9.11.11

Τιμάται η 145η επέτειος του ολοκαυτώματος της Μονής Αρκαδίου...

Mε σειρά εκδηλώσεων εορτάζεται σήμερα στο Ρέθυμνο η 145η επέτειος του ολοκαυτώματος της Μονής Αρκαδίου. Στις 10.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παρέλαση στη λεωφόρο Κουντουριώτη και θα ακολουθήσει επίσημη δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στην Ιερά Μονή Αρκαδίου. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:...

Δήμος Ρεθύμνης
Ώρα 08:30 πανηγυρική θεία λειτουργία στην Ιερά Μονή Αρκαδίου, ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου.
Ώρα 10:00 παρέλαση στη λεωφόρο Κουντουριώτη τμημάτων πολιτιστικών φορέων, αντιπροσωπειών και σωμάτων ασφαλείας, με τη συμμετοχή της μπάντας της Φιλαρμονικής του δήμου Ρεθύμνης και της μπάντας της 5ης Μεραρχίας Κρητών.
Ώρα 10:45 προσέλευση επισήμων στο Δημαρχιακό Μέγαρο. Ακολουθεί μικρή δεξίωση. Ώρα 11:10 αναχώρηση επισήμων για την Ιερά Μονή Αρκαδίου.

Ιερά Μονή Αρκαδίου

Ώρα 11:55 άφιξη αρχών & επισήμων στην Ιερά Μονή Αρκαδίου-Απόδοση Τιμών από το Στρατιωτικό Άγημα της 547 Α/Μ ΤΠ και την μπάντα της 5ης Μεραρχίας Κρητών.
Ώρα 12:00 επίσημη δοξολογία στην Ιερά Μονή Αρκαδίου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου.
Ώρα 12:00 εκφώνηση του πανηγυρικού της επετείου του ολοκαυτώματος.
Ώρα 12:30 επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Μαυσωλείου της Ιεράς Μονής Αρκαδίου.
Ώρα 12:40 κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

- Τήρηση ενός λεπτού σιγής.
- Ανάκρουση εθνικού ύμνου.

Ώρα 12:45 τελετή αφής της Ιερής Φλόγας από τον Πανοσιολογιώτατο Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, Μύρωνα Καλαϊτζή.
Ώρα 12:50 ξενάγηση των επισήμων στους ιστορικούς χώρους της Ιεράς Μονής Αρκαδίου.
Ώρα 13:00 γεύμα εκ μέρους του Ηγουμενοσυμβουλίου στις αίθουσες εκδηλώσεων της Ιεράς Μονής Αρκαδίου.
Ώρα 14:30 εκκίνηση Αρκαδίου Δρόμου ανδρών-γυναικών.
Ώρα 15:00 αναχώρηση των Αρχών και των επισήμων από την Ιερά Μονή Αρκαδίου.

Δημοτικό Στάδιο Ρεθύμνου (Σοχώρα)

Ώρα 15:00 αφιξη Ιερής φλόγας από την Ιερά Μονή Αρκαδίου στο στάδιο.
Ώρα 15:15 Τελετή έναρξης των «71ων Αρκαδίων Αγώνων 2011» με αθλητικές & πολιτιστικές εκδηλώσεις, τη συμμετοχή της μπάντας της Φιλαρμονικής του δήμου Ρεθύμνης και των τοπικών μουσικοχορευτικών πολιτιστικών συλλόγων. Επιμέλεια: Επιτροπή Οργάνωσης Αρκαδίων Αγώνων.
Ώρα 15:45 Άφιξη Αρκαδιοδρόμων-Απονομή βραβείων Αθλοθέτησης Αρκαδίων Αγώνων.
Ώρα 17:30 επίσημη υποστολή της σημαίας της πόλης στο Ηρώο του Αγνώστου Στρατιώτη από Άγημα Απόδοσης Τιμών του 547 Α/Μ ΤΟ.



Εκδήλωση στα Λιβάδια για το ρόλο του Ιωάννη Σωπασή (Κούβου) στην αρκαδική εθελοθυσία

Την περασμένη Κυριακή οι φορείς των Λιβαδίων και της Κράνας, διοργάνωσαν εκδήλωση για το ρόλο του καπετάν Ιωάννη Σωπασή (Κούβου) και της ομάδας του (Λιβάδια-Κράνα-Ζωνιανά) στην αρκαδική εθελοθυσία. Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε θεία λειτουργία στην Αγία Μαρίνα Λιβαδίων από τους ιερείς του χωριού πατήρ Αντώνιο Κλάδο και πατήρ Ανδρέα Κόκκινο, στη συνέχεια έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Πεσόντων Λιβαδίων και ακολούθησε ομιλία για τη δράση του καπετάν Ιωάννη Σωπασή (Κούβου) και των συμπολεμιστών του, αλλά και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμά του, από τους εκπροσώπους αρχών και φορέων που έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση.

Μεταξύ άλλων, στα Λιβάδια βρέθηκαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, ο δήμαρχος Μυλοποτάμου, Δημήτρης Κόκκινος, ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, ο διοικητής του 547 Α.Τ.Π, Στέλιος Σαριδάκης, ο διευθυντής του Στρατιωτικού Μουσείου Χρωμοναστηρίου, Ανδρέας Κλάδος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μανώλης Χνάρης και Γιάννης Παρασύρης, ο αντιδήμαρχος Ρεθύμνου Ματθαίος Τσιμπισκάκης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι Μυλοποτάμου.

Ο Ιωάννης Σωπασής ή Κούβος γεννήθηκε στα Λιβάδια το 1830 και έλαβε μέρος σε πολλές μάχες ενάντια στους Τούρκους. Μαζί με μια ομάδα 45 ατόμων από τα Λιβάδια, την Κράνα και τα Ζωνιανά πήγαν στο Αρκάδι για να το υπερασπιστούν, μαζί με άλλους οπλαρχηγούς, από τους Τούρκους.

Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας και όταν τα πράγματα είχαν δυσκολέψει για τους Έλληνες, πάρθηκε απόφαση να προσπαθήσουν να διασπάσουν τον κλοιό τρεις απεσταλμένοι και να ζητήσουν εξωτερική βοήθεια. Ήταν ο παπά-Κρανιώτης από το Αμάρι, ο Ιωάννης Σωπασής ή Κούβος από το Μυλοπόταμο και ο Αδάμ Παπαδάκης από το Ρέθυμνο.

Δύο από αυτούς ο Κούβος και ο Παπαδάκης ξαναγύρισαν και κατόρθωσαν να ξαναμπούν στο Αρκάδι, ενώ ήξεραν ότι πήγαιναν σε βέβαιο θάνατο. Ο τρίτος Ο Παπά- Κρανιώτης δεν πρόλαβε, καθώς μέχρι να επιστρέψει είχε γίνει η καταστροφή. Την ημέρα που έγινε η άλωση αιχμαλωτίσθηκε και θανατώθηκε από τους Τούρκους. Λέγεται ότι είχε μαρτυρικό θάνατο. Στο χωριό Μέση κοντά στο Αρκάδι αφού τον ακρωτηρίασαν, τον έκαψαν σε μια κουφάλα ελιάς. Προτομή του υπάρχει στα χωριά Λιβάδια και Μέση...
www.rethnea.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: