13.10.11

Πίσω από τη σφαγή της Αιγύπτου...

Του Γιώργου Δελαστίκ

Παραιτήθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου Χαζέμ αλ - Μπεμπλάουι, ο οποίος ανήκε στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, διαμαρτυρόμενος για τη στάση της στρατιωτικής χούντας που... κυβερνά τη χώρα στα αιματηρά επεισόδια της Κυριακής. Η στρατιωτική αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον κοπτών διαδηλωτών με αποτέλεσμα να υπάρξουν 26 νεκροί και 300 τραυματίες, προκαλώντας την οργή ολόκληρου σχεδόν του πολιτικού φάσματος της Αιγύπτου.

Σοβαρότατες είναι οι υποψίες ότι τα δραματικά γεγονότα προκλήθηκαν από προβοκάτσια της χούντας, του Ανώτατου Συμβουλίου Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΔ), αποστολή του οποίου υποτίθεται πως είναι να οδηγήσει τη χώρα στη δημοκρατική διακυβέρνηση διασφαλίζοντας την ομαλή μετάβαση. Σοβαρότατες είναι όμως οι ενδείξεις ότι οι στρατιωτικοί γίνονται όλο και πιο απρόθυμοι να στερηθούν την εξουσία και μηχανορραφούν προσπαθώντας να προκαλέσουν εντάσεις και αιματηρές συγκρούσεις ώστε αξιοποιώντας την εικόνα απειλούμενου χάους να δικαιολογήσουν την ακύρωση ή τη φαλκίδευση της πορείας προς τη δημοκρατία.

Στις αρχές του μήνα σύσσωμες σχεδόν οι πολιτικές δυνάμεις της Αιγύπτου κατήγγειλαν τις αποφάσεις του στρατιωτικού συμβουλίου για το πώς θα διεξαχθούν οι εκλογές - με έναν μακρόσυρτο και ύποπτο τρόπο.

Οι εκλογές για τα 498 μέλη της Λαϊκής Συνέλευσης θα γίνουν σε... τρεις φάσεις, με την πρώτη στις 28 Νοεμβρίου και την τρίτη στις 10 Ιανουαρίου το αργότερο. Τα δύο τρίτα των βουλευτών θα εκλεγούν με κομματικά ψηφοδέλτια και το ένα τρίτο ως ανεξάρτητα πρόσωπα. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου θα... διορίσει 10 δικούς του βουλευτές.

Στο Συμβούλιο της Σούρας, την Ανω Βουλή, ο πρόεδρος διορίζει τα 90 από τα 270 μέλη της, τα 90 εκλέγονται από λίστες ανεξαρτήτων και τα υπόλοιπα 90 από τα κομματικά ψηφοδέλτια. Σε τρεις φάσεις θα γίνουν κι αυτές οι εκλογές.

Η πρώτη ένσταση των κομμάτων είναι ότι με το κόλπο των "ανεξάρτητων" θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στις εκλογές μισητοί αξιωματούχοι του καθεστώτος Μουμπάρακ, εξαγοράζοντας μάλιστα ψήφους.

Η δεύτερη είναι ότι η χούντα του ΑΣΕΔ αναίρεσε την απόφαση ισχύος του στρατιωτικού νόμου μόνο επί ένα εξάμηνο, ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακοίνωσε ότι παρατείνει την ισχύ του επί έναν χρόνο ακόμη, ως τον Ιούνιο του 2012, και παράλληλα διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του ώστε να μη συμπεριλαμβάνει μόνο τις πράξεις τρομοκρατίας, εγκληματικής βίας και εμπορίας ναρκωτικών όπως μέχρι τώρα, αλλά και τη... διασπορά ανυπόστατων φημών και την παρακώλυση των συγκοινωνιών! Είναι εξόφθαλμο δηλαδή ότι οι στρατιωτικοί θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις διατάξεις του νόμου περί κατάστασης πολιορκίας εναντίον των πολιτικών τους αντιπάλων και των απεργών.

Η τρίτη ένσταση των πολιτικών ηγετών εστιάζεται στο ότι οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της χώρας, στον οποίον και θα παραδώσουν την εξουσία οι στρατιωτικοί, δεν θα προκηρυχθούν αμέσως μετά την κοινή συνεδρίαση των δύο νομοθετικών σωμάτων στις 24 Μαρτίου 2012, όπως είχε προγραμματιστεί. Τώρα οι στρατιωτικοί λένε ότι τότε θα εκλεγεί από τους βουλευτές 100μελής επιτροπή για την κατάρτιση νέου Συντάγματος, η οποία μετά από όσο διάστημα θελήσει θα καταλήξει σε ένα κείμενο, το οποίο θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Μόνο αφού υπερψηφιστεί το νέο Σύνταγμα, θα προκηρυχθούν οι πολυπόθητες προεδρικές εκλογές που θα αναδείξουν τον νέο ηγέτη της Αιγύπτου προς τα τέλη του 2012 το νωρίτερο, καθώς το σύστημα της χώρας είναι προεδρικό. Δεν αποκλείεται όμως οι προεδρικές εκλογές να γίνουν ακόμη αργότερα.

Παράλληλα όμως οι συνθήκες της Αιγύπτου ριζοσπαστικοποιούνται κοινωνικά. Περίπου 750.000 δάσκαλοι και καθηγητές κατέβηκαν σε απεργία, όπως και οι νοσοκομειακοί γιατροί στα κρατικά νοσοκομεία εκτός Καΐρου, αλλά και 45.000 οδηγοί λεωφορείων, ζητώντας όλοι τους καλύτερους μισθούς και πιο ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εκπαιδευτικοί έλυσαν τις απεργίες τους καθώς το καθεστώς υποχώρη σε στα αιτήματά τους. Δεν έχει λυθεί όμως το θέμα των οδηγών λεωφορείων, ενώ ξεσπούν κύματα απεργιών και σε εργοστασιακούς χώρους.

"Η επανάσταση ριζοσπαστικοποιείται" ήταν χαρακτηριστικά ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της εβδομαδιαίας αγγλικής έκδοσης της αιγυπτιακής εφημερίδας "Αλ Αχράμ" στο φύλλο της προηγούμενης εβδομάδας.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ
Υποδαυλίζουν τη θρησκευτική βία

ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ είναι οι Αιγύπτιοι στρατιωτικοί. Δολοφονώντας κατά συρροήν κόπτες διαδηλωτές με τη χρήση πυροβόλων όπλων την ώρα που περνούσαν έξω από το κτίριο της κρατικής αιγυπτιακής τηλεόρασης διαμαρτυρόμενοι για τη μερική κατεδάφιση εκκλησίας τους στο Ασουάν από εξτρεμιστές ισλαμιστές, ο στρατός υποδαυλίζει συνειδητά τη θρησκευτική αιματοχυσία. Αποσκοπεί έτσι στην πρόκληση αλληλοσφαγής των Αιγυπτίων - την οποία προφανώς δεν αποκλείεται καθόλου να κλιμακώσει και με άλλες προβοκάτσιες, αν κρίνει το κλίμα ευνοϊκό. Στόχος των στρατιωτικών να αναιρέσουν την πορεία εκδημοκρατισμού. Οσο περισσότερο παρατείνεται η μεταβατική περίοδος με τη στρατιωτική χούντα στην εξουσία, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας των σχεδίων της.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: