9.10.11
Κρίσιμο ραντεβού Μέρκελ - Σαρκοζί για το ελληνικό χρέος...
Στη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί την Κυριακή στρέφεται σήμερα το ενδιαφέρον για το μέλλον της Ευρωζώνης, ενόψει και της... κρίσιμης Σύνοδου Κορυφής στις 17 Οκτωβρίου.
Κεντρικό στοίχημα παραμένει Βερολίνο και Παρίσι να γεφυρώσουν τις όποιες διαφορές τους σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος αλλά και την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ενώ οι δύο ηγέτες επαναλαμβάνουν πως μία ελληνική χρεοκοπία θα ήταν το χειρότερο δυνατό ενδεχόμενο, η Άνγκελα Μέρκελ ενδέχεται να προσπαθήσει να κάμψει τις αντιρρήσεις του Νικολά Σαρκοζί σε ένα ενδεχόμενο κήρυξης στάσης πληρωμών από την Ελλάδα, λόγω της «ελεγχόμενης χρεωκοπίας» που μπορεί να υπάρξει. Ο Γάλλος πρόεδρος φοβάται τις επιπτώσεις που θα έχει μία τέτοια εξέλιξη στις γαλλικές τράπεζες, οι οποίες έχουν μεγάλη έκθεση στο ελληνικό χρέος.
Πώς σχολιάζουν τα γαλλικά και γερμανικά μέσα
Αν κι έχουν προηγηθεί κι άλλες συναντήσεις τους αυτή στο Βερολίνο, κρίνεται ως η σημαντικότερη όλων λόγω της συγκυρίας, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του γαλλικού και του γερμανικού Τύπου.
Η γαλλική Le Monde σχολιάζει ότι δύο μικρές φράσεις ήταν αρκετές για να σηματοδοτήσουν τη ριζική αλλαγή του τόνου στην Ευρώπη: "Ο χρόνος πιέζει για τη λήψη αποφάσεων είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος ενώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατυπώθηκε η άποψη ότι "το κεφάλαιο των ευρωπαϊκών τραπεζών πρέπει να ενισχυθεί για να τους δώσει ένα περιθώριο ασφάλειας". Έτσι αναμένεται η σημερινή συνάντηση των δύο Ευρωπαίων ηγετών προκειμένου να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους και να προωθήσουν από κοινού ένα σχέδιο στήριξης των τραπεζών από την επόμενη κιόλας σύνοδο κορυφής.
Επίσης, η γαλλική Le Figaro αναφέρει πως Παρίσι και Βερολίνο προσπαθούν με τη συνάντηση των δύο ηγετών να σβήσουν τη φωτιά στην ευρωζώνη, αναζητώντας κοινό έδαφος στην ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Σύμφωνα με τους βρετανικούς Financial Times, το Παρίσι διασκέδασε τις υπόνοιες ότι υπήρχε διαφωνία με το Βερολίνο στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ δημοσιεύει και δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν, σύμφωνα με την οποία "συμφωνήσαμε με τη Γερμανία ότι είναι γεγονός πως οι τράπεζές μας πρέπει να διαθέτουν περισσότερα κεφάλαια, περιλαμβανομένων και των γαλλικών". Επίσης, σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα οι Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί συναντώνται σήμερα προκειμένου να συμβιβάσουν τις διαφορές τους σε σχέση με τον τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης της ευρωζώνης αλλά και να χρηματοδοτήσουν μία αναμενόμενη αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Οι συνομιλίες των δύο Ευρωπαίων ηγετών στη γερμανική πρωτεύουσα θα επικεντρωθούν, σύμφωνα με τους Financial Times, στον τρόπο για την πρόληψη της μετάδοσης της ραγδαίας αύξησης του κόστους του δημόσιου χρέους στις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στις ευρωπαϊκές τράπεζες λόγω της συμμετοχής τους και στο δημόσιο χρέος. Οι δύο βασικές διαφορές Γερμανίας και Γαλλίας έγκεινται στο γεγονός ότι το Παρίσι αρχικά δεν επιθυμούσε την επανακεφαλαιοποίηση καθώς Γάλλοι αξιωματούχοι, όπως δημοσιεύουν οι FT, επιμένουν ότι δεν χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια παρά την έκθεσή τους σε ριψοκίνδυνο δημόσιο χρέος της ευρωζώνης καθώς και στο ότι το Βερολίνο επιθυμεί αναθεώρηση των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για τη συμμετοχή ιδιωτών στα ομόλογα, ενώ το Παρίσι προωθεί τεχνικές τροποποιήσεις καθώς δεν θεωρεί απαραίτητη την αναθεώρηση ή επαναδιαπραγμάτευση.
Επίσης, η γερμανική Bild σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι αυτή είναι η πιο σοβαρή συνάντηση που έχουν οι δύο ηγέτες καθώς ο πρόεδρος Σαρκοζί αφήνει την έγκυο γυναίκα του Κάρλα Μπρούνι και σπεύδει στο Βερολίνο για να συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ. Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει η Bild οι γαλλικές τράπεζες επηρεάζονται αμεσότατα από το ενδεχόμενο πτώχευσης λόγω υποτίμησης ιδίως της Ελλάδας. Η Γερμανία έχει πάντα διαθέσιμη βοήθεια προς τις τράπεζες. Επίσης, σύμφωνα με την Bild ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ ανέφερε ότι "με την ενίσχυση του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας έχουμε ένα μέσο για την αποφυγή μετάδοσης της κρίσης στον τραπεζικό τομέα, καθώς το ταμείο μπορεί να είναι μία τελευταία πηγή δανεισμού για τα κράτη μέλη ώστε στη συνέχεια να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζές τους".
Μέρκελ: Σε επιτροπεία επί του προϋπολογισμού οι δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες
Στο μεταξύ, η καγκελάριος της Γερμανίας, μιλώντας στο συνέδριο της Χριστιανοσοσιαλιστικής Ένωσης CSU, αδερφού συνασπισμού του κόμματός της εξέφρασε την άποψη ότι «οι χώρες μέλη της Ε.Ε. που παραβιάζουν το σύμφωνο σταθερότητας, θα πρέπει να μάθουν να ζουν με την πιθανότητα ξένης παρέμβασης στους προϋπολογισμούς τους».
«Εάν μια χώρα παραβιάζει τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και έτσι βάζει σε κίνδυνο όλες τις υπόλοιπες, τότε αυτή η χώρα θα πρέπει να μάθει να ζει με μηνύσεις και ο προϋπολογισμός της θα ακυρωθεί» δήλωσε η Μέρκελ.
Παράλληλα, κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση της Γερμανίας, ότι η απόφαση να μπει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη δεν συμβάδιζε με τις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας της Ευρωζώνης.
Νέο μήνυμα Σόιμπλε για μεγαλύτερο «κούρεμα»
Νέες δηλώσεις για αύξηση του «κουρέματος» στα ελληνικά ομολόγα έκανε εκ νέου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πριν από την κρίσιμη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί για την Ευρωζώνη.
«Ίσως υποτιμήσαμε την έκταση της αναγκαίας μείωσης του ελληνικού χρέους» κατά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου ανέφερε ο Γερμανός υπουργός, διαπιστώνοντας υψηλό κίνδυνο έντασης και επέκτασης της κρίσης και τονίζοντας την ανάγκη ισχυρών κεφαλαιακών θέσεων στο τραπεζικό σύστημα.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρει πως η μείωση 21% του ελληνικού χρέους που αποφασίστηκε τον Ιούλιο ήταν «ίσως» ανεπαρκής.
«Ίσως θέσαμε τον Ιούλιο ένα πολύ μικρό ποσοστό» για τη μείωση του ελληνικού χρέους, δηλώνει ο υπουργός και αναφέρει ότι περιμένει την έκθεση της τρόικας στο τέλος του μηνός για μια οριστική κρίση επί του θέματος. Επίσης προειδοποιεί ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος η κρίση να επιδεινωθεί και να επεκταθεί.
«Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι τράπεζες να διαθέτουν αρκετά κεφάλαια» προκειμένου να αποφύγουν προβλήματα από τη διαδικασία για το ελληνικό χρέος, προειδοποίησε ακόμη ο Σόιμπλε.
Απέρριψε, αντίθετα, το ενδεχόμενο να χορηγηθεί τραπεζική άδεια στο EFSF ώστε να αναχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λέγοντας πως αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να «νομισματοποιηθεί» το δημόσιο χρέος στην Ευρώπη.
real.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου