1.10.11
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες τρόικας-υπουργών...
Διαδοχικές συσκέψεις με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης είχαν για τρίτη συνεχή ημέρα στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας. Στις συνομιλίες με τον ... αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και με άλλους υπουργούς τέθηκε επί τάπητος το θέμα της εργασιακής εφεδρείας. Η έκθεση που θα συντάξει η τρόικα θα είναι καθοριστική για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου.
Θα ακολουθήσει έκτακτο Eurogroup εντός του Οκτωβρίου.
Το απόγευμα της Κυριακής, στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, θα τεθούν τα ζητήματα της εργασιακής εφεδρείας και του προσχεδίου του προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα.
Αναφορικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, θέμα το οποίο συζητήθηκε στην τελευταία κατ' ιδίαν συνάντηση της τρόικας με τον κ. Βενιζέλο, στο «τραπέζι» ετέθη η συμφωνία στους βασικούς πίνακες.
Από αυτούς θα προκύψουν τόσο το «κλείσιμο» του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2011, όσο και ο στόχος που τίθεται για το 2012 για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ θα περιγράφεται σε γενικές γραμμές η φορολογική και κοινωνική πολιτική που θα ασκηθεί το επόμενο έτος.
Ο προϋπολογισμός φέτος θα ψηφισθεί πολύ πριν από το τέλος Δεκεμβρίου.
Αναφορικά με την εργασιακή εφεδρεία, μένει να γίνει γνωστό εάν η τρόικα αποδέχθηκε την ρπόταση της κυβέρνησης για έξοδο από το Δημόσιο όσων πλησιάζουν στη σύνταξη ή όσων έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας για σύνταξη και παραμένουν ακόμη στις θέσεις τους.
Σύμφωνα με την περσινή απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, ο αριθμός αυτών που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των 60 ετών και άνω είναι πάνω από 43.000. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο.
Ωστόσο, εάν δεν γίνει εφικτό να συμπληρωθεί ο αριθμός των 30.000 «εφέδρων» δημοσίων υπαλλήλων, τότε η κυβέρνηση θα εξετάσει άλλα δύο ενδεχόμενα: αυτό των απολύσεων μέσω καταργήσεων φορέων και οργανικών θέσεων -λύση που μπορεί να προκριθεί και σε περίπτωση που δεν λυθούν θέματα συνταγματικότητας- ή εφεδρεία για δημοσίους υπαλλήλους που διορίστηκαν μετά το 2000 χωρίς τη διαδικασία του ΑΣΕΠ.
Οι διαδοχικές συσκέψεις
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, από το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, οι εξής συσκέψεις με τους επικεφαλής της τρόικας:
Στην πρώτη συμμετείχε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με αντικείμενο την επιτάχυνση του έργου της Δικαιοσύνης και της έκδοσης των αποφάσεων των δικαστηρίων, κυρίως όσον αφορά σε φορολογικά και τελωνειακά θέματα.
Στη δεύτερη, με τη συμμετοχή του διευθύνοντα συμβούλου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, αντικείμενο ήταν ζητήματα αποκρατικοποιήσεων. Όπως έχει αναφέρει ο κ. Βενιζέλος, έως το τέλος του έτους τίθεται ως στόχος να εισπραχθούν 4 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις (έναντι αρχικού στόχου 5 δισ. ευρώ) και πρώτα στον κατάλογο την τρέχουσα περίοδο είναι οι νέες άδειες του ΟΠΑΠ, τα κρατικά λαχεία και το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.
Στην τρίτη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, συζητήθηκε το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας. Σημειώνεται ότι η τρόικα ζητεί να τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας έως το τέλος του έτους 30.000 εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα.
Η έκθεση
Η έκθεση της τρόικας είναι καθοριστική όχι μόνο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου στήριξης στην Ελλάδα, αλλά και για πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI).
Ουσιαστικά, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης μιλώντας στο Reuters, η έκθεση θα καθορίσει και το ύψος οποιασδήποτε αναθεώρησης της περικοπής του χρέους που θα υποστεί ο ιδιωτικός τομέας στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης. Η έκθεση της τρόικας αναμένεται να έχει καταρτιστεί σε διάστημα δύο με τριών εβδομάδων.
Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται εκτενώς στην Ελλάδα. Μίσος, οργή και απειλές «συνθέτουν» -κατά τα γερμανικά ΜΜΕ- το σκηνικό κάθε άφιξης των ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα, τα οποία σκιαγραφούν με τα μελανότερα χρώματα τον αποκλεισμό των υπουργείων Μεταφορών και Οικονομικών από διαδηλωτές πριν τη συνάντηση του κλιμακίου με τις ηγεσίες τους.
Οι ελεγκτές, γράφει χαρακτηριστικά η Die Welt, όταν φτάνουν στην Ελλάδα «ζουν σε έναν κόσμο... που πρέπει να τους προστατεύει η αστυνομία, να τους φυλάει σε ξενοδοχεία, να συνοδεύει τα οχήματά τους», κάνοντας λόγο για μία «ζωή συνεχούς άγχους, σαν εφιάλτη».
Η φράση ορισμένων διαδηλωτών «Δεν υποχωρούμε, θα χυθεί αίμα» προβάλλει ψηλά στις αναφορές τόσο της Die Welt, όσο και του Der Spiegel, της Sueddeutsche Zeitung, του n-tv, της Die Zeit και της γερμανικής υπηρεσίας του Reuters για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.
TANEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.