάγεται ήδη από 1η Ιουλίου του 2011 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Το σκεπτικό αυτής της απόφασης, όπως είχε μεταφερθεί στο attacktv.gr, ήταν ν' αποφευχθεί η παρεμβολή νέων εμποδίων στον έλεγχο...
Πολιτικοί παρατηρητές και στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, με τα οποία συνομίλησε το attacktv.gr, έκαναν λόγο για "συγκάλυψη εκ των έσω", προσθέτοντας ότι προφανώς και το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, που έλαβε τις συγκεκριμένες αποφάσεις, "είναι ανεξάρτητο όργανο, αλλά όχι ανεξέλεγκτο, αφού ενστάσεις επιδέχεται".
Εξέφραζαν, παράλληλα, μια διττή απορία: Αν όντως ευθύνονται οι εν λόγω υπάλληλοι για όσα βαρύτατα τους καταλογίστηκαν, πώς είναι δυνατόν να τιμωρούνται με τέτοιες ποινές-πούπουλο; Κι από την άλλη, αν δεν φέρουν ευθύνες, γιατί τους... κονιορτοποιούσαν τόσον καιρό, υποβάλλοντάς τους σε μια τέτοια δοκιμασία;
Τι εμποδίζει, άραγε, την απόδοση ευθυνών;
Υπενθυμίζεται ότι το μεγάλο σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων της Περιφέρειας, που είχε έρθει στο φως από το attacktv και με το οποίο ασχολήθηκε δύο φορές η Βουλή, ύστερα από σχετικές ερωτήσεις και αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων, που είχαν υποβάλει και οι τέσσερις βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς (με πρωτοστατούντα τον Αχαιό Νίκο Τσούκαλη), ξέσπασε το Σεπτέμβριο του 2010. Δηλαδή, κύλησαν από τότε 14 ολόκληροι μήνες, χωρίς, μέχρι στιγμής, να έχει γίνει καταλογισμός -τουλάχιστον όπως προκύπτει από τις απαντήσεις που δόθηκαν στη Βουλή- σε βάρος των επιχειρηματιών που ζημίωσαν το Δημόσιο. Τουναντίον, οι συγκεκριμένες υποθέσεις... σέρνονται πάνω από ένα χρόνο τώρα από γραφείο σε γραφείο. Κι αυτό τη στιγμή που η διαδικασία απόδοσης ευθυνών σε πολύ μεγαλύτερα σκάνδαλα, πανελλαδικών διαστάσεων, με τα οποία είχαν ασχοληθεί οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, έχει παρουσιάσει εντυπωσιακή πρόοδο. Στα συγκεκριμένα σκάνδαλα της τέως Περιφέρειας, άραγε, τι είναι αυτό που εμποδίζει την απόδοση ευθυνών;
Μάλιστα, πολιτικοί και άλλοι κύκλοι, που παρακολουθούν καιρό τώρα τις συγκεκριμένες υποθέσεις, έλεγαν χαρακτηριστικά ότι "αν δεν αποδοθούν ευθύνες εντός των ορισμένων προθεσμιών, τότε κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος ακόμη και τα πολιτικά πρόσωπα που είχαν καθήκον να διασφαλίσουν τα χρήματα του Δημοσίου και του ελληνικού λαού".
dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: