25.10.11

Χτενίζουν τη συμφωνία για το κούρεμα...


Η διελκυστίνδα για το κούρεμα του ελληνικού χρέους βρίσκεται στην τελική φάση. Οι τράπεζες αποδέχονται περικοπή της τάξεως του 40% και στις Βρυξέλλες πιστεύεται ότι θα συμβιβαστούν στο 50%. Εφόσον στη ρύθμιση συμπεριληφθούν 205 δισ. ευρώ, η απομείωση θα φτάσει τα...

103 δισ. ευρώ και το χρέος θα καταστεί βιώσιμο


Σκληρό πόκερ μεταξύ ελληνικών αρχών, ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και τραπεζών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με αντικείμενο το ύψος του "κουρέματος" του ελληνικού χρέους.

Στο τραπέζι των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, που χτυπούν "κόκκινο" λίγες ώρες πριν από την αυριανή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, όλα τα θέματα της επιδιωκόμενης συνολικής συμφωνίας, δηλαδή το ποσοστό του "κουρέματος", η εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και ο ρόλος του EFSF, είναι ανοιχτά, αλληλένδετα και συνιστούν πακέτο.

"Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί εάν δεν έχουν συμφωνηθεί όλα", σημείωνε χαρακτηριστικά πηγή της Κομισιόν.

Σε ό,τι αφορά το αγκάθι του "κουρέματος", ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται το τραπεζικό λόμπι φέρεται να έχει αποδεχθεί ένα "κούρεμα" 40%.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι ο συμβιβασμός που θα μπορούσε να βρεθεί είναι της τάξης του 50%, λαμβάνοντας υπόψη ότι η έκθεση βιωσιμότητας της τρόικας -η οποία αποτελεί τη βάση της διαπραγμάτευσης- έκανε λόγο για "κούρεμα" από 50% έως 60%.

Οπως έγινε γνωστό χθες, στη διαπραγμάτευση έχει τεθεί "κούρεμα" για το σύνολο του ιδιωτικού χρέους έως το 2035 ύψους 205 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση που το haircut είναι τελικά 50%, θα προκύψει ελάφρυνση για το ελληνικό χρέος 103 δισ.

Για την ελληνική πλευρά προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία είναι η συμμετοχή των ιδιωτών να είναι σε εθελοντική βάση στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και η συνολική λύση να είναι ασφαλής, με τελικό στόχο τη μείωση του ονομαστικού βάρους του χρέους. Στις δύσκολες και επίπονες συζητήσεις που διεξάγονται η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει διάδοση της κρίσης.

Σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι διαπραγματεύσεις έχουν ως αφετηρία την εγκατάλειψη της γαλλικής πρότασης για τη δημιουργία τράπεζας που θα προσφεύγει για ρευστότητα στην ΕΚΤ προκειμένου να δανείζει τις προβληματικές χώρες.

Ετσι θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι επικρατεί η γερμανική λογική για μετατροπή του Ταμείου σε ασφαλιστικό ίδρυμα που απλώς θα εγγυάται, χωρίς δεσμεύσεις, το δημόσιο χρέος των αδύναμων κρίκων.

Οι αντιδράσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας, οι οποίες επεδίωκαν να αυξηθούν οι πραγματικοί πόροι του Ταμείου από 440 δισ. ευρώ σε περίπου 1 τρισ. ευρώ, φαίνεται πως πιθανότατα θα πείσουν το Βερολίνο.

Ο Ολι Ρεν
Τέλος, η συμφωνία για μερική αλλαγή των Συνθηκών ισοδυναμεί με μόνιμη και στενότερη εποπτεία των οικονομιών του ευρώ. Ωστόσο απαντώντας στις προθέσεις του Βερολίνου να τεθεί η Ελλάδα υπό μόνιμη εποπτεία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά του εκπροσώπου του Ολι Ρεν, αποσαφήνισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να θέσει την Ελλάδα υπό κηδεμονία.

Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν δήλωσε χθες ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται "σχετικά κοντά σε συμφωνία" με τους ιδιώτες πιστωτές σε ό,τι αφορά το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.

Με στόχο να στείλει ένα θετικό μήνυμα στην Αθήνα, η Κομισιόν υπογράμμισε ότι "η λιτότητα δεν είναι αυτοσκοπός".

ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ
Η Ελλάδα θα διασφαλίσει πλήρως τη λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων, ως καθήκον άσκησης κοινωνικής πολιτικής, με σεβασμό στους κοινοτικούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, διαβεβαίωναν χθες αργά το βράδυ κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

Προσέθεταν, δε, ότι η ρευστότητα, η ανακεφαλαιοποίηση και οι εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι διασφαλισμένες, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι "η Ελλάδα είναι αντίθετη σε μονομερείς αναγκαστικές ενέργειες που θα οδηγήσουν σε αναδόμηση του ελληνικού χρέους".

Βρυξέλλες, Βαγγέλης Δεμίρης
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: