31.10.11
ΟΠΑΔ: περικοπές 2 εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιωτικές κλινικές
Η κατάχρηση υλικών -όπως είναι τα στεντ και τα υλικά αρθροπλαστικής – στις ιδιωτικές κλινικές φούσκωναν δραματικά τους λογαριασμούς των ασφαλισμένων του Ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων (ΟΠΑΔ).
Αυτό προέκυψε μετά από εξονυχιστικό έλεγχο, με αποτέλεσμα το Ταμείο να...
καταφέρει «έκπτωση» της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ όταν ήρθε η ώρα να ξεπληρώσει τα χρέη του στα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Μάλιστα, για το λόγο αυτό η διοίκηση του Ταμείου προσέλαβε ιδιώτες «ράμπο», οι οποίοι έκαναν…φύλλο και φτερό τους φακέλους των ασθενών, έτσι ώστε να διαπιστώσουν εάν οι ασφαλισμένοι υποβλήθηκαν σε περιττές εξετάσεις και επεμβάσεις.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου επί των 1.200 νοσηλειών που ελέγχθηκαν και για τις οποίες εκκρεμούσαν στον ΟΠΑΔ απαιτήσεις της τάξης των 12 εκατομμυρίων ευρώ, προτάθηκαν, μετά από κλινικό έλεγχο, περικοπές άνω των 2 εκατ. ευρώ – πρόκειται δηλαδή, για το 17,34% του συνολικού αιτούμενου ποσού.
Σημειώνεται, ότι η σχετική Έκθεση Αποτελεσμάτων του αναδρομικού ελέγχου ανέλεγκτων νοσηλειών σε ιδιωτικές κλινικές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. παραδόθηκε στον ΟΠΑΔ την προηγούμενη εβδομάδα.
Όπως προκύπτει από την Έκθεση, η συντριπτική πλειοψηφία (74,02%) των περικοπών αναφέρονταν σε ειδικά υλικά (συνηθέστερα stents, υλικά αρθροπλαστικής κ.λπ.). Σύμφωνα δε με τους ελεγκτές, εάν οι έλεγχοι διενεργούνταν σε πραγματικούς χρόνους, όπως γίνεται στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι περικοπές θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες.
Ήδη οι διοικήσεις των ιδιωτικών κλινικών αποδέχτηκαν την Έκθεση, παραιτούμενοι εγγράφως από κάθε περαιτέρω διεκδίκηση.
Ιδιώτες ελεγκτές στα ασφαλιστικά ταμεία
Το έργο ανέλαβε για πρώτη φορά εξειδικευμένη ιδιωτική εταιρεία έπειτα από μειοδοτικό διαγωνισμό και στοίχισε στον ΟΠΑΔ το ποσό των 57.800 € πλέον ΦΠΑ.
Όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ΟΠΑΔ, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Οργανισμού Κυριάκος Σουλιώτης Διοίκηση, «τα παραπάνω αποτελέσματα αποτελούν μια ‘καλή πρακτική’ και σηματοδοτούν την εισαγωγή της τεκμηρίωσης στη βάση επιστημονικών δεδομένων για τον έλεγχο των δαπανών του Οργανισμού και, κυρίως, προκειμένου να διασφαλίζεται η συνεχιζόμενη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους»...
in.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου