12.10.11
«Εκβιασμοί» με αγρο-επιδοτήσεις ...
Έντονη ανησυχία και για «κρυφές χρεώσεις»...
Του Γιώργου Μακρή
Σε διαρκή κίνδυνο ή με άλλα λόγια στον αέρα (θα) είναι από το 2014 οι επιδοτήσεις για τους αγρότες.
Στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δίνεται σήμερα το μεσημέρι στη δημοσιότητα, υπάρχει η εξής φράση που ευλόγως προκαλεί έντονη ανησυχία στους... παραγωγούς αλλά και τους εμπλεκόμενους με την αγροτική οικονομία:
«Προτείνεται η δυνατότητα, ανά πάσα στιγμή, να αναθεωρούνται τα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων λόγω οικονομικών εξελίξεων και δημοσιονομικής κατάστασης στην ΕΕ».
Η φράση αυτή, εφόσον δεν απαλειφθεί από την απόφαση για τη νέα ΚΑΠ, ενέχει δύο μεγάλους κινδύνους για τους αγρότες τόσο στο σύνολο της ΕΕ όσο και την Ελλάδα:
-Να περικοπούν οι πόροι της ΚΑΠ και να μεταφερθούν αλλού, για παράδειγμα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εφόσον ο προϋπολογισμός του αυξηθεί στα 2 τρισ. ευρώ για να στηριχθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες όπως λέγεται.
-Να περικοπούν οι πόροι της ΚΑΠ ειδικά για χώρες με έντονα δημοσιονομικά προβλήματα όπως η Ελλάδα. Με άλλα λόγια να χρησιμοποιηθούν οι πόροι της ΚΑΠ ως «μοχλός πίεσης» ώστε η Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους όρους που θέτει η τρόικα.
ΡΟΚΑΝΙΖΟΝΤΑΙ
Πέραν αυτής της ρύθμισης, οι άμεσες ενισχύσεις που θα καταλήγουν από το 2014 στους Έλληνες αγρότες μειώνονται κατά 9,1% ή 202 εκατ. ευρώ ετησίως: από τα 2 δισ. 217 εκατ. ευρώ το 2013 σε 2 δισ. 15 εκατ. ευρώ το 2017 και μετά.
Στο ποσό αυτό φαίνεται ότι υπάρχουν και «κρυφές» μειώσεις καθώς μόνο το 45-55% του ποσού των άμεσων ενισχύσεων (Πυλώνας 1) είναι «κλειδωμένο» για τους παραγωγούς.
Από το υπόλοιπο:
-Το 30% αφορά το «πρασίνισμα» της ΚΑΠ, δηλαδή την υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών, οι οποίες όμως έχουν πρόσθετο κόστος για τους αγρότες. Συνεπώς, οι παραγωγοί θα παίρνουν περισσότερες επιδοτήσεις για να προστατεύουν το περιβάλλον αλλά και θα δαπανούν περισσότερα χρήματα. Ως τώρα τα φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα (όπως η νιτρορύπανση) χρηματοδοτούνται από τον Πυλώνα 2 κι όχι από τις άμεσες ενισχύσεις.
-Το 10% αφορά μικρούς παραγωγούς.
-Το 5% αφορά περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα. Πρόκειται για την εξισωτική αποζημίωση, η οποία στο μέλλον θα προέρχεται από τις άμεσες ενισχύσεις κι όχι από τον Πυλώνα 2.
-Το 2% αφορά την επιδότηση νεοεισερχόμενων παραγωγών. Ως τώρα οι νέοι αγρότες χρηματοδοτούνταν από τον Πυλώνα 2. Στο μέλλον η επιδότησή τους θα προέρχεται επίσης από τις άμεσες ενισχύσεις.
-Το 5% αφορά τη συνδεδεμένη ενίσχυση.
-Το 3% το εθνικό απόθεμα.
Σημειώνεται ότι η συνδεδεμένη ενίσχυση και η επιδότηση περιοχών με φυσικά μειονεκτήματα είναι προαιρετικές επιδοτήσεις. Όλες οι υπόλοιπες είναι υποχρεωτικές.
ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΣ
Τρεις «κόκκινες γραμμές» για τον ΛΑΟΣ έθεσε ο Λαρισαίος βουλευτής κ. Αστ. Ροντούλης που εκπροσώπησε το κόμμα στην προχθεσινή σύσκεψη για τη νέα ΚΑΠ υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη παρουσία του υφυπουργού κ. Γιάννη Δριβελέγκα.
Ο κ. Αστ. Ροντούλης χαρακτήρισε casus belli την προαναφερθείσα διάταξη για περικοπή των αγροτικών επιδοτήσεων και ζήτησε από τον κ. Κ. Σκανδαλίδη «να μη μείνει σιωπηλός αλλά να ζητήσει να διαγραφεί από το κείμενο».
Δεύτερο casus belli χαρακτήρισε την πρόταση της Κομισιόν να τεθεί οροφή στις αγροτικές επιδοτήσεις το ποσό των 300 χιλιάδων ευρώ (κανείς Ευρωπαίος παραγωγός δεν θα μπορεί δηλαδή να εισπράττει πάνω από 300 χιλ. ευρώ το χρόνο). Ο κ. Αστ. Ροντούλης αντιπρότεινε να τεθεί οροφή στις 50 χιλιάδες ευρώ και τα χρήματα που περισσεύουν να μένουν κατά 80% στη χώρα του παραγωγού και κατά 20% να αναδιανέμονται στις υπόλοιπες χώρες (η Κομισιόν προτείνει να μένουν κατά 100% στη χώρα του παραγωγού).
Τρίτο casus belli χαρακτήρισε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χαρακτηρίζεται ενεργός αγρότης αυτός που έχει τουλάχιστον το 5% του εισοδήματός του από τον αγροτικό τομέα. Ο κ. Αστ. Ροντούλης έκανε λόγο για «αδικία εις βάρος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών» και αντιπρότεινε να είναι πολυκριτηριακός ο ορισμός του ενεργού αγρότη. Δηλαδή να λαμβάνονται υπ’ όψιν διάφορα κριτήρια όπως η ηλικία, οι γνώσεις και το εισόδημα (πρόταση του ΛΑΟΣ να προέρχεται από τον αγροτικό τομέα το 50% +1 του συνολικού εισοδήματος).
Όσον αφορά το «πρασίνισμα» της ΚΑΠ, ο Λαρισαίος βουλευτής πρότεινε να μειωθεί το ποσοστό των ενισχύσεων από το 30% στο 5-10% και το υπόλοιπο να μετακυλισθεί στη βασική ενίσχυση. Αυτό για δύο βασικούς λόγους, όπως εξήγησε: «είναι κοστοβόρο και πολύπλοκο στην εφαρμογή του, ενώ μειώνεται η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών καλλιεργειών». Πρότεινε μάλιστα η Ελλάδα να καταθέσει πρόταση για επιβολή φόρου άνθρακα στα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα (από τρίτες χώρες) για λόγους διαπραγματευτικής τακτικής.
Η ΔΗΣΥ
Στη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη για το σχέδιο της νέας Κ.Α.Π. , η υπεύθυνη του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Νίκη Αραμπατζή, κατέθεσε τις προτάσεις του κινήματος για τις ρυθμίσεις που αφορούν το μέλλον της πρωτογενούς παραγωγής.
«Εξέφρασε την αντίθεση της Δημοκρατικής Συμμαχίας στην πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζεται ως αγρότης αυτός ο οποίος έχει 5% εισόδημα από αγροτικές εργασίες και εξομοιώνεται με τον αμιγώς κατ' επάγγελμα αγρότη. Δεν μπορούν οι έχοντες και κατέχοντες από άλλους πόρους να νέμονται τα δικαιώματα των κατ' επάγγελμα αγροτών. Αυτή η ρύθμιση θα πλήξει τα δικαιώματα του ενεργού και πραγματικού αγροτικού πληθυσμού.
Επίσης η υπεύθυνη του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκη Αραμπατζή επεσήμανε στον αρμόδιο υπουργό ότι «με την πολιτική της κυβέρνησης πλήττεται το εισόδημα του αγροτικού κόσμου ολοένα και περισσότερο, τονίζοντας ότι ενώ «εμείς σχολιάζουμε νούμερα γενικώς και αορίστως, οι παραγωγοί δίνουν τη συγκομιδή τους στην αγορά χωρίς να είναι εξασφαλισμένες οι ελάχιστες τιμές στο βαμβάκι, το ρύζι και τον αραβόσιτο»।
www.eleftheria.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου