5.10.11
ερώνυμος: «Η περιουσία της Εκκλησίας πρέπει να πάρει πνευματική αξία»...
«Δεν θα πρέπει να επιδοθούμε στο έργο αξιοποιήσεως της εκκλησιαστικής περιουσίας με σκοπό να εξελιχθεί η Εκκλησία σε πανίσχυρο οικονομικό οργανισμό. Διακαής μας πόθος είναι να... μετουσιωθεί η ύλη σε πνευματικό έργο. Η περιουσία της Εκκλησίας πρέπει να πάρει πνευματική αξία».
Χρησιμοποιώντας τα παραπάνω λόγια στην εισήγησή του προς την Ιεραρχία χθες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επιχείρησε να δώσει απάντηση στις επιθέσεις που δέχεται η Εκκλησία το τελευταίο διάστημα για το θέμα της φορολόγησης και ακόμη μία φορά επανέλαβε ότι δεν είναι αληθή όσα ακούγονται περί αμύθητης περιουσίας που διαθέτει. Στην έντεκα σελίδων εισήγησή του με τον τίτλο «Προς αναθεώρηση και αναδιοργάνωση των εκκλησιαστικών πραγμάτων», ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για όλα τα θέματα που θεωρεί ότι πρέπει να αναθεωρηθούν στην Εκκλησία. Παράλληλα πρότεινε τη σύνταξη εκκλησιαστικού κτηματολογίου με ξεκίνημα από την Αρχιεπισκοπή και με δαπάνες του ΕΣΠΑ.
Αναφερόμενος στα οικονομικά της Εκκλησίας ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι δεν θα ασχοληθεί «με τις επιθέσεις, τις συκοφαντίες εκείνων που υποστηρίζουν ότι η Εκκλησία κρύβει με σκληροκαρδία τους θησαυρούς της στα σεντούκια, διότι τα ίδια τα γεγονότα θα πείσουν τους καλοπροαίρετους για την αλήθεια». Προσέθεσε μάλιστα ότι πρόσφατα μετά τον θόρυβο για «τη δήθεν αμύθητη περιουσία της Εκκλησίας», εξήγησε στον αρμόδιο υπουργό ότι η εκκλησιαστική περιουσία δεν είναι «ένας ενιαίος κορβανάς όπως συνήθως θεωρείται, αλλά περιουσίες περισσότερων από δέκα χιλιάδων νομικών προσώπων όπως μητροπόλεις, μοναστήρια, ναοί, ιδρύματα». Και συμπλήρωσε ότι όλα αυτά καταβάλλουν όλους τους φόρους που επιβάλλει το κράτος.
Απάντηση έδωσε και για το θέμα της μισθοδοσίας των ιερέων υπενθυμίζοντας ότι αυτή αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Πολιτείας, η οποία ξεκινά από την Δ' Εθνοσυνέλευση του Αργους. Ο κ. Ιερώνυμος είπε ακόμη ότι η οικονομική κρίση έχει επιπτώσεις και στα οικονομικά της Εκκλησίας και παρουσίασε στοιχεία (τα έσοδα και τις πληρωμές) της Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας για το 2010. Σύμφωνα με αυτά η Εκκλησία εισέπραξε 9.177.000 ευρώ από ενοίκια και 35.328 ευρώ από μερίσματα μετοχών της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ μεταξύ των άλλων πλήρωσε για φόρους και τέλη 1.184.769 ευρώ.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι η χριστιανική παράδοση στην Ελλάδα υφίσταται εξοστρακισμό. Στη συνέχεια κάλεσε τους ιεράρχες πρώτοι να δώσουν το παράδειγμα της μετάνοιας και της αλλαγής τρόπου ζωής. «Είναι καιρός να συνετιστούμε, αποφεύγοντας τις προκλήσεις, θέτοντας έλεγχο στις πομπώδεις εκδηλώσεις και τις βυζαντινίζουσες φιέστες, στους τίτλους και τις διακρίσεις που ξενίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο», είπε.
TANEA
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου