4.9.11

Στο «φως» στοιχεία για τις σχέσεις CIA και M16 με το καθεστώς Καντάφι...


Αίσθηση προκαλούν δημοσιεύματα αμερικανικών και βρετανικών εφημερίδων, που ρίχνουν «φως» τους δεσμούς συνεργασίας που είχαν συχνά στο παρελθόν υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και της Βρετανίας με το καθεστώς του Λίβυου συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.

Η... βρετανική εφημερίδα The Independent και η αμερικανική Wall Street Journal απέκτησαν πρόσβαση στα αρχεία που ανακαλύφθηκαν σε ένα κτίριο των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών στην Τρίπολη από την οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Human Rights Watch (ΗΡW).

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η οποία επικαλείται έγγραφα που βρέθηκαν στην έδρα της λιβυκής υπηρεσίας εξωτερικής ασφάλειας, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου στις Ηνωμένες Πολιτείες, η CIA παρέδωσε φερόμενους ως τρομοκράτες στο καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι προτείνοντας μάλιστα τις ερωτήσεις που οι Λίβυοι έπρεπε να τους θέσουν.

Όπως προκύπτει επίσης από σημείωμα ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, του Στίβεν Καπς, το 2004, που απευθυνόταν στον τότε επικεφαλής των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών Μούσα Κούσα,

η CIA εγκατέστησε μάλιστα «μια μόνιμη παρουσία» στη Λιβύη. Το σημείωμα ξεκινά με την προσφώνηση «Αγαπητέ Μούσα» και υπογράφεται από τον «Στιβ», γεγονός που, όπως γράφει η εφημερίδα, υποδηλώνει τις στενές σχέσεις ανάμεσα στις δύο υπηρεσίες.

Η εφημερίδα The Independent δημοσιεύει παρόμοιες πληροφορίες και δείχνει τις σχέσεις ανάμεσα στις λιβυκές και τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών την ίδια εποχή.

Επικαλείται ένα αμερικανικό έγγραφο διαβαθμισμένο ως "απόρρητο" που ανακοινώνει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες ήταν "σε θέση" να παραδώσουν «σωματικά» στους Λίβυους έναν άνδρα, τον Σεΐχ Μούσα, ο οποίος παρουσιαζόταν ως μέλος μιας οργάνωσης που συνδεόταν με την Αλ Κάιντα

Μυστικές αμερικανικές πτήσεις μετέφεραν δεκάδες υπόπτους για τρομοκρατία σε ολόκληρο τον κόσμο έπειτα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2011, προκειμένου να ανακριθούν σε τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με την Independent, η βρετανική κυβέρνηση κοινοποίησε εκείνη την εποχή πληροφορίες για εξόριστους αντιφρονούντες στο καθεστώς Καντάφι. Σε μια επιστολή με ημερομηνία 16 Απριλίου 2004, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ενημερώνουν τους λίβυους ομολόγους τους ότι ένας λίβυος μαχητής έχει αφεθεί ελεύθερος στη Βρετανία.

Πολλά έγγραφα αφορούν την επίσκεψη, στην οποία είχε δοθεί μεγάλη δημοσιότητα, του βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στην Τρίπολη το 2004, δείχνοντας πως είναι ο Μπλερ ο οποίος επέμεινε για να τον δεχθεί ο Καντάφι στο αντίσκηνό του, καθώς ένα σημείωμα αναφέρει ότι ακόμη και «οι δημοσιογράφοι θα το λατρέψουν».

Ωστόσο, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει τις πληροφορίες, που «ανάγονται στην εποχή της προηγούμενης κυβέρνησης» (του Τόνι Μπλερ). «Δεν μπορώ να κάνω κανένα σχόλιο για τα θέματα που αφορούν μυστικές υπηρεσίες», ανέφερε μιλώντας στο Sky News.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα αρχεία περιλαμβάνουν τις επιστολές και τα φαξ που απευθύνονται στον Μούσα Κούσα, που φέρουν τις υπομνήσεις «Χαιρετίσματα στη M16» (οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες) ή ακόμη και μια ευχετήρια κάρτα για τα Χριστούγεννα ενός βρετανού πράκτορα που υπογράφει «ο φίλος σας».
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: