3.11.11

Τελεσίγραφο απηύθυνε ο γαλλογερμανικός άξονας στην ελληνική κυβέρνηση....


Δημοψήφισμα για το ευρώ στις 4 Δεκεμβρίου...
Μέρκελ και Σαρκοζί ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με συνοπτικές διαδικασίες. Εθεσαν το δίλημμα "ευρώ ή δραχμή". Υπουργοί και βουλευτές ζητούν πρωτοβουλίες για υπέρβαση

Δραματικό...

τελεσίγραφο απηύθυναν λίγο μετά τα μεσάνυχτα προς τον Ελληνα πρωθυπουργό η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί.

Οι δύο ηγέτες διεμήνυσαν κατ' αρχάς στον Γ. Παπανδρέου πως το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της 6ης δόσης θα δοθεί μόνον εφόσον εγκριθεί στο σύνολό της η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου. Στη συνέχεια ξεκαθάρισαν πως το δημοψήφισμα μπορεί να έχει ένα μόνο ερώτημα: "Ναι ή όχι στο ευρώ".

Εστειλαν, παράλληλα, ξεκάθαρο μήνυμα για πολιτική συναίνεση με κύριο αποδέκτη τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, που ακολούθησε το μακρύ δείπνο που είχαν χθες στις Κάνες με τον πρωθυπουργό, κοινοτικούς αξιωματούχους και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Σαρκοζί, χωρίς να κρύψουν την ενόχλησή τους για την αιφνιδιαστική απόφαση του Γ. Παπανδρέου, υπογράμμισαν πολλές φορές πως η συμφωνία θα πρέπει να γίνει αποδεκτή στο σύνολό της και να μην αμφισβητηθεί κανένα σημείο της. Και αυτό αφορά όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση.

Οπως εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής λειτουργούν καθώς τα μεγάλα κόμματα κάθισαν και συμφώνησαν στις βασικές παραμέτρους και προχώρησαν σύμφωνα με το πλάνο που είχε τεθεί.

"Δεν είχαμε ενημέρωση"
Δημοψήφισμα για το ευρώ στις 4 Δεκεμβρίου
Η κ. Μέρκελ, από την πλευρά της, ούτε μία ούτε δύο αλλά τρεις φορές εξέφρασε την ενόχλησή της για τη μονομερή, όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση της Ελλάδας σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την οποία δεν είχαν καμία προηγούμενη ενημέρωση ούτε η ίδια ούτε οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες. Αυτό άλλαξε το ψυχολογικό πλαίσιο, είπε, για την εφαρμογή της συμφωνίας και τώρα οι Ελληνες πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως ο Ελληνας πρωθυπουργός "έχει κάθε διάθεση να συνεργαστεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις", ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το δημοψήφισμα θα είναι θετικό.

"Θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά πάνω απ' όλα πρέπει να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του ευρώ", κατέληξε.

Ο κ. Σαρκοζί προσέθεσε ότι το δημοψήφισμα είναι καθ' όλα νόμιμο αλλά "δεν μπορούμε να παραμείνουμε σε περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας. Το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, είπαμε στις 4 Δεκεμβρίου. Η Ελλάδα θέλουμε να μείνει στην Ευρωζώνη και θα κάνουμε τα πάντα γι' αυτό. Οι Ελληνες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσουν την περιπέτειά τους μαζί μας ή όχι".

Τόνισε ακόμη πως η ΕΕ μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο αν όλοι συμφωνούν να παίζουν σωστά. "Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη Δεν θα αποφασίσουμε αν θα υπάρξει δημοψήφισμα, αλλά θέλουμε να ξέρουμε πού πάνε τα χρήματα του Ευρωπαίου φορολογούμενου. Ούτε η Ευρώπη ούτε το ΔΝΤ θα ξοδέψουν κάτι αν δεν υπάρξει σεβασμός. Ο ελληνικός λαός είναι υπεύθυνος για την επιλογή του".

Τέλος, ο Νικολά Σαρκοζί σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την επανάσταση των λαών εναντίον του γαλλογερμανικού διευθυντηρίου, είπε πως "δεν υπάρχει πρόβλημα υπερβολικής ηγεσίας, αλλά ελλειμματικής ηγεσίας".

Μίνι Σύνοδος
Μίνι Σύνοδος Κορυφής για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους πραγματοποιείται σήμερα το πρωί (11.30) στις Κάνες στο περιθώριο της G20. Οπως ανακοίνωσε το γραφείο του Νικολά Σαρκοζί, στη συνάντηση θα πάρουν μέρος οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας. Παρόντες θα είναι και εκπρόσωποι της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ μπορεί να παρευρεθεί και εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Από την ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία συνάγεται ότι στη συνάντηση δεν θα μετέχει η ελληνική πλευρά.

ΚΡ. ΛΑΓΚΑΡΝΤ
Εκτη δόση μόνο με "ναι" στο δημοψήφισμα

Την ελπίδα ότι η εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου εξέφρασε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Βασική προϋπόθεση, πρόσθεσε, είναι να ψηφίσουν οι Ελληνες "ναι" στο δημοψήφισμα. Χαιρέτισε, επίσης, την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων ηγετών να τηρήσουν στο ακέραιο τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου.

Το αυστηρό μήνυμα ότι η Ευρωζώνη δεν θα ανεχτεί την υπαναχώρηση οποιουδήποτε κράτους-μέλους από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, έστειλε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Κατερίνα Κοσμά
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: