13.10.11
Γερμανική έρευνα επιπτώσεων για ένα ελληνικό «κούρεμα» 50%...
Τις δευτερογενείς επιπτώσεις από ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους έως και κατά 50% προσπαθεί να υπολογίσει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με την ... Deutsche Welle, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Leipziger Volkszeitung την Πέμπτη υποστηρίζει πως η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ μετατέθηκε κατά μια εβδομάδα καθώς η Γερμανία ήθελε χρόνο για να εξετάσει τις επιπτώσεις από ένα «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος ύψους 50%. Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει πως οι σχετικές διεργασίες, που γίνονται σε συνεννόηση με τη Γαλλία, λαμβάνουν υπόψη όλα τα πιθανά σενάρια.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) Γιενς Βάιντμαν σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Bild που κυκλοφορεί σήμερα Πέμπτη, προβαίνει στην εκτίμηση ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί στο ορατό μέλλον μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Διευκρινίζει ωστόσο ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα λυθούν με τον τρόπο αυτόν. «Η Ελλάδα θα πρέπει να θέσει υπό έλεγχο μόνη της τα προβλήματά της, κυρίως τον δημόσιο τομέα και να καταστήσει ανταγωνιστικότερη την οικονομία της», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται πως χθες, Τετάρτη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμεινε στην μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη μείωση του ελληνικού χρέους. «Εφόσον το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο -και πολλά συνηγορούν υπέρ αυτής της άποψης- θα πρέπει το χρέος να μειωθεί με τέτοιο τρόπο έτσι η Ελλάδα να έχει μια σίγουρη προοπτική», υπογράμμισε μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του (CDU), στο Βερολίνο, ο κ. Σόιμπλε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Γερμανός υπουργός επισήμανε ότι για να μειωθεί το ελληνικό χρέος και να καταστεί ανταγωνιστική η Ελλάδα, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να επιτρέψει ευρεία μέτρα ελέγχου από την ΕΕ. «Η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί εποπτεία», πρόσθεσε.
Ο Γερμανός υπουργός τάχθηκε υπέρ της δημοσιονομικής ένωσης της ΕΕ και αναφέρθηκε σε πέντε σημεία με τα οποία θα ξεπεραστεί η κρίση. Το πρώτο είναι μια αξιόπιστη λύση του ελληνικού προβλήματος.
Μετά θα πρέπει να ενισχυθεί ο μηχανισμός στήριξης, EFSF, για να γίνει πιο αποτελεσματικός. Θα πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να τροποποιηθούν οι ευρωπαϊκές συνθήκες προκειμένου να είναι δυνατές οι παρεμβάσεις στα κράτη μέλη που παραβιάζουν τους κανόνες και, τέλος, θα πρέπει οι ευρωπαϊκές χώρες να πάρουν αξιόπιστα μέτρα για την συνεπή μείωση των χρεών τους.
in.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου