5.10.11

Μέσα ταμείο, έξω «κουρείο»...


Την ώρα που στην Ευρώπη κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για το χρέος, ο Ευ. Βενιζέλος ζητεί τη συνδρομή των πολιτών για να μην εκτροχιαστεί η χώρα...
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ, ΕΛΕΝΑ ΛΑΣΚΑΡΗ
Μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους από το 21% που προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου αποφάσισαν να εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, μετά από ισχυρή γερμανική υποστήριξη. Η σχετική απόφαση πιθανότατα θα...
ληφθεί τον επόμενο μήνα στο Eurogroup. Οπως προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ώς το επόμενο Συμβούλιό τους, οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν το θέμα, τα υπέρ και τα κατά ενός μεγαλύτερου κουρέματος και θα υποβάλουν έκθεση για την προστασία του τραπεζικού συστήματος. Oπως είπε ο Σόιμπλε, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι εξελίξεις στις αγορές μπορεί να κλιμακωθούν σε τραπεζική κρίση. Το θέμα προφανώς ετέθη και στη χθεσινή συνομιλία που είχε η καγκελάριος Μέρκελ με τον Γιώργο Παπανδρέου. Σε χθεσινές της δηλώσεις, η Μέρκελ διεμήνυσε ότι μια αναδιάταξη του ελληνικού χρέους θα είχε νόημα υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, στόχο που θέτει και ο προϋπολογισμός του 2012. Ενα πιθανό σενάριο κουρέματος διακινεί και ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα τη Γαλλία και αύριο αναμένεται στην Αθήνα. Η ιδέα δεν τυγχάνει κοινής αποδοχής. Επτά χώρες φέρονται να την υποστηρίζουν, ενώ η Ισπανία και η Γαλλία, μεταξύ άλλων, είναι αντίθετες.

Πληρώστε τους φόρους για να πληρώσουμε τους μισθούς, λέει το υπουργείο Οικονομικών μετά την απομάκρυνση του χρόνου εκταμίευσης της έκτης δόσης, ενώ τα διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου έχουν υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο ασφαλείας του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Οι διατυπώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου την επομένη της συνεδρίασης του Eurogroup, όπου αποφασίστηκε ότι δεν θα συζητηθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης στις 13 Οκτωβρίου όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, δεν αφήνουν περιθώριο πολλαπλών ερμηνειών. Τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, είπε ο κ. Βενιζέλος διαβεβαιώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει περίπτωση το Δημόσιο να αφήσει ακάλυπτα ομόλογα ή τις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες.
«Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει και οι πολίτες να πληρώνουν τους φόρους τους», ξεκαθάρισε ευθύς αμέσως, αναδεικνύοντας την κρισιμότητα της κατάστασης την οποία υπογράμμισε αρκετές φορές με αναφορές όπως «πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα της Ιστορίας» ή «σημασία έχει να προστατεύσουμε τη χώρα».
Με τις απεργιακές κινητοποιήσεις να βρίσκονται σε τροχιά κορύφωσης, τις καταλήψεις στα υπουργεία να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο τις τελευταίες ημέρες και το κίνημα «δεν πληρώνω» να απειλεί την είσπραξη των προσδοκώμενων εσόδων, ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να θέσει την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις προ των ευθυνών τους.

οι αντιφασεισ. Οπως είπε, «η πατρίδα μας είναι αιχμάλωτη πολύ μεγάλων αντιφάσεων, δεν υπάρχει ειλημμένη καθαρή απόφαση της κοινωνίας», φέρνοντας δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα που αφορούν τις αμοιβές και το μέγεθος του δημόσιου τομέα.
Η κοινή γνώμη με συντριπτική πλειοψηφία είναι κατά της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, όταν όμως αρχίσει να εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα περιστολής του Δημοσίου δημιουργείται η αίσθηση γενικευμένης ανασφάλειας, είπε ο υπουργός. Η κοινή γνώμη θεωρεί ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών αμείβονται δυσανάλογα πολύ, πρόσθεσε, αλλά όταν γίνεται προσπάθεια επιβολής ενιαίου μισθολογίου υπάρχουν αντιδράσεις. Και κατέληξε: «Τι ισχύει τελικά στη χώρα μας;».
Διαρκείς ήταν άλλωστε οι υπομνήσεις ότι είμαστε εξαρτημένοι από τη βοήθεια των δανειστών μας και ξεκάθαρο το δίλημμα ότι αν τους κρίσιμους μήνες που απομένουν έως τα τέλη του έτους υπάρχουν αστοχίες θα παρουσιαστεί ανάγκη διορθωτικών μέτρων το 2012.

ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ. Στο μέτωπο των ταμειακών διαθεσίμων, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει δώσει - σύμφωνα με τις πληροφορίες - εντολή να μη γίνεται η παραμικρή πληρωμή πέραν των απολύτως απαραίτητων που συμπυκνώνονται επί της ουσίας σε μισθούς και συντάξεις. Με το ταμείο να έχει λιγότερα από 1 δισ. ευρώ, το Γενικό Λογιστήριο θα πρέπει να καλύψει μόνο για μισθούς και συντάξεις εντός του Οκτωβρίου ποσό 1,6 δισ. ευρώ. Η λύση προκειμένου να φτάσουν τα χρήματα έως τα μέσα Νοεμβρίου περιλαμβάνει προσωρινή χρήση κεφαλαίων από αποκρατικοποιήσεις (935 εκατ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσουν από την επέκταση της σύμβασης του ΟΠΑΠ και τη σύμβαση για τα παιγνιομηχανήματα) αλλά και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για να μην υπάρξουν αρρυθμίες στην κάλυψη των βασικών αναγκών του Δημοσίου είναι να υπάρχει παράλληλα η προβλεπόμενη εισροή φόρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δίμηνο Οκτώβριος - Νοέμβριος δεν υπάρχουν λήξεις ομολόγων, επομένως η χώρα δεν απειλείται σε καμία περίπτωση με στάση πληρωμών προς το εξωτερικό.
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: