7.11.11
«Η «Ελευθεροτυπία» είναι υπόθεση Δημοκρατίας»...
Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμπαράστασης προς την «Ε» από πολιτικούς όλων των κομμάτων, διανοούμενους, καλλιτέχνες, με ιδιαίτερη αναφορά στον πλουραλισμό της εφημερίδας και στον... έλεγχό της προς την εξουσία
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
πρόεδρος Δημοκρατικής Συμμαχίας
Να μη χαθεί μια πηγή ενημέρωσης
«Η "Ελευθεροτυπία" ξεκίνησε ως "η εφημερίδα των συντακτών". Ηταν η πρώτη που εκδόθηκε μετά τη Μεταπολίτευση και ταυτόχρονα, το πρώτο απογευματινό έντυπο που εισήγαγε την κυριακάτικη έκδοση. Στην 36χρονη ιστορία της η "Ελευθεροτυπία" προσέφερε αδιάλειπτα στους αναγνώστες της πλούσια και πολύπλευρη ενημέρωση, προωθώντας καινοτομίες και ριζοσπαστικές επιλογές στο χώρο του Τύπου. Σε μια περίοδο που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη βαθύτερη πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση, ο χώρος του Τύπου και των ΜΜΕ βρίσκεται μπροστά σε μεγάλα και πρωτόγνωρα προβλήματα. Μεταξύ αυτών και η "Ελευθεροτυπία", για την οποία απαιτούνται κινήσεις απ' όλες τις πλευρές, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιβίωσή της, όχι μόνο για να μη χαθεί μια πηγή ενημέρωσης για τους Ελληνες πολίτες, αλλά κυρίως για να μη χάσουν τη δουλειά τους εκατοντάδες εργαζόμενοι, που δίνουν καθημερινά τη μάχη της ενημέρωσης».
ΜΑΝΟΛΗΣ Γ. ΔΡΕΤΤΑΚΗΣ
τέως αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ
Την ελεύθερη φωνή τής «Ε» την έχει ανάγκη η χώρα
«Είμαι αναγνώστης της εφημερίδας συνεχώς από την ημέρα της έκδοσής της και μου έχει κάνει την τιμή να με φιλοξενεί στις σελίδες της επί 34 χρόνια. Τόσο εγώ όσο και οι εκατοντάδες χιλιάδες των αναγνωστών της με απορία και θλίψη διαβάσαμε στην "Κυριακάτικη" τα όσα ανεξήγητα συμβαίνουν για τη δανειοδότηση μιας φερέγγυας επιχείρησης, όταν σε χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις βρίσκονται εύκολα λύσεις.
Η ελεύθερη φωνή της "Ελευθεροτυπίας" δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να σιγήσει. Δεν το ζητά μόνο το πλήθος των αναγνωστών της. Τη φωνή αυτή, τόσο στις δύσκολες στιγμές που περνά σήμερα ο τόπος όσο και εκείνες που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια, την έχει ανάγκη η χώρα. Ολοι όσοι μπορούν, πρέπει να συμβάλουν στο να επιτευχθεί ο στόχος αυτός».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ
καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Στους χαλεπούς καιρούς χρειάζονται φωνές χωρίς δεσμεύσεις
«Οι όποιες δημοσιονομικές δυσκολίες της χώρας και οι όποιες -ως παράπλευρες απώλειες μιας πολύχρονης πελατειακής, αναποτελεσματικής, συχνά διαπλεκόμενης και διεφθαρμένης πολιτικής διακυβέρνησης- οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν υγιείς επιχειρήσεις και εντέλει οι όποιες λειτουργικές ταμειακές δυσκολίες στο χώρο των ΜΜΕ δεν πρέπει να (καθ)οδηγούν στο κλείσιμο εφημερίδων, περιοδικών, ραδιοφωνικών σταθμών.. Τα παραπάνω ισχύουν στο πολλαπλάσιο για την "Ελευθεροτυπία", μια εφημερίδα που τίμησε τον τόπο της, που την ευθύνη για τη μορφή και το περιεχόμενό της είχαν δημοσιογράφοι (και όχι «άλλου είδους» επιχειρηματίες) που έδωσε χώρο σε πολλούς -ελεύθερα και ανεξάρτητα σκεπτόμενους- πολίτες να εκφραστούν. Ιδίως σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, μας χρειάζονται φωνές κι απόψεις χωρίς "δεσμεύσεις". Ολοι τους και όλοι μας συγκροτούμε το τείχος πάνω στο οποίο θα συντριβούν όλες οι σκοπιμότητες και η "Ελευθεροτυπία" θα συνεχίσει να ασκεί κριτική στα "κακώς κείμενα"».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
ζωγράφος, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ
Η «Ελευθεροτυπία» πρέπει να μείνει
«Η "Ελευθεροτυπία" αποτελεί ανοιχτό πεδίο εγγραφής των πολιτικών παθών και των πολιτικών βλεμμάτων που έκτισαν τη μεταδικτατορική Δημοκρατία. Σε μια οριακή στιγμή άκρων και ακροτήτων, σε μια στιγμή όπου δεν ηττάται απλώς το μεταδικτατορικό κληροδότημα, ούτε αναθεωρείται κριτικά, αλλά γκρεμίζεται λασπερά, η εφημερίδα πρέπει να μείνει ως το γραπτό τοπίο, ως το νοημένο δικαίωμα. Πέρα από προφανείς συναισθηματικούς λόγους, πρέπει να μείνει ως κατακτημένη πολιτισμική συνθήκη που επιτρέπει την αντίρρηση, που στεγάζει τον πολιτικό καημό, που νομιμοποιεί τον απονομιμοποίητο μέσα σε μια αυστηρή και λόγια ελευθερία. Αυτή η δύσκολη και σπάνια φιλοξενία δεν κρατάει τις διαφωνίες ή τις αποκλίνουσες θεωρήσεις, αλλά τις συνεγείρει στην πιο δύσκολη και πυκνή ύφανση. Αν η ελληνική πολιτική πραγματικότητα αυτό δεν το θέλει, αν το φοβάται, τότε είναι σίγουρο ότι αυτό ακριβώς χρειάζεται. Η "Ελευθεροτυπία" πρέπει να μείνει, για τους ανθρώπους της και για τους ανθρώπους».
ΑΝΤΩΝΗΣ Δ. ΜΑΓΓΑΝΑΣ
καθηγητής Τομέα Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου
Να αναρωτηθούμε όλοι
«Οταν ερχόμουν για διακοπές το καλοκαίρι τέλη της δεκαετίας του '70 -αρχές της δεκαετίας του '80 στην Ελλάδα από τον Καναδά, όπου ήμουν καθηγητής Ποινικού Δικαίου περίμενα να ξαναβρώ έναν καλό πιστό φίλο που είχε κάνει δυναμικά την είσοδό του στο χώρο της πληροφόρησης: την "Ελευθεροτυπία". Ηταν γιατί ήμουν διψασμένος, αφού για έναν χρόνο υποχρεωνόμουν να περιορίζομαι στις καναδικές εφημερίδες που υπερτόνιζαν τα οικονομικά θέματα, καταντώντας συχνά η διαφήμιση και οι "μικρές αγγελίες" για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Από την άλλη, δεν με ικανοποιούσαν ορισμένες εφημερίδες της Ελλάδας "καθιερωμένες" από χρόνια που συχνά δημοσίευαν "βαρύγδουπα" άρθρα από τα ίδια πάντοτε ονόματα πραγματικοί "φύλακες του κατεστημένου" των "εκλεκτών" της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σκηνής. Το αντίθετο μου φαινόταν η "Ελευθεροτυπία". Ελεύθερη, δημοκρατική, έτοιμη ν' ανοίξει τα φύλλα της σε έρευνες απλών προπτυχιακών φοιτητών μου, σε νέες ιδέες, σε νέους ανθρώπους. Εδώ και 25 χρόνια που γύρισα στην Ελλάδα υπήρξε ένας πιστός καθημερινός φίλος, ένας σταθερός φίλος, όπου ήξερα πως κάθε πρωί θα βρω μια όσο γίνεται πιο αντικειμενική και ευρεία ενημέρωση. Κρίμα για όλους μας. Αν αρχίσουν και χάνονται αυτοί οι πνεύμονες δημοκρατίας και ελευθερίας, είναι πλέον στιγμή να αναρωτηθούμε όλοι μας τι επιτέλους δεν κάναμε σωστά και φτάσαμε σ' αυτό το σημείο».
ΕΦΗ ΜΕΛΙΣΤΑ
γενετίστρια στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης
Απαραίτητη για την αντικειμενική ενημέρωση
«Είναι πολύ θλιβερό να απειλείται η ύπαρξη μιας εφημερίδας η οποία βρίσκεται στην αιχμή της ενημέρωσης και της επικαιρότητας εδώ και πολλά χρόνια. Η "Ελευθεροτυπία" είναι από τα λίγα έντυπα που κρατούν μια στάση ανεξάρτητη απέναντι στην πολιτική σκηνή και τα γεγονότα. Εύχομαι να δοθεί άμεσα λύση προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει μια φωνή πραγματικά αδέσμευτη και απαραίτητη για την αντικειμενική ενημέρωση του κόσμου».
ΘΕΜΗΣ ΚΟΤΣΙΦΑΚΗΣ
γ.γ. του δ.σ. της ΟΛΜΕ
Να συνεχίσει απρόσκοπτα την κυκλοφορία της
«Είναι πέρα από αναγκαίο να υπάρχουν εφημερίδες, περιοδικά, κανάλια και ραδιοφωνικοί σταθμοί που να λειτουργούν με ανεξαρτησία από την πολιτική εξουσία και τη διαπλοκή και σε αυτή τη συγκυρία να είναι η πηγή της αντικειμενικής πληροφόρησης και στο πλευρό του λαού μας που δοκιμάζεται. Η "Ελευθεροτυπία" αυτή την περίοδο είναι από τις λίγες εφημερίδες που ξεχωρίζουν για τον αγώνα που δίνουν οι δημοσιογράφοι της για έγκυρη και πλουραλιστική ενημέρωση με σταθερή θέση υπέρ του λαού, προβάλλοντας τις κινητοποιήσεις του και κατά της πολιτικής κυβέρνησης και τρόικας. Είναι λοιπόν σημαντικό να συνεχίσει απρόσκοπτα την κυκλοφορία της. Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα αυτή την αναγκαιότητα. Στηρίζουμε τον αγώνα των δημοσιογράφων της για την ενημέρωση, αλλά παράλληλα και τον αγώνα τους για τα εργασιακά τους δικαιώματα».
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΛΑΧΙΩΤΗΣ
καθηγητής Γενετικής, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών
Ταράζει τα νερά από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα
«Μπορεί η γενικευμένη κρίση της χώρας μας να προκαλεί επιμέρους αναταράξεις, τις οποίες όμως εκμεταλλεύονται ορισμένοι για να ωφεληθούν εις βάρος των πολλών που πληρώνουν άδικα και πανάκριβα τη βουλιμία των πρώτων· μπορεί από τον αδυσώπητο και άνισο αυτόν πόλεμο να προκαλούνται τεκτονικές ανακατατάξεις σε πολλά επίπεδα· δεν μπορεί όμως και δεν πρέπει ο καταστροφικός αυτός πόλεμος να φθάνει μέχρι τις πηγές πληροφόρησης, έως την ελευθερία του Τύπου, που είναι πυρηνικό στοιχείο της δημοκρατίας μιας αναπτυγμένης χώρας. Σ' αυτές τις αδιαπραγμάτευτες επάλξεις δίνει, τελευταία, μάχη οικονομικής επιβίωσης η πανάξια εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" που ταράζει τα νερά από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα. Δεν μπορεί επομένως να 'ναι αυτό το τίμημά της. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση αυτός ο πυλώνας της ελληνικής δημοσιογραφίας να υποβληθεί σε κατεδάφιση· μια τέτοια απώλεια θα 'ναι μεγάλη όχι μόνο για τους χιλιάδες φανατικούς αναγνώστες της, αλλά και για τη δημοκρατία, την ελευθερία του Τύπου, την έγκυρη πληροφόρηση των πολιτών για τα καταιγιστικά και πρωτόγνωρα τεκταινομένα στη χώρα μας τα τελευταία λίγα χρόνια. Γι' αυτό πρέπει να αποφευχθεί μια τέτοια χρεοκοπία που προσβάλλει ευθέως τον πνευματικό κόσμο της χώρας, τους σκεπτόμενους πολίτες της. Η λύση πρέπει να 'ναι άμεση και η εφημερίδα να ξαναβρεί το δρόμο της για να συνεχίσει να προσφέρει τα ανυπολόγιστα οφέλη της στους αναγνώστες της, στη δημοκρατία και στη χώρα μας. Διαφορετικά, μέχρι πού μπορεί να κατρακυλήσουμε;»
ΒΑΣΩ ΑΡΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
καθηγήτρια, π. αντιπρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου, καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας
Συνέβαλε στην εσωτερίκευση του αγαθού της ελευθερίας
«Η ελευθερία του Τύπου, της έκφρασης και το δικαίωμα κριτικής συνιστούν τα θεμέλια μιας δημοκρατικής κοινωνίας και βασικές προϋποθέσεις για την πρόοδο και την ανάπτυξη. (Υπο)στηρίζονται, δε, από τη διεθνή, ευρωπαϊκή και εθνική έννομη τάξη. Η "Ελευθεροτυπία" στο χρονικό σημείο της έκδοσής της σηματοδότησε αυτήν ακριβώς την αδήριτη ανάγκη της θεμελίωσης της δημοκρατίας στη χώρα μας. Σημειολογικά, ακόμα και η καθημερινή επαφή του αναγνώστη με τον τίτλο της εφημερίδας επί τόσα έτη, συνέβαλε ουσιαστικά, όχι μόνο στην εξοικείωση, αλλά στην εσωτερίκευση του αγαθού της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης. Σήμερα, στο ά-λογο της αβεβαιότητας της ύπαρξης της χώρας και της δοκιμασίας των θεσμών και υπό την επίδραση της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και αξιακής κρίσης, το κλείσιμο μιας ιστορικής εφημερίδας, μόνο επαύξηση της ανησυχίας δημιουργεί. Η ευρύτερη συρρίκνωση που παρατηρείται σε όλους σχεδόν τους τομείς της κοινωνίας μας και η ύφεση ή καλύτερα "ύπνωση" των όποιων αναπτυξιακών δυναμικών, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σηματοδοτήσει τη συρρίκνωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και κατ' επέκταση της ελευθερίας της έκφρασης. Πλουραλισμός στην έκφραση και κριτική στις δημόσιες πολιτικές αποτελούν ανάγκη και όχι πολυτέλεια στις σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες».
enet.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου